Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 'Avondklok tot 30 maart en geen versoepelingen'

Geplaatst opzaterdag 6 maart 2021 - 7:26

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de maatregelen daartegen en de vaccinatiecampagne.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 6 maart:

  • Avondklok mogelijk tot 30 maart
  • Voor vierde dag op rij minder coronapatiënten in ziekenhuizen
  • Aantal coronabesmettingen afgelopen etmaal fors toegenomen
  • Kiezers zijn voor vaccinatiebewijs bij evenementen

19:35 - 'Avondklok tot 30 maart, grotere versoepelingen pas eind maart'
De avondklok wordt hoogstwaarschijnlijk verlengd tot 30 maart en ook grotere versoepelingen zijn mogelijk pas aan het einde van deze maand te verwachten. Bronnen melden dat naar aanleiding van het Catshuisberaad zaterdag, waar de meest betrokken ministers zich over de coronacrisis lieten bijpraten door deskundigen.

Besluiten hierover zijn nog niet definitief. Maandag is er nog een crisisoverleg van het kabinet. Daarna geven premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge weer een persconferentie. De huidige avondklok en harde lockdown zouden na eerdere verlengingen nu lopen tot medio maart. Maar het huidige pakket coronamaatregelen kan volgende week nog niet van tafel, is de gedachte.

Versoepelingen zitten er niet in, omdat het nog niet de goede kant op gaat met de besmettingscijfers. Die stijgen nog steeds, ook zaterdag weer flink. Mocht de situatie opeens toch verbeteren, dan kan het kabinet volgens de bronnen alsnog een andere datum voor versoepelingen bepalen. Maar vooralsnog denken de ministers dat pas in de laatste week van maart meer mogelijk kan worden.

Tijdens de verkiezingsdagen van 15, 16 en 17 maart is de avondklok tussen 21 en 04.30 uur ook van kracht. Er geldt dan wel een ontheffing voor mensen die naar het stembureau zijn geweest of mensen die meewerken aan de verkiezingen en het tellen van de stemmen. Premier Rutte had al eerder aangegeven dat dit een mogelijkheid was.

Bij versoepelingen wordt volgens de bronnen het eerst gedacht aan de heropening van het hoger onderwijs, de opening van buitenterrassen en het buitensporten van mensen voor alle leeftijden in kleine groepen. Tot nu toe mogen alleen mensen tot 27 jaar in teamverband buiten sporten.

16:37 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen weer gedaald
Voor de vierde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1863, dat zijn er 48 minder dan vrijdag. Van hen liggen er 542 op de intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het afgelopen etmaal zijn 212 nieuwe corona-patiënten opgenomen in de ziekenhuizen, 12 minder dan vrijdag. Van hen zijn er 36 opgenomen op de ic, 3 minder dan vrijdag. Het LCPS heeft het afgelopen etmaal 9 coronapatiënten verplaatst naar ziekenhuizen in andere regio's.

Afgelopen week verplaatste het coördinatiecentrum de 2500e patiënt tijdens de tweede coronagolf. Sinds 21 september 2020 zijn gemiddeld 15,5 coronapatiënten per dag verplaatst naar ziekenhuizen in andere regio's.

Het aantal patiënten met Covid-19 is vrijwel gelijk aan drie weken geleden, stelt LCPS. "Er is onveranderd sprake van een stabiel beeld met beperkte fluctuatie in de tijd. We verwachten dat de Britse variant van het coronavirus de overhand neemt en daarmee het aantal patiënten in de ziekenhuizen de komende periode zal stijgen", aldus het LCPS.

15:48 - Twee mensen opgepakt na opruiende berichten richting GGD
De politie heeft zaterdag twee mensen aangehouden die opriepen om een teststraat van de GGD in Zuidoost-Brabant 'in de hens' te steken. Het gaat om een vrouw van 57 jaar uit Andel en een 37-jarige man uit Gilze. De recherche kwam het duo op het spoor na een aantal tips en een daarop volgend digitaal onderzoek. De verdachten zit vast voor verder verhoor.

15:40 - 264 nieuwe besmettingen in Limburg afgelopen etmaal
In Limburg zijn afgelopen 24 uur 264 mensen positief getest op het coronavirus. Het ging om 138 mensen in Noord-Limburg en 126 mensen in Zuid-Limburg. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag. In deze periode is een persoon in Limburg gestorven aan de gevolgen van het coronavirus.

15.06 - RIVM registreert 5378 coronabesmettingen, boven het gemiddelde
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5378 nieuwe coronagevallen coronabesmettingen genoteerd . Dat is fors boven het gemiddelde, want in de afgelopen week registreerde het gemiddeld 4526 gevallen per etmaal.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg afgelopen etmaal met 42. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

13:16 uur - Premier Mark Rutte verlost van coronakapsel
Demissionair premier Mark Rutte is zijn coronakapsel kwijt. Hij ging naar zijn vaste kapper in Leidschendam. Na afloop zei hij tegen de NOS dat zijn kapsel "redelijk gelukt" is. "Ik heb het iets langer gelaten dan gewoonlijk, omdat het verschil met de afgelopen weken anders zo groot is. Maar het voelt wel heerlijk."

In februari kwam het kappersbezoek van Rutte, ook lijsttrekker van zijn partij de VVD, in het nieuws na een bericht van Radio 538. Dj Frank Dane belde met de kapper van de premier, om te vragen wanneer die weer in de agenda stond om geknipt te worden. Op 6 maart, was toen het antwoord van de kapper. Daaruit trok Dane de conclusie dat de kappers na 2 maart weer open mochten na een lange sluiting om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op dat moment was er officieel nog niets bekend over een eventuele opening van kappers.

12:50 uur - Tweetal opgepakt voor oproepen teststraat 'in de hens te steken'
De politie heeft twee mensen opgepakt die ervan worden verdacht te hebben opgeroepen een GGD-teststraat in Eindhoven 'in de hens te steken'. He gaat om een 57-jarige vrouw uit Andel en een 37-jarige man uit Gilze, aldus de politie zaterdag. Ze worden er formeel van verdacht opruiende berichten te hebben geplaatst op social media. De verdachten zitten zaterdag even na het middaguur nog vast voor verhoor.

De politie benadrukt dat het plaatsen en delen van opruiende berichten strafbaar is.

12:16 uur - Saudi-Arabië stopt met veel coronamaatregelen
Saudi-Arabië stopt met ingang van zondag met veel beperkingen die wegens de coronamaatregelen zijn opgelegd. Wel moeten sociale bijeenkomsten thuis beperkt blijven tot twintig mensen. Maar volgens het staatspersbureaus SPA gaan de bioscopen en theaters weer open en zijn tal van evenementen weer toegestaan.

Het koninkrijk met 35 miljoen inwoners wijt 6500 sterfgevallen aan Covid-19. Er zijn momenteel nog slechts 2650 mensen die het virus hebben en ruim vijfhonderd van hen zijn in kritieke toestand.

11:34 uur - 'Duitse zelftests verkopen goed'
De Duitse supermarktketen Aldi is in Duitsland begonnen met de verkoop van coronasneltests. Volgens de krant Der Westen gaan de tests als warme broodjes over de toonbank. Ze kosten weliswaar 25 euro, maar dan heb je een doosje met vijf antigenteststrips. De uitslag bij dit soort tests duurt ongeveer 15 minuten en zouden 96 procent nauwkeurig zijn.

De supermarktketen Müller begint dinsdag met de verkoop van coronasneltests. Aangenomen wordt dat drogisterijen en apotheken de tests ook heel snel in huis hebben. In Nederland mogen de coronasneltests nog niet worden verkocht en mag testen alleen onder medisch toezicht.

10:40 uur - Kiezers zijn voor vaccinatiebewijs bij evenementen
Organisatoren van evenementen moeten bij de ingang een vaccinatiebewijs kunnen vragen aan bezoekers. Dat vindt een meerderheid van 1,4 miljoen gebruikers van de StemWijzer, zo meldt Hart van Nederland.

Na het invullen van de stellingen kunnen gebruikers aangeven welke onderwerpen ze belangrijk vinden. Die tellen dubbel voor het resultaat. De stelling over een vaccinatiebewijs bij evenementen werd zon 300.000 keer aangestipt, vaker dan stellingen over de zorg of over vluchtelingen.

10:04 uur - 'EU wil toegang tot in VS geproduceerde vaccins AstraZeneca'
De Europese Unie wil ook kunnen beschikken over in de Verenigde Staten geproduceerde vaccins van farmaceut AstraZeneca. Ze wil de Amerikaanse regering vragen om de export van miljoenen doses goed te keuren. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen binnen de EU.

Met de Amerikaanse vaccins wil de Europese Commissie zorgen dat de door AstraZeneca beloofde hoeveelheden vaccins geleverd kunnen worden. De Brits-Zweedse farmaceut kan herhaaldelijk niet aan zijn eigen beloftes voldoen. Dat zou door productieproblemen komen.

9:19 uur - Evenementenbranche maakt plan voor terugkeer naar oude normaal
De evenementenbranche heeft zelf een plan gemaakt waarmee de branche sneller uit de coronacrisis moet komen. Na de proefevenementen die nu worden gehouden met Fieldlabs moet meteen doorgepakt worden, zo stellen Eventplatform en de Alliantie van Evenementenbouwers.

Volgens Jolanda Jansen van de alliantie hebben mensen dringend behoefte aan ontspanning op een verantwoorde en veilige manier. "En dat kunnen wij als branche bieden. Op de huidige routekaart van de overheid ontbreekt niveau 0 en is er nog geen rekening gehouden met vaccinaties en sneltesten". Met die middelen en een test- of vaccinatiebewijs, aandacht voor hygiënemaatregelen en professionele begeleiding moet een zogenaamde 'groene zone', een veilige omgeving voor een bepaald evenement, worden gecreëerd.

8:50 uur - Van Dissel: hoe goed worden de regels nageleefd?
Jaap van Dissel van het RIVM vraagt zich af of mensen wel voldoende de coronamaatregelen naleven. Bij de NOS zegt hij: "We hebben een heleboel maatregelen, maar de vraag is: hoe goed worden die nageleefd? Volgens onderzoek van de gedragsunit van het RIVM en de GGD's loopt dat terug. Ongeveer de helft van de respondenten zegt thuis te blijven bij klachten en 46 procent zegt zich te laten testen bij klachten. Dat zijn toch wel verontrustende getallen. Blijkbaar laten minder mensen met covidachtige klachten zich testen."

Hij wijst er op dat er tegelijk de afgelopen twee weken meer mensen naar de teststraten zijn gekomen en dat het percentage positieve testen is gedaald. "Maar dat blijft zo'n 9 procent. Dat grotere aantal testen kan samenhangen met de start van het hooikoortsseizoen. Hooikoorts geeft bovenste luchtwegklachten. Ook worden er meer personen getest in het kader van het bron- en contactonderzoek. Dat maakt het momenteel heel moeilijk om de relatie tussen het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en IC-opnames te duiden."

8:12 uur - ZiggoDome maakt zich op voor proefconcert
Zo'n 1300 mensen zijn zaterdag aanwezig in de Amsterdamse Ziggo Dome voor een van de proefconcerten die daar dit weekeinde worden gehouden in coronatijd. Tijdens het zogeheten Back To Live-evenement van ID&T en MOJO treden onder anderen Sunnery James & Ryan Marciano, Sam Feldt, Lucas & Steve en Lady Bee op. Dit concert is een van de proeven die worden gehouden door Fieldlab Evenementen, om te zien of een evenement coronaproof gehouden kan worden.

Net als bij eerdere proefevenementen, moeten bezoekers ook zaterdag een negatieve uitslag van een coronatest tonen en wordt hun temperatuur gemeten. Ook worden steekproefsgewijs sneltesten uitgevoerd. De 1300 bezoekers van het dancefeest worden verdeeld in vijf 'bubbels' van 250 personen en een groep van vijftig mensen. Ook krijgen ze een bewegingssensor, zodat achteraf te zien is hoe veel contact ze onderling hebben gehad. Een paar dagen later moeten de bezoekers zich opnieuw laten testen.

7:25 uur - Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland weer onder 10.000
In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur opnieuw minder nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld dan op de dag ervoor. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt zaterdag 9557 nieuwe gevallen.

Vrijdag meldde het RKI nog 10.580 besmettingen. Het coronavirus is sinds het begin van de pandemie bij 2.492.097 inwoners van Duitsland vastgesteld.

Er overleden in het afgelopen etmaal in Duitsland nog eens 300 personen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat waren er 36 meer dan een dag eerder. Covid-19 heeft tot dusver zeker 71.804 levens geëist in Duitsland.

7:10 uur - Deze winter nul officiële griepgevallen vastgesteld
Er is deze winter geen enkel officieel geval van de griep in Nederland vastgesteld, meldt het AD op basis van cijfers van kennisinstituut Nivel, dat samen met het RIVM de verspreiding van luchtwegvirussen in Nederland monitort.

Bij huisartspraktijken die structureel monsters laten analyseren op de aanwezigheid van virussen, werd geen enkel positief geval aangetroffen. "We volgen het influenzavirus niet zo goed als het coronavirus, maar alles wijst erop dat de circulatie van influenza is gestopt. In de monsters van huisartsen vinden we het niet, en ook bij de ziekenhuizen wordt het virus niet aangetroffen", zegt Mariëtte Hooiveld van Nivel in de krant.

6:45 uur - Kans klein dat kabinet na Catshuisoverleg gaat versoepelen
Het is niet waarschijnlijk dat tijdens de persconferentie over corona van aanstaande maandag nieuwe versoepelingen van de coronaregels worden aangekondigd, zeggen ingewijden. De meest betrokken ministers overleggen daar zaterdag over op het Catshuis met RIVM-baas Jaap van Dissel.

Afgelopen week zeiden premier Mark Rutte en justitieminister Ferd Grapperhaus al dat de kans klein is dat bijvoorbeeld terrassen komende week weer open kunnen. Ook zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark denken dat er waarschijnlijk geen ruimte is voor versoepelingen.

Twee weken geleden kondigden Rutte en De Jonge op een persconferentie meer ruimte aan voor middelbare scholen, contactberoepen en winkels. Het is niet aannemelijk dat het kabinet meer coronaregels afzwakt, voordat de effecten van de vorige versoepelingen zichtbaar zijn. Dat duurt minstens twee weken.

6:00 uur - Californië versoepelt: pretparken en stadions vanaf april open
De Amerikaanse staat Californië heeft de weg vrijgemaakt voor pretparken en sportstadions in de open lucht om eerder dan verwacht, op 1 april, weer bezoekers te verwelkomen. De autoriteiten hebben de heropeningscriteria versoepeld na een scherpe daling van het aantal coronabesmettingen, maar ook door druk van de exploitanten.

Het door het ministerie van Gezondheid aangekondigde besluit, zorgt ervoor dat sportstadions en grote attracties, waaronder Disneyland, Magic Mountain en Universal Studios, vanaf volgende maand weer op beperkte schaal bezoekers toe mogen laten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen