Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: België vergroot 'buitenbubbel'

Geplaatst opvrijdag 5 maart 2021 - 9:30

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de maatregelen daartegen en de vaccinatiecampagne.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 5 maart:

20:49 uur - Horeca: openen terrassen staat hoog op lijstje kabinet
Het openen van de terrassen staat 'heel hoog' op het lijstje van het kabinet, maar of versoepelingen mogelijk zijn is volledig afhankelijk van de situatie van de virusuitbraak. Dit heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) te horen gekregen in een gesprek met betrokken ministers.

Volgens de brancheorganisatie wil het kabinet de horeca graag 'meenemen als oplossing' en kijken waar er versoepelingen mogelijk zijn. Ook heeft Den Haag om advies gevraagd bij het Outbreak Management Team (OMT) over onder welke epidemiologische omstandigheden de terrassen weer open kunnen, zegt KHN. De resultaten daarvan zouden dit weekend al bekend kunnen zijn bij het kabinet, dat zich er dan waarschijnlijk over zal buigen.

Begin volgende week vindt er opnieuw een gesprek plaats over hoe de door de branche opgestelde horecaroutekaart onderdeel kan zijn van de oplossing in het proces richting het heropenen van de economie. Maandagavond geeft premier Mark Rutte weer een persconferentie over de coronamaatregelen.

19:43 uur - Belg mag met meer mensen buiten afspreken, terras blijft dicht
Belgen mogen vanaf maandag in de buitenlucht afspreken met tien personen buiten hun gezin. Nu ligt de 'buitenbubbel' op maximaal vier personen. Volgens premier Alexander De Croo moet die versoepeling 'de zuurstof leveren om de maatregelen vol te blijven houden', zei hij na afloop van het Overlegcomité van zes regeringen. De avondklok blijft in stand en het reisverbod wordt verlengd tot 18 april. De cafés en restaurants gaan als het kan op 1 mei open, maar de terrassen blijven ook tot zolang nog dicht.

De Belgische regeringen willen geleidelijk meer buitenactiviteiten toestaan voor ook binnen meer mogelijk wordt. Vanaf 1 april zijn buitenactiviteiten, zowel sportieve als culturele, met maximaal vijftig personen mogelijk. In mei wil België met massale snel- en zelftesten de stap naar meer normaliteit in het leven toe.Vooralsnog mogen Belgen nog steeds maar één 'knuffelcontact' thuis buiten het gezin ontvangen.

Het verbod op niet-noodzakelijke reizen blijft van kracht tot na de paasvakantie. Op 26 maart komt het Overlegcomité weer bijeen en wordt besloten welke maatregelen versoepeld kunnen worden.

18:47 uur - Rutte: Snel snel nationaal herstelplan maken aan formatietafel
Partijen die na de verkiezingen een regeringscoalitie gaan vormen, moeten tijdens dat proces met een "nationaal herstelplan" komen om Nederland uit de coronacrisis te krijgen. Dat vindt premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte. "Dat moet gaan over de grote vraagstukken die spelen als we weer naar het normalere normaal gaan hopelijk richting de zomer", zegt hij tegen De Telegraaf. "Dat plan moet snel af en dan door de Kamer worden goedgekeurd, hopelijk met ideeën en steun van zoveel mogelijk partijen, ook buiten de formerende partijen."

Dat plan moet "het eerste hoofdstuk van het regeerakkoord" worden, vindt Rutte. Formerende partijen moeten er minder dan twee weken na de verkiezingen aan beginnen. Als het aan de VVD-leider ligt zal het vooral over economische vraagstukken gaan. Zo moet het nieuwe kabinet zich waarschijnlijk buigen over de economische steunpakketten en of deze na 1 juli verlengd moeten worden. Ook moet in het plan een voorstel komen om de schuldenproblemen van ondernemers op te lossen, oppert Rutte.

18:26 uur - Europese toezichthouder positief over nog een coronageneesmiddel
De Europese toezichthouder voor medicijnen, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), is te spreken over een coronageneesmiddel dat is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Eli Lilly. Dat combineert twee antilichamen voor de behandeling van mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Door het middel worden mensen blootgesteld aan minder virusdeeltjes in hun lichaam en lopen ze dus minder risico ernstig ziek te worden.

Landen die bij het EMA zijn aangesloten, waaronder Nederland, kunnen nu plannen maken voor het toedienen van het middel. Daarna kan het middel in Europa worden goedgekeurd.

17:30 uur - Coronavirus verspreidt zich minder snel, reproductiegetal omlaag
Het coronavirus verspreidt zich minder snel onder de bevolking. Het reproductiegetal is vrijdag verlaagd van 1,14 naar 1,04. Bij dat cijfer besmet een groep van 100 coronapatiënten gemiddeld 104 anderen. Bij een getal van 1 blijft de uitbraak redelijk stabiel. Hoe verder het cijfer erboven komt, hoe sneller het virus zich verspreidt. Bij een getal onder de 1 kan de uitbraak langzaam doven.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt voortaan twee keer in de week met het reproductiegetal. Elke dinsdag en vrijdag wordt het cijfer op het coronadashboard van de overheid gezet. Het duurt een paar weken voordat het getal kan worden uitgerekend, het cijfer van vrijdag heeft betrekking op 18 februari. Op 13 februari was het reproductiegetal 1,16, het hoogste niveau sinds begin december.

15:32 uur - Zelftest naar verwachting vanaf volgende maand beschikbaar
Het kabinet hoopt dat mensen vanaf volgende maand zelf een coronasneltest kunnen afnemen. Het idee is dat de zogenoemde antigeentesten beschikbaar komen voor werkgevers en voor het onderwijs, maar ook in winkels komen te liggen.

De antigeentest wordt nu alleen nog in teststraten gebruikt. De uitkomst ervan komt een stuk sneller dan bij een PCR-test, maar is ook minder gevoelig. Net als bij de PCR-test wordt met een wattenstaafje slijm uit de neus en keel afgenomen. Momenteel is het nog niet mogelijk de testen voor eigen gebruik beschikbaar te stellen, omdat het formeel medische hulpmiddelen zijn.

Fabrikanten van sneltesten kunnen een ontheffing aanvragen om de inzet als zelftest mogelijk te maken, maar moeten daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de test onder meer al een Europees kwaliteitskeurmerk (CE) hebben en moet de test al geschikt zijn bevonden als zelftest. Een ontheffing kan binnen een week worden verleend, aldus het ministerie.

15:30 uur - Afgelopen etmaal 4727 coronabesmettingen gemeld
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn er 4727 nieuwe coronagevallen bij gekomen. Dat is iets boven het gemiddelde, want in de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemiddeld 4470 gevallen per etmaal. Dat gemiddelde begint de laatste tijd wat stabieler te worden.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg afgelopen etmaal met 32. Voor een vrijdag is dat bijzonder weinig, het is het laagste aantal op een vrijdag sinds 16 oktober.

14:45 uur - Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis weer iets gedaald
Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er twaalf minder dan op donderdag. Sinds dinsdag is het aantal opgenomen patiënten met 73 gedaald.

13:30 uur - Thuiswonende 75-plussers krijgen uitnodiging coronaprik
Honderdduizenden 75- tot 79-jarige Nederlanders die nog op zichzelf wonen, zijn aan de beurt om een coronavaccin te krijgen. Zij ontvangen vanaf zaterdag een uitnodiging van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarmee ze een prikafspraak kunnen maken. Het gaat om ongeveer 812.000 mensen, die worden ingeënt met het middel Comirnaty van Pfizer en BioNTech. Voor de prik kunnen ze terecht bij meer dan zestig vaccinatielocaties in het land.

In de afgelopen weken is al begonnen met het inenten van mensen van 80 jaar en ouder die nog zelfstandig wonen. In die groep zijn tot nu toe ongeveer 400.000 mensen gevaccineerd. Enkele honderden van hen hebben ook al een tweede prik gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus. Bij de vaccinatie werkt de overheid van oud naar jong, hierna zijn de 70- tot 74-jarigen aan de beurt.

13:00 uur - Ruim driekwart van de operatiekamers weer in gebruik
Er wordt ondanks de coronacrisis weer meer geopereerd. In vergelijking met een normale situatie zonder corona was deze week 77 procent van de operatiekamers in gebruik. Vorige week was dit nog 72 procent van de normale capaciteit. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.

Het aantal verwijzingen naar de medisch specialistische zorg lag deze week weer op 86 procent van wat zonder corona zou kunnen worden verwacht. In februari was dit nog flink lager, maar dit kan mogelijk ook uit het winterweer worden verklaard.

12:00 uur - Mexicaanse coronavariant in Limburg
In Maastricht, Beek, Sittard en Born zijn de afgelopen twee weken zeker tien personen besmet geraakt met een nieuwe variant van Covid-19. Het zou gaan om een Mexicaanse mutant, meldt De Limburger. Volgens de krant typeert de Mexicaanse variant zich door een mutatie aan de eiwit-spikes. Dat zijn de uitsteeksels waarmee het virus onze cellen binnendringt. Deze mutatie wordt als zorgelijk beschouwd, omdat de vaccinatie mogelijk minder goed werkt bij deze variant.

11:30 uur - Mogelijk 1 coronabesmetting tijdens Fieldlab-voetbalwedstrijd
Tijdens de Fieldlab-voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap is mogelijk één supporter besmet geraakt met het coronavirus. De persoon bevond zich tijdens de wedstrijd op een vooraf aangewezen vaste zitplaats op de tribune, waar diegene met een mondkapje gedurende de hele wedstrijd is blijven zitten.

Twee andere supporters testten ook positief, maar zij zijn volgens de organisatie van Fieldlab niet besmet geraakt tijdens het duel. De twee fans hadden recent Covid-19 gehad en droegen daarom nog resten van het coronavirus bij zich.

Zo'n 82 procent van de 1153 NEC-fans heeft zich uiterlijk vijf dagen na afloop van de wedstrijd laten testen op de speciaal daarvoor aangewezen testlocatie nabij het stadion. Het duel was onderdeel van de Fieldlab-experimenten en vond plaats op zondag 21 februari in stadion De Goffert in Nijmegen.

9:30 uur - 'Steun voor ov nodig, anders gaat rekening naar de reiziger'
Hogere tarieven of een verminderd aanbod dreigen in het openbaar vervoer. Daarvoor waarschuwt Reizigersvereniging Rover in een brief aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur). Rover vraagt het Rijk om voldoende financiële steun voor de ov-sector, vanwege het maatschappelijk belang van openbaar vervoer. Anders is de kans groot dat de reiziger de dupe wordt.

Het Rijk heeft de sector een vergoeding verleend tot en met het derde kwartaal van dit jaar. Dit om het aanbod op peil te kunnen houden tijdens de coronacrisis. Dit dreigt te mislukken, stelt Rover. De vereniging ziet veel plannen met forse verminderingen in de kwantiteit en kwaliteit. Dat geldt voor NS maar ook voor het regionale en stedelijke vervoer. "Dat betekent dat de reiziger de rekening gepresenteerd krijgt", concludeert Rover-directeur Freek Bos.

8:00 uur - Nederland betaalt dubbel voor analyse coronatests
Nederland betaalt acht grote laboratoria al maanden miljoenen euro's voor veelal onbenutte testcapaciteit. Tegelijkertijd worden er duizenden tests per dag naar andere, kleinere labs gestuurd waarvoor nog eens apart moet worden afgerekend: zo'n 65 euro per test. Dat schrijft de Volkskrant, die een inventarisatie deed.

De overheid sloot contracten met acht grote laboratoria. Bij elkaar zijn ze goed voor de verwerking van ruim 120.000 tests per dag. Minister De Jonge zei in november dat deze megalabs de hoofdrol zouden gaan spelen in het testlandschap, met een bijrol voor de kleinere laboratoria. Daar is vooralsnog totaal geen sprake van.

7:30 uur - Huisarts laat patiënt nog steeds tekenen voor vaccin
De Meijelse huisarts Rob Elens vraagt nog steeds om een getekende verklaring van zijn patiënten voor hij hen vaccineert met het AstraZeneca-vaccin.

Elens heeft sinds vorige week een extra brief bij de vaccinatieoproep gevoegd waarin hij uitlegt dat het gaat om het tekenen voor informatie. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad. Lees hier meer.

7:15 uur - Een jaar corona in Limburg: de eerste coronadode
Op 5 maart vorig jaar werd een inwoner van zorgcentrum Hoogstaete in Sittard met ademklachten naar het ziekenhuis vervoerd. Hij bleek corona te hebben. Drie dagen later treurde de provincie om de eerste coronadode in Limburg. Het nieuws zorgde voor veel onrust in zorgcentrum Hoogstaete. Lees hier meer.

7:00 uur - Sterftecijfer daalt: minder Limburgers overleden dan normaal
Het aantal sterfgevallen lag afgelopen week voor het eerst sinds half september lager dan het aantal dat normaal is voor de tijd van het jaar. Er kwamen vorige week 263 Limburgers te overlijden.

Dat zijn er 23 minder de week ervoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorlopige sterftecijfers per week. Sinds het begin van de tweede coronagolf in september vorig jaar ligt de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. Statistici stellen dat 'normaal' vast door te kijken naar de sterftecijfers van de afgelopen jaren en demografische trends. Vanaf de jaarwisseling laat het aantal sterfgevallen een dalende lijn zien en vorige week zakte deze lijn dus voor het eerst in maanden onder het normaal. Lees hier meer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen