Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: België sluit winkels en beperkt sociale omgang

Geplaatst opvrijdag 30 oktober 2020 - 10:02

De coronacijfers lopen op en de ziekenhuizen krijgen het steeds drukker. In de strijd tegen het coronavirus zijn strengere maatregelen ingesteld, waardoor we nu in een gedeeltelijke lockdown zitten.

Dit is het belangrijkste nieuws van vrijdag 29 oktober:

  • België gaat strengere maatregelen nemen
  • Aantal besmettingen in Limburg stijgt licht
  • Testlocatie met capaciteit van 1600 tests per dag geopend over de grens in Cuijk
  • Mogelijk vuurwerkverbod om zorg te ontlasten
  • Kieswet versneld aangepast vanwege coronacrisis
  • Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stabiel

19:33 - België sluit winkels en legt openbare leven verder aan banden
België legt het openbare leven vanwege het coronavirus opnieuw verder aan banden. Voor het grensverkeer met Limburg zijn er nauwelijks gevolgen. Er komt geen verbod op onnodige verplaatsingen zoals tijdens de eerste golf, maar 'niet-essentiële' winkels moeten vanaf maandag voor een maand dicht. Bedrijven mogen openblijven, maar thuiswerken wordt verplicht. De regering roept de bevolking op vooral thuis te blijven en alleen de deur uit te gaan voor noodzakelijke boodschappen, dokters- of apotheekbezoek. Het aantal sociale contacten wordt gelimiteerd tot één 'knuffelcontact' en dat is ook de enige die bij iemand thuis mag komen. Buiten zijn samenscholingen van meer dan vier personen verboden. De herfstvakantie, die maandag begint, wordt van een week verlengd tot twee weken. De hotels blijven open, maar gasten moeten op hun kamer eten. In België geldt al een avondklok, waardoor inwoners tussen 0.00 en 5.00 uur niet buiten mogen zijn.

19:18 uur - Testlocatie met capaciteit van 1600 tests per dag geopend in Cuijk
De testlocatie is gevestigd in een pand van een voormalige grote bouwmarkt. Het is de derde grootste testlocatie van Nederland. Als de testvraag stijgt, kan er de komende maanden worden opgeschaald naar zes tot acht teststraten. Dan kan het maximum van 1600 tests per dag uitgevoerd worden. Bekijk hier hoe de grote indoor-teststraat eruit ziet.

18:51 uur - Betaald voetbal zet zich in voor bewustwording coronaregels
Spelers en trainers in het betaald voetbal zetten zich komend weekend in om mensen te wijzen op de geldende coronaregels. Hiermee ondersteunt de voetbalwereld de landelijke bewustwordingscampagne 'Daar doe ik het voor' van de Rijksoverheid. "Als iedereen zich strak aan de coronaregels houdt, dan loopt het aantal besmettingen niet verder op. Het belang van die boodschapheeft nog niet alle doelgroepen even goed bereikt, zoals veel jongeren. Het voetbal neemt daarom het initiatief om met haarrolmodellen een steentje bij te dragen", aldus de KNVB.

17:43 uur - Corona in Roermondse gevangenis: negen medewerkers thuis
De gevangenis in Roermond is getroffen door het coronavirus. Eén medewerker is positief getest op het virus en acht collega's zitten uit voorzorg thuis. Ook vier gevangenen zijn in quarantaine geplaatst in hun eigen cel. Begin deze maand werden een gevangene en een medewerker van de vrouwengevangenis in Ter Peel positief getest. Als gevolg daarvan moesten liefst veertig vrouwelijke gevangenen in quarantaine.

17:32 - Recordaantal besmettingen in Italië
Italië telde afgelopen etmaal een recordaantal coronabesmettingen van ruim 31.000 op één dag. Zelfs tijdens de eerste coronagolf eerder dit jaar bleven de cijfers daar ver onder. Italië was toen een tijd lang het zwaarst getroffen Europese land. In totaal stierven in Italië tot nu toe ruim 38.000 mensen aan de gevreesde longziekte.

17:17 - Aantal besmettingen in Limburg stijgt licht
Het aantal mensen in Limburg dat afgelopen 24 uur positief heeft getest op het coronavirus bedraagt in totaal 416. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van beide GGD-regio's. Dat is een lichte stijging ten opzichte van een dag eerder. In Zuid-Limburg vielen 12,6 procent van alle tests positief uit. Het ging om 203 besmettingen. Daarmee steeg de signaalwaarde (het aantal besmettingen per 100.000 inwoners) van 30,6 naar 34. In Noord-Limburg vielen 18 procent van de testen positief uit. In totaal 213 mensen bleken besmet. Ook de signaalwaarde in Noord-Limburg steeg licht van 36,7 naar 41.

17:01 - Vuurwerkverbod om werkdruk zorg te verminderen
Het kabinet overweegt een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling, om zo de vanwege corona overbelaste zorg te ontzien. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) vrijdag. Eerder pleitten GroenLinks en Partij voor de Dieren voor een verkoopverbod op vrijwel al het consumentenvuurwerk dit jaar. De maatregel zou alleen voor dit jaar gelden en vuurwerk niet definitief in de ban doen. Verkopers moeten een compensatie krijgen voor de al gemaakte kosten. De partijen kregen steun van de politiebond ACP en de beroepsvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). Ook Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) was positief.

16:46 uur - Rutte ziet nog geen reden voor extra coronamaatregelen
Vooralsnog ziet premier Mark Rutte geen redenen voor extra coronamaatregelen. Wel kan het "dienstig" zijn extra maatregelen te nemen zodat een daling van het aantal coronabesmettingen sneller gaat, mits dan goed afgewogen wordt welke economische schade dit met zich meebrengt.

Het kabinet kijkt "stap voor stap" of er meer moet gebeuren tegen corona. Als extra maatregelen toch nodig blijken, dan sluit het kabinet die niet uit, zei Rutte na de ministerraad. De komende dagen moeten uitwijzen of de eerder genomen maatregelen effectief genoeg zijn.

16:10 uur - Ziekenhuizen willen 600 miljoen euro extra
Het kabinet moet komend jaar met 600 miljoen euro voor ziekenhuiszorg over de brug komen, anders komt het aanbod van zorg in ons land in het geding. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in een brief aan de Tweede Kamer. Verder zou de onderlinge concurrentie tussen zorgaanbieders moeten worden opgeschort. De ziekenhuizen worden geconfronteerd met hogere uitgaven, terwijl de inkomsten teruglopen doordat de reguliere zorg wordt uitgesteld. Terwijl er juist extra geld nodig is om nieuw personeel aan te trekken. De ziekenhuizen stellen nu voor onmogelijke keuzes te staan.

15:18 - Kieswet wordt aangepast vanwege corona
Nederlanders kunnen volgend jaar niet op één, maar op drie verschillende dagen naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Voor 70-plussers die vanwege corona de gang naar het stemlokaal niet aandurven, wordt het mogelijk om per post hun stem uit te brengen, zei Kajsa Ollongren vrijdag na afloop van de ministerraad. De minister van Binnenlandse Zaken is al langer bezig de wet aan te passen, om de Tweede Kamerverkiezingen in coronatijd veilig te laten verlopen. Zo wil ze het aantal volmachtstemmen dat mensen namens een ander kunnen uitbrengen, verhogen van twee naar drie.

15:04 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stabiel
Voor de derde dag op rij blijft het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen ongeveer gelijk. Dat kan een eerste effect zijn van de maatregelen die de overheid twee weken geleden invoerde, aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1818 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 13 minder dan op donderdag en woensdag. Op dinsdag lagen 1829 coronapatiënten in de klinieken. In de dagen ervoor kwamen er juist tientallen patiënten per dag bij. Op de intensive cares liggen vrijdag 567 coronapatiënten, 14 meer dan op donderdag. In totaal steeg het aantal opgenomen patiënten dus met 1 naar 2385.

14:49 - Percentage positieve tests lijkt de laatste dagen te stabiliseren
Dat het aantal nieuwe coronagevallen vrijdag (11.141) snel toenam, komt voor een deel door vertraagde meldingen na de systeemstoring van woensdag. Toen werden maar 8.115 gevallen geregistreerd. Die positieve tests zijn afgelopen etmaal alsnog geregistreerd. Bovendien voeren de GGD'en meer testen uit, die ook nog eens sneller dan voorheen worden verwerkt, waardoor meer coronabesmettingen aan het licht komen, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Toch is het algemene beeld 'hoopvol', aldus het instituut. Het percentage positieve tests lijkt de laatste dagen te stabiliseren. Dat suggereert dat de forse toename van het aantal gevallen in de afgelopen weken langzaamaan tot stilstand komt.

12:58 - Werkloos horecapersoneel Breda stapt over naar zorg
De horeca in Breda gaat tijdelijk honderden mensen leveren aan de zorg. Dat meldt Omroep Brabant vrijdag. Het project is een idee van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Surplus, een organisatie van thuiszorg en woonzorgcentra in West-Brabant. Door het plan hoeven de horecaondernemers tijdelijk de loonkosten niet meer te betalen en krijgt zorgverlener Surplus er extra, betaalbare handjes bij.

Na een eerste oproep hebben zich al zoveel barkeepers, koks, bedrijfsleiders, serveersters en zelfs kroegbazen aangemeld, dat de horeca inmiddels tussen de 3000 en 3500 uur aan personeel kan wegzetten bij Surplus.

12:35 - Engeland houdt nog vast aan plaatselijke maatregelen
De regering van premier Boris Johnson deinst nog terug voor een nieuwe, landelijke lockdown. Wel gaan in meerdere regio's veel strengere maatregelen gelden. In totaal wonen zo'n 11 miljoen Engelsen in gebieden waar volgende week het hoogste alarmniveau van kracht is. Het gaat om ongeveer een vijfde van de bevolking van Engeland. Mensen in deze regio's mogen binnen en in tuinen niet meer afspreken met personen uit andere huishoudens. Pubs en cafés moeten dicht, restaurants hoeven niet te sluiten.

12: 11 uur - Oproep aan wie kan: kom helpen in de zorg
Mensen die nu weinig om handen hebben, zoals werknemers in de horeca en de reiswereld, worden opgeroepen te komen helpen in de zorg. Als ze eerder al eens in de zorg hebben gewerkt is dat helemaal mooi, maar ook anderen zijn welkom. Die kunnen voor lichte zorgtaken worden klaargestoomd met een cursus van een week. Werkgevers wordt intussen gevraagd in hun personeelsbestand te zoeken naar mensen die uitgeleend zouden kunnen worden aan de zorg en die ze voor de gelegenheid wel even willen missen. De oproepen komen van ActiZ, de branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg, en van Extra handen voor de zorg, een breed samenwerkingsverband van onder meer werkgeversorganisaties en opnieuw ActiZ.

10:28 uur - Nieuwe particuliere teststraat in Sittard
Sittard heeft sinds woensdag een snelteststraat voor mensen met coronagerelateerde klachten. De uitslag is binnen een kwartier bekend. Er wordt getest met een antigeen sneltest van Abbott Panbio. De particuliere teststraat is een initiatief van een groep Sittardse ondernemers en een huisarts, en is gevestigd op het bedrijventerrein bij het Fortuna-stadion. De initiatiefnemers willen er met de teststraat voor zorgen dat werknemers met klachten snel getest kunnen worden en snel de uitslag krijgen, om te voorkomen dat ze op het werk anderen besmetten. Ook andere mensen met vage coronagerelateerde klachten kunnen er terecht. Daarvoor worden wel kosten in rekening gebracht.

10:00 uur - Komt er een lockdown in België?
In België wordt vanaf 13:00 uur vanmiddag overlegd over strengere coronamaatregelen, zoals een mogelijke lockdown voor het hele land. De roep om zo'n lockdown wordt steeds groter onder virologen en ziekenhuizen die bijna bezwijken onder de coronapatiënten. Dagelijks komen er in die ziekenhuizen 600 coronapatiënten bij en inmiddels liggen 1000 patiënten op de intensive care. Ziekenhuizen zijn bang dat zij binnenkort moeten gaan beslissen wie nog coronazorg krijgt, en wie niet, meldt omroep VRT.

9:53 uur - Tweede golf: (nog) geen piek in sterfgevallen in Limburg
Hoewel landelijk het aantal sterfgevallen door de tweede coronagolf weer hoger ligt dan gemiddeld, is daar in Limburg vooralsnog geen sprake van. Vorige week kwamen er naar schatting 217 Limburgers te overlijden. Dat zijn er 15 minder dan in dezelfde week vorig jaar. In de eerste drie weken van oktober lag het aantal sterfgevallen in onze provincie wel iets hoger dan vorig jaar, maar die piek lijkt zich dus vooralsnog niet door te zetten. Lees hier meer.

In onderstaande grafiek is de piek van dit voorjaar wel heel duidelijk te zien. In sommige weken stierven er toen in Limburg meer dan twee keer zoveel mensen als gemiddeld voor die periode.

8:27 uur - Recordaantal studenten ingeschreven bij universiteiten
Een recordaantal studenten heeft zich ingeschreven bij een universiteit. Het gaat om 328.000 bachelor- en masterstudenten. Dat is een groei van 8 procent ten opzichte van het vorige collegejaar, meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU) op basis van de voorlopige inschrijfcijfers voor het jaar 2020-2021.

Redenen voor de groei zijn onder andere dat er meer scholieren voor het vwo geslaagd zijn omdat er geen centrale eindexamens waren als gevolg van de coronacrisis, en ook minder vwo'ers een tussenjaar nemen. Ook zijn door een soepeler telling meer hbo'ers doorgestroomd naar het universitair onderwijs.

5:59 uur - Hoe voorkom je eenzame feestdagen?
Veel mensen zijn met kerst alleen, vooral ouderen. Zeker in deze tijd, want met name deze ouderen zijn bang om besmet te raken met corona. We geven je vijf tips om eenzaamheid te voorkomen. Lees hier meer

Lees hier het belangrijkste nieuws van donderdag 29 oktober terug.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen