Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gedaald

Geplaatst opzaterdag 15 mei 2021 - 8:27

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 15 mei:

20:00 uur - VWS en Van Lienden maandag in gesprek over leveranties mondkapjes
Het ministerie van Volksgezondheid en Sywert van Lienden gaan maandag met elkaar in gesprek over de 40 miljoen mondkapjes die via hem zijn geleverd. Aanleiding is een publicatie in de Volkskrant. De politiek commentator en activist maakte zich vorig voorjaar sterk voor de aanschaf van medische mondkapjes toen daar wereldwijd een enorme schaarste aan bestond. Van Lienden claimde dat belangeloos te doen via de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie, maar verdiende daar mogelijk toch veel geld aan via eigen bv's die hij met compagnons oprichtte, meldt de Volkskrant na onderzoek.

Ook de kwaliteit van de beschermingsmiddelen was niet onomstreden. De mondkapjes uit China, waarvoor VWS 100 miljoen euro betaalde, zijn niet gebruikt.

VWS stelt zaterdag dat naar aanleiding van de publicatie "we van beide kanten vragen hebben openstaan", aldus een woordvoerder, die hier verder niet op in kan gaan. Van Lienden zelf liet weten dat het artikel in de krant in zijn ogen een suggestief stuk is vol onjuistheden. Een reactie daarop zal volgens hem tijd kosten, onder meer vanwege een geheimhoudingsclausule vanuit het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. Van Lienden wil daarover met het ministerie spreken. Het LCH is de organisatie die namens VWS beschermingsmiddelen voor de zorgsector inkocht.

17:20 uur - Coronabesmetting in Poolse songfestivaldelegatie
Er heeft een coronabesmetting plaatsgevonden in de Poolse delegatie van het Eurovisie Songfestival. Dat heeft de organisatie zaterdag bekendgemaakt. Daardoor zijn Rafal Brzozowski, de Poolse inzending, en zijn collega's niet aanwezig bij de openingsceremonie op zondag.

Om wie het precies gaat, is niet bekend. Diegene had zaterdag een positieve test en zit nu in quarantaine. Donderdag was de hele Poolse delegatie nog negatief getest. Ook de andere leden gaan uit voorzorg in quarantaine. Het is nog niet bekend wat dit betekent voor de deelname van Polen.

15:34 uur - RIVM: 4520 nieuwe coronagevallen, stuk lager dan weekgemiddelde
Het RIVM meldt dat tussen vrijdag- en zaterdagochtend 4520 nieuwe coronagevallen aan het licht zijn gekomen. Dat zijn er voor de zevende dag op rij minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5794 nieuwe coronagevallen per dag gemeld.

Vrijdag maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu melding van 5574 nieuwe gevallen. Dat aantal heeft het RIVM zaterdag iets naar beneden toe bijgesteld. Aanvankelijk sprak het instituut van 5608 positieve tests tussen donderdag- en vrijdagochtend.

Het aantal coronagevallen neemt per week gestaag af. In totaal werden afgelopen zondag tot en met zaterdag 40.561 mensen positief getest. In de week van 2 tot en met 8 mei werden in totaal 51.382 mensen positief getest en in de laatste zeven dagen van april waren dat er 49.075.

15:00 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen weer gedaald
Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care ligt is weer gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2183 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 21 maart.

Ten opzichte van vrijdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten met 67. Op de verpleegafdelingen zijn 49 beden vrijgekomen ten opzichte van een dag eerder. Op die vleugels liggen nu 1473 coronapatiënten. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met 18 naar 710. Het is de tiende achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt.

Het aantal nieuwe opnames is wel licht gestegen vergeleken met een dag eerder. In de afgelopen 24 uur zijn 260 coronapatiënten op een verpleegafdeling of intensive care beland. Vrijdag kwamen er nog 163 nieuwe patiënten bij. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) kwamen er de afgelopen 24 uur op de verpleegafdelingen 220 nieuwe patiënten bij, en op de ic's 40.

13:30 uur - Eind dit jaar mogelijk derde coronavaccinatie in België
In België is de kans groot dat mensen eind dit jaar een derde prik zullen krijgen. De VRT meldt dat de 'vaccinatietaskforce' de extra vaccinatie voorbereidt voor vanaf december. "Hoewel er nog wetenschappelijke studies lopen, is de vaccinatietaskforce zich al aan het voorbereiden om eind dit jaar en zeker in 2022 een extra prik toe te kunnen dienen", schrijft de Vlaamse omroep.

Het hoofd van de taskforce, Dirk Raemaekers, zegt dat het de bedoeling is om de immuniteit een 'booster' te geven. "Dat is belangrijk om beschermd te zijn tegen het huidige virus dat circuleert, maar ook tegen toekomstige varianten."

Het is nog niet duidelijk of iedereen in België in aanmerking komt voor een derde inenting. Volgens Raemaekers gaat het in ieder geval om 65-plussers en mensen met chronische aandoeningen. "Klassiek zijn dat de personen die minder vlot immuniteit opbouwen. Dus dan gaat die derde prik die extra stimulans geven."

11:30 uur - Grootouders van buiten de EU mogen (klein)kinderen in Nederland opzoeken
Ondanks het Europees inreisverbod en de verschillende vliegverboden, mogen (groot)ouders van buiten de EU vanaf vandaag Nederland weer in om een pasgeboren (klein)kind te bezoeken. Dat geldt alleen als het kind geboren is na 19 maart 2020. Wel moet een geboorteverklaring van de Rijksoverheid worden ingevuld, en een geboorteakte of soortgelijk document worden getoond.

Ook gescheiden ouders die buiten de Europese Unie wonen en hun eigen kinderen sinds 19 maart 2020 niet meer hebben gezien, mogen het land weer in. Ook daarvoor is een verklaring nodig.

De maatregel werd afgelopen week aangekondigd. Volgens het burgerinitiatief 'Familie van buiten de EU, wij missen jullie' is het enthousiasme van tientallen families "enorm". Initiatiefnemer Andrea Morales zegt dat de eerste vliegtickets al zijn geboekt. Op 19 maart vorig jaar gingen de Nederlandse grenzen dicht voor niet-EU-burgers.

11:00 uur - LAKS: het is de vraag of eindexamenleerlingen er klaar voor zijn
Scholierenorganisatie LAKS vraagt zich af of scholieren zich goed hebben kunnen voorbereiden op de eindexamens die maandag beginnen. "Door alle coronamaatregelen is het de vraag of leerlingen er klaar voor zijn", zegt een LAKS-woordvoerder.

"Wij hebben ervoor gepleit de eindexamens anders te houden, bijvoorbeeld door alleen de kernvakken te toetsen. De mentale gesteldheid van jongeren is achteruit gegaan en dan onthoud je dingen minder goed. We krijgen veel meldingen van jongeren die stress ervaren van de examens. We hopen het niet terug te zien in de resultaten, maar we zijn er wel bang voor dat meer scholieren dan gebruikelijk zullen zakken."

Het LAKS doet een oproep aan de overheid: denk na over de eindexamens van volgend jaar en de jaren erna. "We hopen dat we zo snel mogelijk terug kunnen naar normaal. Online-onderwijs is geen volwaardig onderwijs. Na de zomervakantie zal fysiek onderwijs weer mogelijk zijn, maar de leerlingen hebben een achterstand opgelopen. We weten niet waar ze staan, dat moet uitgezocht worden." Daar moet misschien op worden ingespeeld. "Dat ze een vak kunnen wegstrepen, net als nu, of een extra herkansing krijgen. Dan kun je scholieren lucht geven zodat ze alsnog kunnen presteren."

Vorig jaar hoefden leerlingen geen examen te doen: die waren toen geschrapt vanwege de uitbraak van het coronavirus.

10:15 uur - Tientallen prikken gezet met behulp van prullenbakvaccin.nl
Tot nu toe zijn er tientallen mensen ingeënt nadat ze zich hadden aangemeld via prullenbakvaccin.nl, de website van huisarts Marco Blanker om verspilling van coronavaccins tegen te gaan. Inmiddels hebben zo'n vijftig huisartsenpraktijken zich aangesloten, schrijft RTV Oost.

De huisarts uit Zwolle bedacht het initiatief samen met drie andere artsen. Vorige maand moest hij 58 AstraZeneca-vaccins weggooien, omdat er niet genoeg mensen langskwamen in zijn praktijk.

Prullenbakvaccin.nl zorgt ervoor dat vaccins die over zijn alsnog worden gebruikt. Mensen die graag gevaccineerd willen worden maar nog niet aan de beurt zijn, kunnen zo toch alvast geholpen worden. "En we hebben al meer vaccins kunnen plaatsen dan dat er destijds door mij zijn weggegooid", zegt Blanker tegen de regionale omroep.

Hij benadrukt dat er geen grote hoeveelheden vaccins worden weggegeven. "We zijn een aanvulling, zodat er niets in de prullenbak valt."

10:00 uur - RIVM: 'Fijn dat de voorspellingen zijn uitgekomen'
"We gaan echt niet één, twee, drie van corona verlost zijn", zegt Jacco Wallinga, hoofdmodelleur bij het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM. "Maar de daling is ingezet. Drie weken geleden was het reproductiegetal ongeveer 1. De cijfers zijn nu lager, dus de R ook. Dat is wat we rond Pasen voorspeld hebben. Het is fijn om te zien dat de voorspellingen klopten. En het is heel goed nieuws. Ik ben ook wel in mijn nopjes dat de voorspellingen zijn uitgekomen."

8:45 - 'Willekeur bij uitnodiging coronaprik bij medische indicatie'
De uitnodigingen voor coronavaccinaties op basis van een medische indicatie lijken totaal willekeurig verstuurd te zijn. Sommige patiënten krijgen tot hun stomme verbazing een uitnodiging terwijl ze amper iets mankeren, terwijl anderen doodziek zijn en maar niets horen. Patiëntenorganisaties noemen de gang van zaken absurd en willen dat ziekenhuizen bijspringen. Dat concludeert het AD na een rondgang langs patiëntenorganisaties en experts.

Mensen met een medisch risico tussen 18 en 60 jaar, oftewel degenen die op de lijst voor de griepprik staan, krijgen deze week een vaccinatieuitnodiging. Huisartsen kunnen daar zelf patiënten aan toevoegen. Maar de ene huisartsenpraktijk blijkt daarin makkelijker dan de andere, waardoor willekeur ontstaat. "Er zijn treurige gevallen van mensen die bijvoorbeeld volgende week starten met hun chemokuur tegen kanker, maar nog steeds geen inenting hebben gehad, stelt Irene Dingemans van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

8:00 uur - 'Coronasteun voor bedrijven blijft ook na de zomer'
Steunpakketten om bedrijven en ondernemers door de coronacrisis te helpen blijven voorlopig nog bestaan. Dat meldt De Telegraaf vanochtend. Het demissionaire kabinet kabinet is volgens bronnen bereid tot het einde van dit jaar steun te geven. Ondernemers mogen daardoor later beginnen met terugbetalen van de belastingschulden. Ook krijgen ze er langer de tijd voor.

De krant schrijft dat er voorlopig nog geen politiek draagvlak is om de steun af te bouwen.

7:30 uur - Ruim 60.000 ex-coronapatiënten in behandeling bij de fysiotherapeut
Tot nu toe staan 60.000 tot 75.000 duizend Nederlanders met langdurige coronaklachten onder behandeling van een fysiotherapeut. Hun aantal is sinds begin dit jaar ruim verdubbeld, dat meldt het AD. Volgens de krant blijkt dat uit een berekening op basis van gegevens uit de Landelijke Database Fysiotherapie. Eind vorig jaar kregen naar schatting 28.000 ex-coronapatiënten hulp van een fysiotherapeut.

"Wij zijn beduusd van deze cijfers", zegt Guido van Woerkom, voorzitter van beroepsvereniging KNGF, tegen de krant. "Het is duidelijk dat de zorg voor covid-patiënten zich verplaatst naar de eerste lijn, en naar de fysiotherapie in het bijzonder."

Een behandeling duurt gemiddeld tachtig dagen, maar een behandelperiode van enkele honderden dagen is geen uitzondering, zegt het KNGF. De klachten variëren van ademhalingsproblemen, oververmoeidheid en verlies van spiermassa tot psychische problemen, of een combinatie hiervan.

7:00 uur - Reisadvies versoepeld voor onder meer Curaçao, Portugal en Balearen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft van een aantal landen en gebieden het reisadvies van oranje in geel of groen veranderd. Dit betekent dat reizen naar deze plekken niet langer sterk worden ontraden. Het gaat onder meer om Portugal, Curaçao, Ierland en de Balearen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat het niet zo is dat reizigers uit Nederland in deze landen en gebieden geen enkel risico lopen. Mensen moeten goed op de hoogte blijven van de plaatselijke corona-ontwikkelingen, zowel voor, tijdens als na de reis.

"De situatie in een land kan immers snel veranderen", schrijft het ministerie. Ook kan het zijn dat landen met een groen of geel reisadvies zelf inreisbeperkingen hebben, zoals een negatieve test of quarantaine-verplichting.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen