Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Aantal positieve coronatests weer boven de 1000

Geplaatst opzaterdag 3 juli 2021 - 8:22

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 3 juli.

20:51 uur - Vanaf donderdag geen quarantaineplicht meer voor gevaccineerden na coronacontact
Mensen die gevaccineerd zijn en in contact komen met iemand die besmet is met corona, hoeven vanaf 8 juli niet meer in quarantaine. Dit laat een woordvoerder van de GGD-GHOR weten aan RTL Nieuws.

Deze nieuwe regeling geldt vanaf aankomende donderdag en geldt voor het hele land. De werkwijze blijft verder onveranderd, zegt de woordvoerder. De GGD blijft wel bron- en contactonderzoek uitvoeren. "Alle besmettingen krijgen nog steeds een contactonderzoek."

18: 10 uur - Honderden mensen betogen in Den Haag tegen vaccineren kinderen
Zo'n duizend mensen hebben zaterdagmiddag op het Malieveld in Den Haag geprotesteerd tegen het vaccineren van kinderen. Ook hebben ze kritiek op het dragen van mondkapjes door kinderen en het testen van deze groep. De betoging verliep zonder problemen. De betoging, die zo'n 2,5 uur duurde en rond halfzes 's middags was afgelopen, werd georganiseerd door onder meer de actiegroepen Viruswaarheid, Police For Freedom en Nederland in Verzet.

16:30 uur - Steeds minder coronapatiënten in ziekenhuizen
De daling van het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen zet door. Ziekenhuizen behandelden zaterdag 230 coronapatiënten. Vrijdag waren dit er nog 248. Op de verpleegafdelingen liggen nog 128 coronapatiënten, twaalf minder dan een dag eerder, blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal Covid-patiënten op de intensive care daalde met zes naar 102. Op 22 september hadden de ic's voor het laatst minder dan honderd coronapatiënten onder hun hoede.

15:29 uur - Aantal positieve coronatests weer boven de 1000
Het RIVM heeft zaterdag 1146 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het is de eerste keer in ruim twee weken tijd dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen boven de 1000 ligt. Op 17 juni werden 1061 nieuwe besmettingen gemeld.

Het aantal positieve tests ligt ruim tweemaal zo hoog als vorige week zaterdag, toen het RIVM 556 positieve tests meldde. Het is de vierde opeenvolgende dag dat het aantal besmettingen stijgt.

13:50 uur - 'Druk bij Testen voor Toegang, maar loopt goed door'
Het is zaterdag opnieuw druk in de teststraten van Testen voor Toegang. Maar volgens een woordvoerder van Stichting Open Nederland, de organisatie die moet zorgen voor de testbewijzen, loopt het goed door. Bij de RAI in Amsterdam was het vrijdag erg druk en moesten mensen lang wachten vanwege een tekort aan personeel.

"Vrijdag waren er 168.000 boekingen gemaakt en vandaag 111.000, dus het is nu wat beter te doen. Het gaat daarom nu ook beter in de RAI. Dat geldt ook voor Breda, waar mensen gisteren ook lang in de rij stonden", aldus de zegsman.

11:16 uur - Voedselbanken in coronajaar 2020 overladen met donaties
Tijdens de coronacrisis is de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken (VBN), waarbij 172 voedselbanken zijn aangesloten, overstelpt met donaties. Een woordvoerster bevestigt een bericht daarover in Het Parool. Vorig jaar kwam 10,7 miljoen euro aan donaties binnen, waar gerekend was op 2 miljoen, zo blijkt uit het jaarverslag.

Het was daarmee een "exceptioneel gunstig financieel jaar". Acties van onder meer Radio 538 (Missie 538, 1,3 miljoen euro) en Albert Heijn (kerststollenactie, 0,65 miljoen) leverden veel geld op. Ook was er een extra bijdrage van 1 miljoen van de Nationale Postcodeloterij.

6:04 uur - Hugo de Jonge snapt het verzet tegen inenten niet
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kan er met zijn verstand niet bij dat sommige mensen die zich verzetten tegen de coronamaatregelen zich ook niet willen laten inenten. Volgens de minister is vaccineren namelijk de enige uitweg uit de coronacrisis, zegt hij in gesprek met NU.nl.

"Mensen die zich niet willen laten prikken, willen ook niet terug naar de maatregelen. Maar zij maken de weg uit de crisis, het vaccineren, wel verdacht. Dat is heel raar. Het kan niet allebei", zegt De Jonge tegen de nieuwssite. "Het heeft iets decadents om te denken dat je kunt bedanken voor het enige middel dat ons uit deze crisis helpt, maar tegelijkertijd kunt rekenen op de solidariteit en de bescherming van anderen die zich wel laten vaccineren."

De minister maakt zich zorgen dat de "complotterige theorieën die via sociale media worden verspreid" ook in de Tweede Kamer te horen zijn. Hij moet zich vaak inhouden om daar niet op te reageren. "Ik heb heel veel tweetjes niet verstuurd. Sterker nog: ik heb ze ingetypt en toch maar verwijderd. Ook in de Kamer heb ik heel veel uitspraken niet gedaan", aldus de coronaminister.

5:13 - Uitgaansverbod Suriname opgeheven, avondklok blijft
De Surinaamse regering heeft besloten het uitgaansverbod dat nog ingesteld was voor de zondag, op te heffen. Wel blijft de avondklok, die geldt tussen 18.00 tot 06.00 uur, van kracht, maakte Paramaribo vrijdagavond via een persbericht bekend.

Een andere versoepeling is dat er weer gesport mag worden. Individueel sporten is toegestaan en ook yoga- en dansscholen en fitnesscentra gaan weer open. Scholen blijven voorlopig dicht, op de examenklassen na. Kerken en andere gebedshuizen blijven ook gesloten, maar het streven is deze vanaf 11 juli gefaseerd te openen. Andere maatregelen zoals het verbod om met meer dan vijf mensen bij elkaar te zijn, restaurants die niet open mogen en het sluiten van de grenzen blijven van kracht, aldus het persbericht.

Uit de dagelijks gepubliceerde cijfers blijkt dat het aantal positieve gevallen langzaam daalt. Vrijdag stond de teller op 127 nieuwe gevallen, op het totaal van 425 geteste mensen is dat 30 procent. Donderdag was dat percentage nog 41 procent en woensdag bijna 37 procent. Op de intensive care liggen 34 mensen, terwijl er 137 Surinamers in het ziekenhuis behandeld worden. Het totale aantal coronadoden staat nu op 539.

Suriname heeft te maken met de derde besmettingsgolf waarbij de zogenaamde Braziliaanse of Manaus-variant de grootste boosdoener is. Deze virusvariant is een stuk besmettelijker dan andere mutanten uit de beginperiode van de pandemie.

4.33 uur - In ziekenhuizen liggen bijna alleen maar niet-gevaccineerde coronapatiënten
Dat blijkt uit een rondgang van het AD. De vaccinatiestatus van patiënten wordt in Nederland niet centraal geregistreerd.

In het Erasmus MC was van de 374 patiënten die sinds 1 maart met corona werden opgenomen niemand volledig gevaccineerd, meldt een woordvoerder van het Rotterdamse ziekenhuis. Een ander groot ziekenhuis, het Amsterdam UMC telde wel een paar gevallen van mensen die al twee prikken hadden gehad.

Het Maastricht UMC spreekt van een enkeling die al wel twee prikken heeft gehad en toch is opgenomen. In de ziekenhuizen in Nijmegen zijn de afgelopen tijd ook een aantal volledig gevaccineerden opgenomen. "Het is een mix, maar je ziet natuurlijk vaker mensen met een probleem met het immuunsysteem", zegt de Nijmeegse medisch microbioloog Andreas Voss. In Tilburg is het beeld hetzelfde: de opgenomen patiënten zijn bijna allemaal niet-gevaccineerd.

3.30 uur - Zaterdag demonstratie tegen vaccineren van kinderen
Protestgroepen trekken zaterdag naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen het vaccineren van kinderen. Ook op het dragen van mondkapjes door kinderen en het testen van deze groep hebben ze kritiek. Actiegroep Viruswaarheid organiseert het evenement samen met Police 4 Freedom, Nederland in Verzet, LNN, Lijst 30 en Army of Love.

Tijdens het protest is geen muziek toegestaan. Volgens een woordvoerder van de burgemeester van Den Haag is dat besloten omdat bij vorige protestacties tegen de coronamaatregelen bleek dat mensen door muziek "al snel te dicht bij elkaar gaan staan".

De organisatoren hebben van tevoren een duidelijk plan moeten opstellen en indienen, ook met betrekking tot het naleven van de coronamaatregelen tijdens het protest. Hulpdiensten zullen hier op toezien, laat de woordvoerder weten. "Anders worden ze daar op aangesproken."

00:09 uur - Dierentuin in Californië vaccineert dieren tegen coronavirus
De dierentuin in Oakland, in Amerikaanse staat Californië, is begonnen met het inenten van dieren zoals tijgers, beren, poema's en fretten tegen het coronavirus. Volgens de dierentuin zal het experimentele vaccin van de Amerikaanse fabrikant Zoetis ook worden toegediend aan apen, fruitvleermuizen en varkens. Tot nu toe bestonden de coronamaatregelen in de zoo uit bijvoorbeeld voldoende afstand bewaren en beschermende kleding voor werknemers. Dierenarts Alex Herman zegt "opgelucht" te zijn dat de dieren via een prik nu beter beschermd kunnen worden tegen Covid-19. Dierengezondheidsorganisatie Zoetis wil 11.000 doses van het vaccin doneren aan bijna zeventig dierentuinen en andere inrichtingen in de Verenigde Staten.

De eerste mensapen werden in maart in de dierentuin in San Diego ingeënt met het voor dieren ontwikkelde middel. Ze kregen na drie weken een tweede dosis. Acht gorilla's in de zoo testten in januari positief op het virus. De symptomen waren mild en beperkten zich tot hoesten, constipatie en vermoeidheid. De beesten zijn inmiddels helemaal hersteld. Ze waren waarschijnlijk geïnfecteerd door een besmette medewerker die geen ziekteverschijnselen had, ondanks de veiligheidsmaatregelen die waren genomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen