Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Basisscholen blijven gesloten tot 8 februari

Geplaatst opzondag 17 januari 2021 - 9:09

In dit liveblog lees je het belangrijkste coronanieuws uit Limburg en daarbuiten.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zondag 17 januari:

  • Demissionair kabinet praat over avondklok
  • Aantal coronabesmettingen en coronapatiënten omhoog
  • Basisscholen gaan niet voor het einde van de lockdown open

16:25 uur - Coronavaccin van Beek naar Jordanië
Vanaf het vliegveld in Beek zijn zondag rond de middag 50.000 coronavaccins vertrokken richting Jordanië. De geneesmiddelen moeten vervoerd worden bij zeer lage temperaturen, tot -70 graden. Lees hier meer.

Coronavaccins met vliegtuig van Beek MAA naar Jordanië (17 jan 2021)
Foto: L1

16:15 uur - Basisscholen gaan niet voor het einde van de lockdown open
De basisscholen en de kinderopvang gaan niet eerder open. Ze blijven tot 8 februari gesloten als de huidige lockdown afloopt. Dat heeft het kabinet zondag laten weten na overleg op het Catshuis. De noodopvang blijft wel gewoon open.

Het kabinet neemt het advies van het OMT over. Dat was een dag eerder al uitgelekt. De deskundigen maken zich grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus dat veel besmettelijker is.

Opening van de basisscholen is een prioriteit voor het kabinet en de Kamer. Daarom was het Outbreak Management Team gevraagd of het basisonderwijs en de kinderopvang niet al op 25 januari haar deuren zouden kunnen openen.

16:10 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets omhoog
Het totale aantal mensen dat in Nederland met Covid in het ziekenhuis ligt is nu 2379, 19 meer dan zaterdag. Van hen liggen er 671 op de intensive care , een stijging van vijf patiënten, en 1708 op de verpleegafdelingen, veertien meer dan een dag eerder. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.

Er liggen nog steeds vijf Nederlandse coronapatiënten op de ic in Duitsland, net zoveel als zaterdag.

Zondag zijn 217 nieuwe Covid-patiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, 30 minder dan zaterdag. Van hen zijn er 38 opgenomen op de ic, drie meer dan zaterdag, en 179 elders in het ziekenhuis, 33 minder dan zaterdag. Gemiddeld zijn er op de ic evenveel nieuwe opnames als vorige week, in de kliniek ligt dat aantal beneden het gemiddelde van vorige week.

15:28 uur - Aantal coronagevallen weer hoger
Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 5622 nieuwe coronagevallen geteld. Een dag eerder werden er 5340 gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar dit is bijgesteld naar 5332.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 43 tegen 98 op zaterdag en 96 op vrijdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

12:45 uur - Oostenrijk verlengt lockdown
Oostenrijk gaat de huidige coronamaatregelen met nog eens twee weken verlengen tot en met 7 februari, meldt de regering. Dat betekent dat winkels, restaurants en scholen tot die tijd gesloten blijven.

Het Alpenland is sinds 26 december in een harde lockdown, wat inhoudt dat net als in Nederland de mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Mogelijk kunnen vanaf 8 februari versoepelingen worden ingesteld, zoals het heropenen van sportscholen en musea. Wel moeten mensen voortaan medische mondkapjes (FFP2-maskers) dragen als ze ergens op bezoek gaan en minstens 2 meter afstand van elkaar houden.

10:40 uur - Zondag ruim de helft minder coronadoden in Duitsland dan zaterdag
Het aantal sterfgevallen als gevolg van de ziekte Covid-19 in Duitsland steeg de afgelopen 24 uur met 445, dat is ruim de helft minder dan zaterdag toen 980 overlijdens werden geregistreerd. Het totale aantal doden in Duitsland stijgt daarmee tot 46.419, meldt het Robert Koch instituut, de Duitse evenknie van het RIVM.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Duitsland is het afgelopen etmaal met 13.882 toegenomen, tegen 18.678 een dag eerder. In totaal zijn er nu 2.033.518 bevestigde besmettingen in Duitsland geregistreerd.

6:00 uur - Demissionair kabinet praat in Catshuis over avondklok
Moet er een avondklok in Nederland komen? Over die vraag buigen de meest betrokken ministers van het demissionaire kabinet en deskundigen van onder meer het OMT zich zondagmiddag in het Catshuis.

Andere vragen die aan de orde komen zijn de steunpakketten aan het bedrijfsleven en de vervroegde opening van kinderdagverblijven en de basisscholen. Het OMT adviseert dat laatste trouwens niet te doen.

Het kabinet heeft het OMT gevraagd te onderzoeken hoe effectief een avondklok is in de strijd tegen corona. Premier Mark Rutte vreest dat de avondklok mogelijk nodig is omdat de besmettingscijfers hoog blijven en de nog besmettelijkere Britse variant zijn intrede heeft gedaan.

In de Tweede Kamer is veel weerstand tegen invoering van de avondklok, ook in de coalitiepartijen. Maar de afgelopen tijd lijkt het begrip voor de mogelijke invoering van de "ingrijpende maatregel" te groeien.

5:55 uur - Mogelijk toch veel mensen naar afgelaste demonstratie Museumplein
Hoewel de demonstratie 'Nooit meer kabinet Rutte' is afgelast, komen er zondag mogelijk toch nog veel mensen naar het Museumplein in Amsterdam om hun stem te laten horen. De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft laten weten dat de politie zal optreden als dat gebeurt.

De organisator Michel Reijinga spande afgelopen week een kort geding aan, omdat hij het niet eens was met de beslissing van de veiligheidsregio. Die besloot dat de demonstratie in het Westerpark moest worden gehouden met maximaal vijfhonderd deelnemers. Door die beperkingen zou extra toeloop beter kunnen worden voorkomen, evenals de verspreiding van het coronavirus.

De bestuursrechter gaf de veiligheidsregio gelijk, waarop Reijinga het evenement annuleerde. Desondanks verwacht hij dat er zondag alsnog een grote groep naar Amsterdam komt om te demonstreren. De Amsterdamse driehoek (gemeente, Openbaar Ministerie en politie) heeft mensen opgeroepen om thuis te blijven. Op social media hebben meer dan 10.000 mensen aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn in het protest.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen