Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Aantal nieuwe coronagevallen gedaald

Geplaatst opzondag 22 november 2020 - 9:39

Het aantal besmettingen en coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt. Maar in de strijd tegen het coronavirus zijn nog steeds strengere maatregelen ingesteld, waardoor we nu nog in een gedeeltelijke lockdown zitten.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van zondag 22 november:

17:41 - G20 belooft kosten coronavaccinaties op zich te nemen
De landen van de G20 hebben aan het eind van hun tweedaagse top de belofte gedaan om de kosten van het vaccinatieprogramma ter bestrijding van Covid-19 op zich te nemen. Bedragen werden niet genoemd.

De leiders van de G20-landen zeiden in de slotverklaring dat ze er "alles aan zullen doen" om de eerlijke distributie van coronavirusvaccins wereldwijd te garanderen en de arme landen te steunen waarvan de economieën door de crisis zijn geteisterd.

"We hebben middelen vrijgemaakt om te voorzien in de onmiddellijke financieringsbehoeften van de wereldwijde gezondheidszorg ter ondersteuning van het onderzoek, de ontwikkeling, de productie en de distributie van veilige en effectieve Covid-19-vaccins," zo is verder te lezen in de verklaring.

16:13 - VS verwachten eerste coronavaccinaties in december
De Verenigde Staten verwachten in de loop van december de eerste Amerikanen met een coronavaccin in te enten. Het hoofd van de grootscheepse vaccinatieoperatie in de VS, Moncef Slaoui, zei dat zondag tegen CNN.

Het plan is om vaccins binnen 24 uur na goedkeuring naar de inentingsplekken te laten brengen door de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA, aldus de immunoloog die operatie Warp Speed leidt. Hij hoopt dat "misschien op 11 of 12 december" kan worden begonnen met inenten.

15:21 - Lichte stijging aantal coronapatiënten in ziekenhuizen
Het totaal aantal in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten is gestegen tot 1933. Dat zijn er 31 meer dan zaterdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen nu 540 coronapatiënten, tien minder dan een dag eerder. Daarnaast liggen er 447 andere patiënten op de ics, 28 minder dan zaterdag.

Buiten de intensive cares, op de verpleegafdelingen, liggen nu 1393 coronapatiënten, 41 meer dan de dag ervoor.

14:30 uur - Aantal nieuwe coronagevallen gedaald
Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland is gedaald. Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 5407 positieve tests geregistreerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldde zaterdag eerst 6093 gevallen, maar dat is bijgesteld tot 6076. Het aantal sterfgevallen steeg met 21. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen het afgelopen etmaal zijn overleden. Zaterdag werden er 48 coronadoden gemeld.

13:50 uur - België verwacht eerste vaccins eind december
België verwacht vanaf eind december te kunnen beschikken over de eerste coronavaccins. Maar het leeuwendeel komt pas in het tweede en derde kwartaal van 2021, zei premier Alexander De Croo zondag in het televisieprogramma De Zevende Dag. België heeft via de Europese Unie ingetekend op vier vaccins. Het inenten zal, net als in Nederland en andere landen, geleidelijk gebeuren zodra een vaccin is goedgekeurd. De eerste vaccins gaan naar zorgpersoneel en kwetsbare groepen.

13:08 - Ziekteverzuim Zuyderland stijgt: 'Laat lockdown niet los'

Het is nog steeds erg druk in de Limburgse ziekenhuizen. Het ziekteverzuim bij Zuyderland loopt op, zegt bestuursvoorzitter David Jongen. Het ziekteverzuim bij het personeel van de ziekenhuizen van Zuyderland in Sittard-Geleen en Heerlen is opgelopen tot ruim 9 procent. Een maand geleden was dat nog 8 procent, zegt Jongen. Bij Zuyderland werken ongeveer 5.000 mensen. "Op sommige afdelingen is het heel erg druk", zegt Jongen. "Daar hebben we veel last van. Sommige medewerkers krijgen zelf corona, zijn uitgeput of hebben psychische klachten. We besteden er veel aandacht aan en zetten psychische ondersteuning in. Maar zorgprofessionals zijn stoer en willen doorbuffelen. Dan doen ze dan ook, soms ten koste van zichzelf." Jongen pleit er voor om de lockdown nog een tijd in stand te houden en hem zelfs nog een beetje te verstrengen. "We houden dit niet veel langer vol. Ik weet dat ik me hier niet populair mee maak, maar ik zie elke dag hoe we ervoor staan en dit is echt pittig", zegt de ziekenhuisbaas.

10:00 uur - Verkiezingsplannen politieke partijen achterhaald door coronacrisis?
De meeste politieke partijen hebben hun verkiezingsprogramma's inmiddels gepresenteerd, maar niemand weet hoe lang het coronatijdperk nog gaat duren. "Het verloop van de pandemie heeft een groot effect op de economie, maar vooral de komende anderhalf jaar", zegt Diederik Dicou van het CPB, dat de verkiezingsprogramma's doorrekent, tegen de NOS. Dat de afgelopen maanden tientallen miljarden extra zijn uitgegeven, betekent niet dat plannen onmogelijk zouden kunnen, zegt econoom Wimar Bolhuis van de Universiteit Leiden. "De ideeën in die partijprogramma's gaan in totaal over enkele miljarden", zegt Bolhuis die de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's onderzocht. "Terwijl de hele begroting ruim 300 miljard behelst." Bovendien staat het overgrote deel van de overheidsfinanciën min of meer vast, zoals de inkomstenbelasting en de uitgaven aan allerhande uitkeringen en salarissen. Daar zal weinig in veranderen, aldus Bolhuis.

9:35 uur - Youp van 't Hek hoopt op 250 man publiek voor oudejaarsconference
Youp van 't Hek hoopt dat hij zijn tiende Oudejaarsconference mag spelen voor 250 man in Carré. In dat geval gaat de televisie-uitzending op 31 december door. Dat zei hij zondag in een lang interview op NPO Radio 1. De cabaretier verzorgt dit jaar de eindejaarsshow op de NPO, maar twijfelt nog steeds omdat hij niet weet of een zaal met 30 man publiek, zoals nu mag van de overheid, een goede televisieshow oplevert.

8:30 uur - Aantal coronagevallen kruipt richting half miljoen
Het aantal coronagevallen stijgt niet meer zo snel als in oktober, maar toch stevent Nederland gestaag af op een nieuwe mijlpaal. In de loop van komende week wordt waarschijnlijk de 500.000ste besmetting in Nederland vastgesteld. Het is vooral een symbolische grens, want het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoogstwaarschijnlijk veel hoger. De teller stond zaterdag op bijna 480.000 gevallen. Gemiddeld komen er ruim 5000 positieve tests per etmaal bij. De laatste paar weken ligt het cijfer wat lager op maandagen en dinsdagen, waarna het toeneemt op woensdagen, donderdagen en vrijdagen. Wereldwijd hebben 22 landen meer bevestigde coronagevallen dan Nederland, aldus de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins, die de pandemie nauwgezet volgt.

8:15 uur - Flinke daling dagelijkse coronabesmettingen in Duitsland
Het aantal dagelijkse coronabesmettingen in Duitsland is het afgelopen etmaal flink afgenomen. Het aantal bevestigde gevallen steeg met 15.741 tot 918.269, meldde het Robert Koch Instituut (RKI) voor infectieziekten zondag. Zaterdag rapporteerde het instituut 22.964 nieuwe bevestigde gevallen, vrijdag ging het om 23.648 gevallen. Het gemelde dodental steeg zondag met 138 tot 14.022. Ook dat is flink lager dan een dag eerder toen er 254 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 waren. In Duitsland geldt een gedeeltelijke lockdown sinds 2 november. De horeca is dicht en er mogen maximaal 10 personen uit twee huishoudens bij elkaar op bezoek.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen