Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: België heft reisverbod op en versoepelt verder

Geplaatst opwoensdag 14 april 2021 - 7:11

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste nieuws van woensdag 14 april:

  • België heft reisverbod op, terras open en avondklok weg
  • Bioscopen vinden testen voor bezoek onnodig en drempelverhogend
  • Politiebonden blij met vaccinatievoorrang
  • Basisschoolleerling presteert minder goed door coronacrisis

18:15 uur - België heft reisverbod op, terras open en avondklok weg begin mei
België heft zondag om middernacht het verbod op niet-noodzakelijke reizen op, dat was ingesteld wegens de coronapandemie. Ook gaan de scholen die dag weer open. De terrassen mogen vanaf 8 mei weer open en dan wordt meteen ook de avondklok afgeschaft en vervangen door een samenscholingsverbod, melden Belgische media.

Op 26 april mogen de kappers en andere contactberoepen weer aan de slag en gaan alle winkels weer gewoon open en niet alleen op afspraak. De 'buitenbubbel', het aantal contacten buiten het gezin waarmee Belgen in de buitenlucht mogen afspreken, gaat van vier naar tien.

Premier Aleksander De Croo waarschuwt dat reizigers die uit een 'rode' zone komen en langer dan 48 uur in België willen blijven, nog steeds zeven dagen in volledige quarantaine met coronatests op de eerste en zevende dag. Dat geldt vooralsnog ook voor Nederlanders. Nederland kleurt bijna geheel donkerrood op de 'coronakaart' van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding dat de coronacijfers in de EU met kleurcodes bijhoudt.

18:03 uur - De Jonge: wegvallen Janssen zou zes weken vertraging opleveren
Als het nieuwe coronavaccin van Janssen helemaal niet kan worden gebruikt, dan kan dat leiden tot een vertraging van zes weken in de vaccinatieplanning van het ministerie van Volksgezondheid. Zorgminister Hugo de Jonge zei dat in een toelichting op zijn besluit om Janssen niet te laten toedienen voordat er meer informatie is over ernstige bijwerkingen.

17:48 uur - Peiling: vertrouwen in vaccinatiebeleid op dieptepunt
Het vertrouwen in het Nederlandse vaccinatiebeleid ligt op het laagste punt sinds de start van het prikken in januari. Ook het vertrouwen in de corona-aanpak van de overheid heeft een dieptepunt bereikt. Dat komt naar voren uit een dinsdag en woensdag gehouden onderzoek van EenVandaag onder 26.000 leden van het Opiniepanel.

Ruim twee derde (68 procent) van de ondervraagden heeft geen vertrouwen in het huidige vaccinatiebeleid. Iets meer dan een kwart (28 procent) heeft dat wel. In januari sprak juist nog een meerderheid van 55 procent zijn vertrouwen uit.

17:34 uur - Coronadashboard meldt vier miljoenste coronaprik
Het ministerie van Volksgezondheid schat dat tot nu toe iets meer dan vier miljoen coronaprikken zijn gezet. Het gaat om eerste inentingen en herhaalprikken bij elkaar. Het geschatte aantal op het coronadashboard staat nu op 4.020.836.

16:30 uur - Overleden gevaccineerde man stierf natuurlijke dood
De 77-jarige man die maandag kort na zijn vaccinatie in Noordwijkerhout overleed, is niet door toedoen van het vaccin gestorven. Hij stierf een natuurlijke dood, meldde de GGD Hollands Midden woensdag namens de familie.

De man had maandag het coronavaccin van Pfizer/BioNTech gekregen op de vaccinatielocatie in Noordwijkerhout. Toen hij op de parkeerplaats naar zijn auto liep, zakte hij in elkaar. Een arts en enkele EHBO'ers schoten te hulp en hij werd per ambulance naar een ziekenhuis gebracht, maar daar overleed hij.

15:30 uur - Door storing valt aantal nieuwe coronagevallen laag uit
Door een technische storing bij de GGD'en is het aantal nieuwe coronagevallen woensdag laag uitgevallen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 5503 meldingen van positieve tests binnen. De storing begon dinsdag aan het einde van de middag en was aan het begin van de avond verholpen. Het RIVM weet niet hoeveel positieve tests toen niet zijn doorgegeven. Het instituut gaat ervan uit dat de meldingen in de komende dagen alsnog binnenkomen.

Het aantal nieuwe gevallen was woensdag opvallend lager dan in de dagen ervoor. Op maandag en dinsdag meldde het RIVM ongeveer 6700 gevallen, op zondag bijna 8200. Normaal gesproken zijn er op zondag, maandag en dinsdag juist minder gevallen dan later in de week. Bovendien is het voor een woensdag het laagste aantal sinds 10 maart.

In de afgelopen zeven dagen zijn 50.260 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op 7180 nieuwe gevallen per dag. Het is de eerste keer in ongeveer een week dat het gemiddelde daalt.

15:04 uur - Opnieuw minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder afgenomen. In totaal zijn nu 2499 patiënten met Covid-19 opgenomen, 55 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van deze mensen liggen er 784 op de intensive care, tien patiënten minder dan de voorgaande dag. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 45 tot 1715. Dinsdag nam het aantal opgenomen Covid-patiënten ook al af, met 28. De twee dagen daarvoor steeg dit aantal met 91.

15:00 uur - Bioscopen vinden testen voor bezoek onnodig en drempelverhogend
Een negatief testbewijs laten zien voordat je naar de bioscoop gaat, is onnodig, aldus Gulian Nolthenius, directeur van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. Als dat dan toch een vereiste is, dan moeten de coronatesten volgens hem wel gratis zijn.

Het verplicht stellen van een sneltest zou de drempel voor bioscoopbezoekjes verhogen, omdat het besluit om naar de bioscoop te gaan vaak op het laatste moment wordt genomen. De vereniging pleit daarom voor een geactualiseerd protocol.

11:50 uur - Politiebonden blij met vaccinatievoorrang
Politiebond ANPV is blij dat ME'ers voorrang krijgen bij de nieuwe vaccinatiestrategie van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), hoewel de voorrang uit de lucht komt vallen. "Het werd hoog tijd", zegt vicevoorzitter Hans Schoones, "maar het is niet te volgen wie wel en wie niet gevaccineerd worden."

Dinsdagavond kondigde coronaminister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer aan dat enkele groepen sneller een prik krijgen. Het gaat onder andere om 4000 leden van de Mobiele Eenheid. "Na de rellen in Eindhoven eind januari, zijn er collega's besmet geraakt en zijn er 40 mensen uitgevallen doordat ze in quarantaine moesten. We hebben direct aangegeven bij het ministerie dat je groot risico oopt op capaciteitsproblemen als je wekelijks ingezet wordt bij mensen die tegen de coronamaatregelen zijn en die geen mondkapje dragen of afstand houden", herinnert Schoones zich. "De collega's zijn kwetsbaar als ze niet gevaccineerd worden."

Politiebond ACP verwacht dat dit binnen een paar dagen op de rails is. "Het gaat nu over de levering van de vaccins", aldus voorzitter Gerrit van de Kamp, die zegt dat de politie intern de logistiek voor de vaccinatie 'natuurlijk al zo snel als dat er vaccins zijn' op orde heeft. Van de Kamp ziet de vaccinatievoorrang als kleine stap en hoopt dat de rest snel volgt.

Beide politiebonden willen dat de 27.000 anderen in de frontlinie ook snel gevaccineerd worden. "Mensen die op de noodhulp zitten, komen dagelijks met mensen in aanraking die mogelijk het coronavirus hebben. De ME is daar maar een deel van", zegt Van de Kamp.

11:05 uur - Basisschoolleerling presteert minder goed door coronacrisis
Basisschoolleerlingen presteerden vorig jaar minder goed op het gebied van taalvaardigheid en rekenen. "De coronacrisis heeft geleid tot vertraging in de ontwikkeling van veel leerlingen", schrijft de Inspectie voor het Onderwijs in het rapport de Staat van het Onderwijs.

Volgens de inspectie kan ruim een kwart van de scholieren op basisscholen niet schrijven op het minimaal vereiste basisniveau. Ook rekenen gaat niet goed. "Jaarlijks halen ongeveer 50.000 groep 8-leerlingen niet het streefniveau dat ze wel zouden moeten halen. Basisschoolleerlingen hebben minder progressie geboekt dan de jaren ervoor. Dit geldt voor zowel rekenen/wiskunde, spelling als voor begrijpend lezen", stelt de onderwijsinspectie.

10:33 uur - Bonden: regel zorgbonus zoals afgesproken
Regel de zorgbonus nu eens gewoon zoals die is afgesproken. Dat is de boodschap van zorgvakbond NU91 aan de overheid, in een reactie op de Kamerbrief van demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) over de zorgbonus. Daarin schrijft zij dat vanwege het beschikbare budget gekozen moet worden wie recht zou moeten hebben op de bonus. Dat de gehandicaptenzorg en de ggz erbuiten zouden vallen, is een hele rare keuze, vindt NU91. Ook CNV is ontevreden. Volgens de bond moet het budget voor de bonus worden verhoogd.

Volgens de demissionair minister zijn er twee opties: of de bonus wordt 500 euro netto voor zorgmedewerkers die veel werken met corona en daardoor veel ziekteverzuim hebben, of alle zorgmedewerkers krijgen een bonus. In dat laatste geval gaat het om een bedrag tussen de 200 en 240 euro. Als voor de eerste optie wordt gekozen, krijgen mensen in de gehandicaptenzorg, ggz of jeugdzorg geen extra geld.

10:00 uur - Ademtesten steeds vaker ingezet in teststraten GGD
De GGD'en gaan de komende maanden op steeds grotere schaal ademtesten gebruiken in de coronateststraten. Op zo'n 65 locaties moet de ademtest worden ingevoerd in het tweede kwartaal, laat brancheorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Die mikt erop dat in juni ruim 500 ademtestapparaten beschikbaar zijn. Ze worden onder meer in Amsterdam al gebruikt.

Ademtesten geven, nadat iemand er enkele keren in heeft uitgeademd, direct een uitkomst. Dat is een belangrijk voordeel ten opzichte van de PCR-testen die gelden als de 'gouden standaard'. Een wattenstaafje in de neus hoeft er bij een ademtest ook niet aan te pas te komen. De apparaten kunnen goed vaststellen dat iemand géén coronavirus bij zich draagt. Valt de test negatief uit, dan is dat resultaat zeer betrouwbaar, zo bleek uit proeven. Als het apparaat besmetting niet uitsluit, is een andere coronatest nodig. Dat kan een PCR-test zijn, of een sneltest.

9:44 uur - Inspectie: 1700 ic-bedden vrijwel zeker niet haalbaar
Verdere uitbreiding van de capaciteit op de intensive care naar 1700 bedden in de strijd tegen het coronavirus is "vrijwel zeker niet haalbaar". Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een brief aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg).

Het zorgsysteem piept en kraakt al onder de huidige opschaling van 1450 naar 1550 bedden. Bestuurders en zorgverleners geven aan dat die operatie "zeer moeilijk" is en gepaard gaat met een "drastische afschaling" van ziekenhuisbehandelingen die eigenlijk binnen zes weken moeten plaatsvinden om verdere gezondheidsschade te voorkomen, aldus hoofdinspecteur Korrie Louwes. Het komt voor dat operaties op de dag zelf moeten worden afgezegd.

9:13 uur - Bezorgd OMT pleit voor andere regels bij proefevenementen
Het Outbreak Management Team (OMT) is bezorgd over de vele proefevenementen die de overheid de komende weken toestaat en pleit voor aanpassingen. Zo zou de sneltest die bezoekers vooraf moeten doen hooguit 24 uur geldig moeten zijn, in plaats van de huidige 40 uur, vinden de gezondheidsdeskundigen. Ook een tweede test, na afloop van het evenement, kan de "potentieel negatieve effecten" verkleinen.

Na een negatieve sneltest mogen mensen tal van evenementen bezoeken. Het OMT voorziet daardoor een toename van het aantal coronabesmettingen door de pilots, want volledige zekerheid geeft zo'n test niet. Ze merken in hun laatste advies ook op dat de evenementen "de uitstraling kunnen hebben dat de epidemiologische situatie verdere versoepelingen mogelijk maakt". En dat is onterecht, want de piek in het aantal coronabesmettingen moet nog komen, aldus het OMT. "Een juiste communicatie is essentieel."

8:53 uur - Schimmige marktpartijen storten zich op handel in vaccins
Gezondheidsautoriteiten en overheden in Europa krijgen geregeld vaccins aangeboden via niet-officiële kanalen. Er zijn illegale bestellijsten in omloop met onder meer de vaccins van AstraZeneca, Pfizer en Spoetnik-V. Dat melden Follow the Money, het Italiaanse IrpiMedia en de Duitse Bayerische Rundfunk op basis van een gezamenlijk onderzoek. Volgens Nederlandse Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat het om nepvaccins en om vaccins die nog niet zijn goedgekeurd. Meerdere handelaren zijn al op de vingers getikt.

In Nederland kwamen er vaccin-aanbiedingen binnen bij de GGD, zo ontdekte Follow the Money. Een woordvoerder van de IGJ bevestigt de gang van zaken. "De IGJ heeft inmiddels meerdere berichten gekregen dat er via verschillende routes vaccins worden aangeboden. Tot nu blijkt het vaak te gaan om illegale vaccins die nog niet door de EMA zijn goedgekeurd of om nepvaccins. Het is niet verstandig om hier gebruik van te maken omdat het grote medische risicos met zich mee kan brengen. De Europese inspectiediensten zijn alert op eventueel aanbod van illegale vaccins."

8:14 uur - Minder kijkers voor coronapersconferentie Rutte en De Jonge
Ruim 4 miljoen mensen stemden dinsdagavond af op de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Dat zijn er een stuk minder dan bij de vorige persconferentie over de coronamaatregelen, op 23 maart. Toen keken ruim 5 miljoen mensen.

Ook de persconferenties van Rutte en De Jonge in de weken daarvoor werden beter bekeken. Zo trok de persconferentie op 8 maart 5,5 miljoen kijkers en die op 23 februari bijna 6,5 miljoen kijkers. De coronapersconferentie van eind april vorig jaar werd het beste bekeken, destijds zaten er 7,8 miljoen mensen voor de buis.

Zoals gebruikelijk keken ook dinsdag de meeste mensen, zo'n 2,6 miljoen, naar de persconferentie op NPO 1. Ongeveer 1,1 miljoen mensen zagen Rutte en De Jonge via RTL 4 en 428.000 via SBS6, meldt Stichting KijkOnderzoek.

7:39 uur - Topsporters voelen zich bevoorrecht in 'groot dilemma'
Voorzitter Hinkelien Schreuder van de Nederlandse atletencommissie begrijpt heel goed dat het voorrang verlenen aan olympische sporters in het vaccinatieproces tot scheve gezichten leidt. "Er zijn genoeg verhalen van mensen die net zo goed voorrang verdienen. Dat is ook het grote dilemma waarvan topsporters zich uitermate bewust zijn", zegt Schreuder. "Ik kan alleen maar zeggen dat de sporters zich ongelooflijk bevoorrecht voelen."

De topsporters hebben al gedurende vrijwel de hele coronapandemie een uitzonderingspositie. En nu krijgen ze honderd dagen voor het begin van de Olympische Spelen in Japan ook voorrang in het vaccinatieproces. "Ik denk dat ik namens alle topsporters spreek als ik zeg dat ze redelijk opgelucht zijn", aldus Schreuder, die als zwemster meedeed aan de Spelen van 2008 en 2012. "We weten dat afgelopen jaar vele uitzonderingen zijn gemaakt voor de topsport. Daar zijn de sporters de overheid enorm erkentelijk voor."

7:11 uur - Geen tweede prik met AstraZeneca voor 60-minners in Duitsland
Duitsers onder de 60 jaar die al een eerste dosis van het coronavaccin van AstraZeneca toegediend hebben gekregen, zullen voor hun tweede prik een ander vaccin krijgen. Dat hebben de federale regering en de deelstaatministers van Volksgezondheid van Duitsland dinsdagavond beslist.

Duitsland besliste op 30 maart om het gebruik van het AstraZeneca-vaccin te beperken tot 60-plussers wegens een klein risico op zeldzame bloedstolsels. Mensen jonger dan 60 jaar die voor die datum al een eerste dosis kregen, zullen nu een tweede prik krijgen met het Pfizer/BioNTech- vaccin of dat van Moderna.

7:00 uur - Jubileumeditie ParkCity Live verplaatst naar 2022
De tiende editie van ParkCity Live is verplaatst naar 2022. In navolging van andere festivals schuift de organisatie van het Heerlense festival de jubileumeditie een jaar door. Festivalbaas Hans-Paul Nieskens zegt dat de organisatie de knoop met pijn in het hart heeft doorgehakt.

"Wij geloven niet in een groot publieksevenement zo lang de coronamaatregelen van kracht zijn", zegt hij. Vorig jaar kon de tiende editie ook al niet doorgaan. Destijds werd aanvankelijk nog aan een 'alternatief weekend' gedacht, maar daar ziet Nieskens dit jaar ook niks in. "Verplaatsen naar het najaar leek ons niet de juiste oplossing. Alles is te onzeker." Lees hier meer.

6:45 uur - Marktkooplui willen opening non-foodkramen
Ook kramen die andere artikelen dan levensmiddelen verkopen kunnen veilig worden toegelaten op markten. Dat stelt de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) die een kort geding aanspande tegen de Staat. Die zaak dient woensdagmorgen bij de rechtbank in Den Haag.

Markten zijn vooralsnog alleen open voor kramen die voedingswaren verkopen of essentieel geachte drogisterijwaren, terwijl andere marktkooplieden worden geweerd om coronabesmettingen tegen te gaan. De CVAH noemde de maatregel eerder onzinnig, omdat besmettingsrisico's buiten vele malen beperkter zijn dan binnen. Daarnaast hebben marktkooplui, anders dan winkelbedrijven, nog geen mogelijkheid voor kopen op afspraak.

6:22 uur - Tweede proefvakantie gaat begin mei naar Gran Canaria
Begin mei gaat er een tweede groep Nederlanders naar het buitenland voor een proefvakantie. Ze gaan naar Gran Canaria, en krijgen meer vrijheden dan de groep die nu voor de eerste testreis op Rhodos zit. Ze mogen namelijk wel hun hotel uit.

Tijdens de testreizen kijken onafhankelijke onderzoekers ingehuurd door het Rijk hoe Nederlandse vakantiegangers zich op reis gedragen. De vraag is bijvoorbeeld of de reizigers zich aan de daar geldende basisregels houden, zoals handen wassen, mondkapjes dragen en afstand houden. De bevindingen van het onderzoek naar Rhodos worden voorafgaand aan de reis naar Gran Canaria gepresenteerd, zodat eventuele bevindingen van de eerste testvakantie "kunnen worden meegenomen", aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

6:00 uur - Studie: wie weinig beweegt, loopt hoger risico op dood aan corona
Wie een grotendeels zittend leven leidt, of anderzijds weinig beweegt, loopt een groter risico om te overlijden aan een coronabesmetting of een ernstiger ziekteverloop, stellen de auteurs van een studie onder 50.000 personen die dinsdag verscheen in het vakblad British Journal of Sports Medicine. Tot dusver werden het mannelijk geslacht, gevorderde leeftijd, suikerziekte, obesitas en hart- en vaatziekten al in verband gebracht met een hogere sterfkans. Daar is een tekort aan beweging nu dus bij gekomen.

Mensen die in de twee jaar voor de uitbraak van de coronapandemie fysiek inactief leefden, maken meer kans om te moeten worden opgenomen, om op de intensive care terecht te komen en om te sterven, concluderen de onderzoekers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen