Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Aantal nieuwe coronagevallen opnieuw gestegen

Geplaatst opvrijdag 20 november 2020 - 7:31

Het aantal besmettingen en coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt. Maar in de strijd tegen het coronavirus zijn nog steeds strengere maatregelen ingesteld, waardoor we nu nog in een gedeeltelijke lockdown zitten.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 20 november:

  • Aantal nieuwe coronagevallen opnieuw gestegen
  • 'Pfizer-vaccins kosten Nederland mogelijk 181 miljoen euro'
  • Universiteit Maastricht: 'Samenwerking Europese buurlanden faalt tijdens coronapandemie'
  • Twee coronavaccins mogelijk in tweede helft december toegelaten in EU
  • WHO: remdesivir niet meer gebruiken bij opgenomen coronapatiënten
  • Thuiswerken ook na corona een blijvertje

19:43 uur - Voorbereidingen voor coronavaccinatie in volle gang
De voorbereidingen voor de uitvoering van de coronavaccinatie zijn in volle gang, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. De afgelopen maanden zijn 25 miljoen veiligheidsnaalden besteld, meldt het instituut.

Ook zijn er, speciaal voor de vaccins die bij een temperatuur van -70 graden bewaard moeten worden, extra supervriezers gekocht. Verder bestaat de voorbereiding uit het regelen van beveiligde opslaglocaties en bijvoorbeeld transport en distributie. Ook komt er een landelijk registratiesysteem speciaal voor de Covid-19-vaccinatie. Dat is, aldus het RIVM, belangrijk met het oog op het registreren, monitoren en waarschuwen voor eventuele bijwerkingen.

18:33 uur - Spanje scherpt coronamaatregelen voor Nederlanders aan
Nederlanders die naar Spanje reizen met de boot of het vliegtuig dienen vanaf 23 november bij aankomst een negatieve coronatest te kunnen overleggen. Die test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Ook moeten ze bij binnenkomst een ingevulde gezondheidsverklaring bij zich hebben. Deze inreisbeperkingen gelden niet voor mensen die met de auto of trein aankomen.

Voor heel Spanje geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen), op de Canarische eilanden na. Die staan op geel. Voor heel het land is de noodtoestand van kracht. De Spaanse nationale en regionale overheden kunnen maatregelen nemen waardoor de bewegingsvrijheid wordt beperkt. Er geldt een avondklok (van 23:00 tot 6:00 uur), behalve voor de Canarische eilanden.

Nederlanders die in oranje gebieden zijn geweest, moeten na terugkeer naar ons land tien dagen in thuisquarantaine.

17:29 uur - Eerste vaccins naar mensen in verpleeghuizen en zorginstellingen
De eerste vaccins tegen het coronavirus gaan begin volgend jaar naar de bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid vrijdag bekendgemaakt. Het gaat in totaal om zo'n 155.000 mensen.

De eerste prioriteit is dus de inwoners van verpleeghuizen en zorginstellingen. Als deze mensen de vaccinatie niet kunnen krijgen "komen medewerkers van deze instellingen en mantelzorgers in aanmerking voor de vaccinatie", aldus het ministerie.

Na deze eerste twee groepen komen 60-plussers met een medische indicatie, waarbij de oudste Nederlanders eerst gaan. Dan volgen 60-plussers zonder medische indicatie, mensen jonger dan 60 met een indicatie, zorgmedewerkers van deze groepen en zorgmedewerkers die direct contact met coronapatiënten hebben.

17:24 uur - Beekse bedrijven spelen rol bij onderzoek naar coronavaccin
Twee bedrijven in Beek spelen een belangrijke rol bij de distributie en het onderzoek naar een coronavaccin. Het gaat om luchthaven Maastricht Aachen Airport (MAA) en medisch onderzoekscentrum PT&R.

Het vliegveld in Beek gaat als 'farma gecertificeerde luchthaven' vaccins verspreiden. PT&R gaat onderzoek doen naar de effectiviteit van een vaccin tegen Covid-19. Dat laat de gemeente vrijdag weten. Lees hier meer.

bloedtest, bloedonderzoek, antistoffen, corona, coronavirus, onderzoek, laboratorium (stock)
Foto: iStock

16:36 uur - Rutte: besmettingscijfers gaan niet de goede kant op
De besmettingscijfers gaan niet de goede kant op, aldus minister-president Mark Rutte vrijdag na de ministerraad. De afgelopen dagen nam het aantal gevallen weer toe. Er werden vrijdag bijna 6000 besmettingen gemeld, het hoogste aantal in een week.

Rutte zei dat er pas medio december mogelijk wat coronamaatregelen kunnen worden versoepeld. Daar moet op 8 december meer duidelijkheid over komen. Maar "dan moeten die cijfers overigens wel echt lager zijn dan ze vandaag zijn, want die gaan nu niet de goede kant op".

14:25 uur - Aantal nieuwe coronagevallen opnieuw gestegen
Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland is opnieuw gestegen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 5974 positieve tests geregistreerd, het hoogste aantal in een week tijd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde donderdag 5729 gevallen en woensdag 4615, maar dat kwam mede door een technische storing.

11:15 uur - Huisartsen beginnen weer meer mensen te verwijzen naar ziekenhuis
Meer mensen worden door hun huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis of naar een kliniek voor geestelijke gezondheidszorg. Het aantal ligt nog wel lager dan het zonder corona-uitbraak zou zijn geweest, maar het stijgt ten opzichte van vorige week. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kan nog niet zeggen of dat een rechtstreeks gevolg is van het dalende aantal coronagevallen en ziekenhuisopnames.

09:45 uur - 'Pfizer-vaccins kosten Nederland mogelijk 181 miljoen euro'
Nederland is mogelijk 181 miljoen euro kwijt voor de miljoenen coronavaccins van de Amerikaanse farmaceut Pfizer. Persbureau Reuters meldde op basis van bronnen dat de Europese Unie een prijs van 15,50 euro per vaccin overeen is gekomen. Nederland krijgt de beschikking over maximaal 11,7 miljoen vaccins.

Het coronavaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTtech wordt mogelijk half december goedgekeurd door Amerikaanse en Europese medicijnautoriteiten. Het vaccin zou voor 95 procent effectief zijn bij het bestrijden van Covid-19. Reuters schreef eerder dat de VS 16,42 per dosis betaalt. De EU zou minder betalen, omdat het via het in Duitsland gevestigde Biontech aan de ontwikkeling heeft meebetaald.

08:43 uur - Universiteit Maastricht: 'Samenwerking Europese buurlanden faalt tijdens coronapandemie'
De samenwerking tussen veel Europese buurlanden faalt tijdens de coronapandemie. Dat heeft negatieve gevolgen voor de economie en sociale verbanden in verschillende grensregio's, wijst een nieuwe studie uit. Dit concluderen onderzoekers die verbonden zijn aan de Universiteit Maastricht. Zo was er in België, Nederlanden Duitsland een gebrekkige afstemming over economische steunmaatregelen voor grenswerkers.

06:27 uur - Moederbedrijf Bever praat met banken over schuldverlichting
Het moederbedrijf achter de Nederlandse keten van buitensportwinkels Bever heronderhandelt noodgedwongen met zijn financiers. Het met schulden overladen AS Adventure is keihard geraakt door de coronacrisis. Klanten blijven dit jaar massaal weg door winkelsluitingen, maar ook doordat ze minder op reis gaan en dus minder windjacks, bergschoenen en skispullen nodig hebben.

06:00 uur - Thuiswerken ook na coronacrisis een blijvertje
Mocht er volgend jaar een eind komen aan de coronacrisis, dan willen zeven op de tien werkenden die nu veelal vanuit huis werken, dat straks ook blijven doen. Dat blijkt uit een onderzoek van vakcentrale CNV onder 3000 thuiswerkende leden.

De vakbond juicht dit toe, maar wil wel dat werkgevers thuiswerken beter faciliteren: Vier op de tien hebben meer fysieke klachten en 44 procent beschikt niet over een arbo-verantwoorde werkplek, blijkt uit het CNV-onderzoek. "Als we op deze weg doorgaan, lopen we een verhoogd risico op uitval door slechte thuiswerkplekken. Tijd dat werkgevers zo snel mogelijk met een langetermijnbeleid op thuiswerken komen," stelt Fortuin.

01:27 uur - WHO: remdesivir niet meer gebruiken bij opgenomen coronapatiënten
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert landen om geen gebruik meer te maken van het virusremmende remdesivir bij coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Volgens de WHO heeft het middel "geen belangrijk effect" op de gezondheid van Covid-19-patiënten, ongeacht hoe ziek ze zijn.

De aanbeveling volgt op vier internationale onderzoeken onder meer dan 7000 patiënten die met het coronavirus in het ziekenhuis lagen. Remdesivir wordt onder andere toegediend aan Covid-19-patiënten die zuurstoftoevoer nodig hebben. Ook in Nederland wordt het middel gebruikt.

00:00 uur - Twee coronavaccins mogelijk in tweede helft december toegelaten in EU
De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna worden mogelijk in de tweede helft van december voorwaardelijk toegelaten in de Europese Unie. Dat heeft voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie gezegd na overleg met de EU-leiders. Voorwaarde is wel dat de beoordeling van de vaccins door het Europees Medicijnagentschap (EMA) goed verloopt en dat er geen onregelmatigheden worden vastgesteld. Het zal in eerste instantie wel gaan om kleine hoeveelheden van de vaccins.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen