Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Aantal positieve coronatesten gedaald in Limburg

Geplaatst opmaandag 2 november 2020 - 13:16

De coronacijfers lopen op en de ziekenhuizen krijgen het steeds drukker. In de strijd tegen het coronavirus zijn strengere maatregelen ingesteld, waardoor we nu in een gedeeltelijke lockdown zitten.

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag 2 november:

  • Zorgpersoneel begint actie #ditismijnzorg
  • Helpers voor de zorg melden zich volop
  • Kabinet bereidt strengere maatregelen voor
  • Aantal nieuwe coronagevallen in Limburg gedaald
  • Code oranje voor Duitsland

21:55 uur - Burgemeesters willen algeheel vuurwerkverbod om corona
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, pleiten samen voor een algeheel vuurwerkverbod rond de jaarwisseling. Zij willen dat het afsteken en de verkoop van rotjes en pijlen dit jaar niet doorgaat.

"Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee", aldus voorzitter Hubert Bruls namens de burgemeesters.

De Tweede Kamer debatteert deze week over zo'n verbod.

20:38 uur - Negatief reisadvies: Duitsland kleurt oranje
Het reisadvies voor Duitsland wordt aangescherpt. Vanaf dinsdag rond het middaguur kleurt heel Duitsland oranje. Dat betekent dat dan het dringende advies geldt om alleen naar Duitsland te reizen als dat noodzakelijk is. "Bij terugkeer in Nederland gaat u voor tien dagen in thuisquarantaine", meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Lees hier meer.

Duitsland grens grensovergang
Foto: iStock

19:55 uur - Frankrijk telt recordaantal nieuwe coronabesmettingen
Frankrijk telt een recordaantal nieuwe coronabesmettingen. Het gaat om 52.518 meldingen de afgelopen 24 uur. Zelfs op het hoogtepunt van de eerste coronagolf eerder dit jaar kwamen dergelijke aantallen niet voor.

Voor de eerste keer sinds maanden liggen er meer dan 25.000 mensen met corona in het ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met ruim 3700 weer zo hoog als ongeveer een half jaar geleden.De coronapandemie eiste in Frankrijk inmiddels 37.435 levens.

19:51 uur - De Jonge: 'Besmettingen nog veel te hoog'
Het aantal besmettingen in Nederland is nog veel te hoog. Om die ernst kracht bij te zetten, schuift coronaminister Hugo de Jonge maandagavond aan bij het Veiligheidsberaad. Samen met de 25 burgemeesters van de veiligheidsregio's bespreken hij en minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) welke aanvullende maatregelen nodig zijn om het coronavirus terug te dringen.

Volgens De Jonge lijkt de hoeveelheid nieuwe besmettingen te dalen, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft gelijk. "De druk op de zorg is fors", aldus de minister. Tijdens de bijeenkomst bekijken de burgemeesters en de ministers of de cijfers echt dalen, of de afname snel genoeg gaat en welke maatregelen dit kunnen bespoedigen. "Wij kijken wat er nodig is in het land."

19:47 uur - 'Ondanks lichtpuntjes komen er strengere maatregelen'
Er is geen ontkomen aan extra coronamaatregelen, volgens Christian Hoebe, arts infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg en lid van het Outbreak Management Team. Hoebe benadrukt dat er nog veel zorgen zijn, ondanks enkele lichtpuntjes.

De besmettingscijfers in Limburg stabiliseren zich langzaam en het aantal positief geteste mensen in de teststraten daalt. "Het aantal besmettingen is nog wel steeds enorm hoog en de daling gaat heel langzaam. Ook is de reguliere zorg nog steeds afgeschaald", zegt Hoebe. "Een paar weken geleden zaten we op twintig besmettingen per dag en nu zijn dat er meer dan vierhonderd. Ik ben er dan ook bang voor dat er strengere maatregelen komen." Lees hier meer.

Video: L1

18:50 uur - Reisadvies Portugal dinsdag naar oranje
In heel Portugal, behalve op de Azoren, is het aantal besmettingen met het coronavirus toegenomen. Daarom wordt de kleurcode van het hele land en het eiland Madeira dinsdag aangepast van geel ('let op: er zijn veiligheidsrisicos') naar oranje ('alleen noodzakelijke reizen'). De kleurcode van de Azoren blijft geel.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders alleen naar Portugal en Madeira te reizen als het noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen. Wie daar is geweest, moet tien dagen in thuisquarantaine.

17:51 uur - Scholier Sint-Maartenscollege in Maastricht besmet met Covid-19
Een leerling van het Sint-Maartenscollege in Maastricht is besmet met het coronavirus. Dat heeft directrice Paula Corsten in een brief aan de ouders laten weten.

De leerling verblijft momenteel in thuisisolatie. Er is geen reden voor paniek, want de school blijft gewoon open.

'Leerlingen die geen coronagerelateerde klachten hebben, komen naar school. De ouderavonden vinden online plaats’, schrijft Corsten.

17:23 uur - Kabinet denkt ook na over pretparken, dierentuinen en sportscholen
Het kabinet overweegt nieuwe coronamaatregelen die de groepsgrootte verder moeten beperken. Er was al uitgelekt dat museu, theaters en bioscopen mogelijk dicht moeten. Maar ingewijden zeggen dat ook andere gelegenheden waar veel mensen bij elkaar komen, op tafel liggen, zoals dierentuin, pretparken en sportscholen.

Over nieuwe of aan te scherpen maatregelen is nog geen overeenstemming. Dinsdag neemt het kabinet een besluit en volgt een persconferentie. Zorgminister Hugo de Jonge zei vorige week dat de nu geldende maatregelen zoals de gesloten horeca, tot in december gaan duren. Maar dat was nog geen kabinetsbesluit.

17:17 uur - Gevangenissen verplichten mondkapjes
De gevangenissen in Roermond en Ter Peel zijn om: medewerkers moeten sinds vandaag een mondkapje dragen op plekken waar ze contact hebben met gevangenen. Het is een direct gevolg van een reeks nieuwe coronagevallen. Zo testte vorige week een medewerkers van de Roermondse bajes nog positief. Lees hier meer.

16:48 uur - Veel leraren vinden coronamaatregelen onuitvoerbaar
Nog geen vier op de tien leraren, schoolleiders en ondersteuners vinden de coronamaatregelen in het voortgezet onderwijs uitvoerbaar, maakte CNV Onderwijs bekend op basis van een peiling onder leden.

De helft van de leraren op middelbare scholen maakt zich zorgen over de eigen veiligheid of een virusuitbraak op school. Op zowel basisscholen als in het voortgezet onderwijs blijkt voor bijna de helft van de leraren de combinatie fysiek en afstandsonderwijs praktisch niet haalbaar.

16:12 uur - Corona-uitbraak bij gehandicapteninstelling Kerkrade
Bij een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Kerkrade is het coronavirus uitgebroken. Vorige week maandag is een bewoner positief getest op het coronavirus. De andere bewoners van de het pand met zeventien appartementen zijn vervolgens in quarantaine gegaan. De GGD heeft daarop besloten om iedereen preventief te testen. Afgelopen weekend is gebleken dat nog zes andere bewoners het virus onder de leden hadden. Lees hier meer.

bloedtest, bloedonderzoek, antistoffen, corona, coronavirus, onderzoek, laboratorium (stock)
Foto: iStock

16:01 uur - Hoe jongeren hun weg vinden naar illegale feesten
De politie maakte dit weekend een einde aan een illegaal feest in de bossen bij Geulle. Er waren 100 tot 150 feestgangers aanwezig. Maar hoe wisten die eigenlijk waar het feestje was? De organisator van de illegale rave in Cadier en Keer (begin oktober) vertelt hoe zo'n bijna militaire operatie in z'n werk gaat. Lees zijn verhaal hier.

15:23 uur - 358 nieuwe besmettingen, 6 ziekenhuisopnames
Ook in Limburg is een daling te zien van het aantal nieuwe coronagevallen. In het afgelopen etmaal werden 358 nieuwe coronabesmettingen bij het RIVM gemeld. Zondag waren dat er nog 431 en zaterdag 441.

Het afgelopen etmaal waren er zes nieuwe ziekenhuisopnames en het aantal door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen nam met twee toe: inwoners van Heerlen en Gulpen-Wittem. Het is overigens niet zeggen dat deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. De informatie wordt soms met vertraging doorgegeven aan het RIVM.

14:26 uur - Aantal positieve coronatesten verder gedaald
Het aantal gemelde coronabesmettingen is in Nederland maandag verder gedaald, blijkt uit cijfers van het RIVM. Tussen zondagochtend en maandagochtend kwamen er bij het instituut 8.306 meldingen binnen van positieve tests. Op zondag waren dat er 8.736.

De meldingen nemen de laatste dagen af. Op zaterdag ging het om 9.819 meldingen en vrijdag werden er nog 11.127 nieuwe gevallen gemeld.

15:00 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt tot boven de 2500
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gestegen tot boven de 2500. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2545 mensen vanwege een coronabesmetting. Dat is 52 meer dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 239 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 191 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg met 48 naar 1958. Dat is het hoogste aantal sinds begin april.

13:47 uur - Helpers voor de zorg melden zich volop
Mensen die willen helpen in de zorg melden zich volop aan. Sinds een oproep eind vorige week registreerden 4.700 mensen zich zonder ervaring in de zorg, en nog eens ruim duizend met ervaring.

Mensen die nu weinig om handen hebben, zoals werknemers in de horeca en de reiswereld, is gevraagd - tegen betaling - te komen helpen in de zorg.

12:30 uur - 'Kabinet geeft negatief reisadvies voor de kerstvakantie'
Het kabinet geeft volgens bronnen een negatief reisadvies voor de kerstvakantie. Dat betekent dat vakantiereizen in die periode worden afgeraden. Begin dit jaar raakten mensen besmet tijdens vakanties naar sneeuwgebieden in Italië en Oostenrijk, waarna het virus zich in Nederland verspreidde. Na de zomer kwamen ook veel jongeren besmet terug uit onder meer Spanje. Het kabinet wil dat risico in de kerstvakantie dus niet nemen.

De maatregelen worden dinsdagavond tijdens een persconferentie door premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge verteld en toegelicht.

11:04 uur - Passiespelen gaan zeker door dit voorjaar
De organisatie van de Passiespelen in Tegelen is vastbesloten het evenement komend voorjaar te laten doorgaan, ondanks de onzekere tijden. Er zijn wel wat aanpassingen gedaan om het evenement coronaproof te maken. Zo is de voorstelling korter, zonder pauze en twee keer per dag. Daardoor kunnen toch zoveel mogelijk mensen het toneelstuk bijwonen.

"Wij gaan die uitdaging aan. Het is onze plicht om ons verhaal van hoop, liefde en vertrouwen juist in deze moeilijke en bizarre periode te vertellen," aldus voorzitter Jos Teeuwen en regisseur Cees Rullens. Lees hier meer.

Passiespelen Tegelen (15 dec 2019)
In december 2019 repeteerden de acteurs voor het eerst buiten voor de voorstelling van 2020, die vanwege het coronavirus moest worden uitgesteld.
Foto: ELBRE | Laura van Boekhold

10:47 uur - Fors minder passagiers op vliegveld Beek
In de afgelopen drie maanden reisden 35.281 mensen via Maastricht Aachen Airport. Dat is 82,8 procent minder dan in het derde kwartaal vorig jaar toen nog 205.259 reizigers via Maastricht vlogen. Dit reizigersaantal ligt zo drastisch laag door de coronabeperkingen. Vliegen naar het buitenland wordt sterk afgeraden en dat is te merken in de luchtvaart. Lees hier meer.

9:27 uur - Wereldwijd ruim 1,2 miljoen doden door coronavirus geregistreerd
Het aantal vastgestelde doden door het coronavirus is gestegen tot boven de 1,2 miljoen. Veruit de meeste sterfgevallen zijn vastgesteld in de Verenigde Staten (230.996). Brazilië staat op de tweede plek met 160.074 vastgestelde doden. In Europa zijn in het Verenigd Koninkrijk de meeste doden geregistreerd (46.807). In Nederland staat het dodental volgens de universiteit op 7498.

Het aantal doden ligt waarschijnlijk vele malen hoger dan 1,2 miljoen, maar bij veel mensen die overleden was niet vastgesteld of ze het coronavirus onder de leden hadden.

8:00 uur - Nederland bestelt ruim 9 miljoen coronasneltests
Nederland heeft 9,2 miljoen coronasneltests besteld bij het Amerikaanse bedrijf BD. Die tests kunnen binnen een kwartier uitsluitsel geven of iemand het coronavirus onder de leden heeft. De eerste 1,2 miljoen tests worden halverwege deze maand afgeleverd, meldt het bedrijf. Nederland had al een bestelling voor 1,2 miljoen tests, maar heeft die uitgebreid met nog eens 8 miljoen tests. BD verwacht de volledige order in juni volgend jaar te hebben geleverd.

7:24 uur - Fors minder nieuwe besmettingen in Duitsland
In Duitsland is het coronavirus de afgelopen 24 uur bij 12.097 mensen vastgesteld. Dat zijn er ruim 2000 minder dan een dag eerder en 7000 minder dan op zaterdag. Het dodental is met 49 gestegen tot 10.530. In totaal zijn er 545.027 mensen besmet geraakt met het virus. In Duitsland is met ingang van maandag een lockdown van kracht. Zo zijn alle horecazaken dicht, net als kapperszaken, schoonheidssalons, sportscholen en culturele instellingen.

7:11 uur - Kabinet bereidt nieuwe maatregelen voor
Het kabinet overweegt strengere maatregelen om het aantal besmettingen met corona verder omlaag te brengen. Dat melden verschillende bronnen. Dit weekend is er overleg geweest in het Catshuis over de nieuwe maatregelen. Die zouden inhouden dat musea, bioscopen en theaters twee weken dicht moeten. Ook zou het aantal mensen dat samen de straat op mag verlaagd worden van vier naar twee. De maatregelen zouden donderdag in moeten gaan.

6:45 uur - Zorgpersoneel start zelf campagne
Artsen, verplegers en anderen die in de zorg werken, vragen het publiek om steun. Ze beginnen maandag de campagne #ditismijnzorg, waarbij ze over hun werk vertellen en mensen vragen zich te houden aan de voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus, zoals afstand houden en handen wassen. Het publiek kan via de site ditismijnzorg.nl zelf ook posters maken, met daarop een eigen foto en het motto 'help de zorg voor ons zorgen'. Dat beeld kunnen mensen met anderen delen. De actie wordt gevoerd omdat ziekenhuizen het weer heel druk hebben met de zorg voor coronapatiënten.

5:10 uur - 'Werkgevers verbieden gebruik corona-app'
Sommige werkgevers raden hun personeel af de corona-app te gebruiken of verbieden deze zelfs. Dat melden de vakbonden CNV en FNV volgens dagblad Trouw. De meldingen komen vooral uit de retail en de industrie. Werkgevers zijn volgens CNV bang dat ze bij iedere melding van de app hun werknemers tien dagen kwijt zijn voor quarantaine. Volgens branchevereniging Ondernemend Nederland (ONL) vrezen met name kleinere werkgevers dat het verzuim stijgt en de productie stil komt te liggen.

4:25 uur - Rode Kruis heeft 48 miljoen euro nodig voor coronahulp
Volgens het Nederlandse Rode Kruis is er 48 miljoen euro nodig voor corona-hulpverlening. De organisatie ziet een toename in de hulpvragen op het gebied van voedsel, medische ondersteuning, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is afhankelijk van donaties voor hun hulpverlening.

Eerder opende het giro 7244 voor het inzamelen van geld voor voedselhulp. Daar kwam tot nu toe bijna 900.000 euro op binnen. Vanaf maandag kan daar ook worden gedoneerd voor de hulp op het gebied van medische ondersteuning, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis verwacht tot mei 2021 de hulp te moeten verlenen.

3:30 uur - Duitsland vanaf maandag deels in lockdown
In Duitsland geldt vanaf maandag een gedeeltelijke lockdown. Tot het eind van de maand moeten alle horecazaken en culturele instellingen de deuren dichthouden. Dat heeft te maken met het hoge aantal coronabesmettingen, dat de afgelopen week drie dagen op rij recordhoog was. Ook sportscholen, bioscopen, theaters, tattooshops en nagelstudio's gaan dicht. Dat moet het aantal sociale contacten drastisch verminderen.

Buiten mogen nog maximaal tien mensen uit twee huishoudens bij elkaar zijn. Verder raadt de Duitse regering onnodige reizen en bezoekjes aan verwanten af. Omdat scholen en kinderdagverblijven open blijven, spreken Duitse media over een 'lockdown light'. Ook winkels mogen open blijven, als ze niet te veel klanten tegelijk binnenlaten.

00:05 uur - 'Verstrengde lockdown' in België van kracht
In buurland België is in de nacht van zondag op maandag een strengere lockdown ingegaan. De herfstvakantie is er verlengd tot 15 november, niet-essentiële winkels moeten dicht en niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, mogen de komende weken niet aan het werk. Op straat mogen niet meer dan vier mensen bij elkaar zijn en thuis mogen mensen per persoon één 'knuffelcontact' ontvangen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen