Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gedaald

Geplaatst opdonderdag 13 mei 2021 - 10:18

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag 13 mei:

20:00 uur - VS versoepelen coronaregels voor gevaccineerde mensen
Gevaccineerde Amerikanen hoeven in meeste gevallen geen mondkapjes meer te dragen of afstand te houden tot andere mensen. Ook tussen grote groepen mensen of in gebouwen zijn die voorzorgsmaatregelen volgens gezondheidsdienst CDC vaak niet meer nodig, berichten Amerikaanse media.

Het CDC versoepelt de richtlijnen nu een groot deel van de Amerikanen is ingeënt tegen het coronavirus. Meer dan 117 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Dat komt volgens de krant Washington Post neer op ongeveer 35 procent van de bevolking.

15:16 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opnieuw gedaald
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2231 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds eind maart. Ten opzichte van woensdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten met 114. Dat is een iets minder grote daling dan de dag ervoor, toen er met 135 minder mensen de grootste daling in een dag sinds 1 januari genoteerd werd.

Op de verpleegafdelingen zijn 109 bedden vrijgekomen ten opzichte van woensdag. Op die vleugels liggen nu 1498 coronapatiënten. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met vijf naar 733. Het is de achtste achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt.

14:04 uur - Ruim kwart van EU-bevolking weigert vaccin
Meer dan een kwart van de volwassenen in de Europese Unie zal een inenting met het coronavaccin weigeren, meldt het EU-onderzoeksbureau Eurofound na ondervraging van tienduizenden EU-burgers in alle 27 lidstaten. Met name in Oost-Europa ligt de vaccinatiebereidheid laag. In Nederland zegt 31 procent van de ondervraagden dat ze twijfels hebben over het vaccin, iets hoger dan het Europees gemiddelde, meldt de NOS.

Volgens Eurofound is er een verband zichtbaar tussen vaccinscepsis en het gebruik van sociale media. In landen met een beperkt medialandschap, zoals Bulgarije, zijn sociale media de belangrijkste informatiebron voor veel burgers, maar juist op platforms als Facebook en YouTube circuleert veel nepnieuws. Volgens de Europese onderzoekers moeten overheden daarom werk maken van betere communicatie via sociale media.

13:15 uur - Priklocatie Den Haag sluit vanwege mogelijke komst ADO-supporters
Donderdag- en zondagmiddag sluit de vaccinatielocatie van de GGD bij het stadion van ADO Den Haag. Reden is dat er veel fans worden verwacht, zegt een GGD-woordvoerder. Donderdagmiddag speelt ADO thuis tegen Willem II en bij winst kan het de kans op degradatie verkleinen. Zondag speelt het de laatste wedstrijd uit tegen FC Twente.

9:32 uur - 'Ook seizoenarbeiders Noord-Limburg moeten coronavaccin krijgen'
De GGD Limburg-Noord wil seizoenarbeiders gaan vaccineren. Dat zegt directeur Jac Roijmans van de Veiligheidsregio Noord-Limburg. Seizoensarbeiders werken in Noord-Limburg vooral in de land- en tuinbouw. Voor het opbouwen van groepsimmuniteit is het belangrijk dat er geen clusters blijven bestaan van mensen die nauwelijks gevaccineerd zijn. Dat zou kunnen leiden tot blijvende uitbraken van besmettingen in die gemeenschappen. Lees hier meer.

6:00 uur - 'Coronacrisis tastte ook cyberveiligheid aan'
Bedrijven hebben vorig jaar fouten gemaakt bij het snel introduceren van onlinediensten of het verplaatsen van bedrijfsinformatie naar online-opslagsystemen door de coronacrisis. Ook werkten mensen door corona massaal thuis, waar systemen vaak niet goed beveiligd zijn. Mede daardoor is het aantal cyberincidenten wereldwijd vorig jaar toegenomen tot 5258 bevestigde datalekken. In 2019 waren dat er nog 3950. Dat zegt telecomprovider Verizon naar aanleiding van een jaarlijks rapport over cybersecurity.

3:30 uur - Suikerfeest door corona opnieuw in kleine kring
De islamitische vastenmaand ramadan zit erop. Moslims over de hele wereld mogen overdag weer eten, drinken en roken. Het einde van het vasten vieren ze met Eid al-Fitr, ook wel het Suikerfeest genoemd. Normaal gesproken is dat een groot feest vol lekkernijen, cadeaus en bezoekjes aan familieleden en vrienden. Door het coronavirus is dat ook dit jaar weer niet mogelijk. De datum van het Suikerfeest is afhankelijk van de maanstand.

3:07 uur - Sinds lange tijd geen besmettingen en coronadoden op Curaçao
Op Curaçao zijn woensdag geen nieuwe coronabesmettingen geregistreerd en is er niemand overleden aan de gevolgen van het virus. Ook een dag eerder waren er geen besmettingen, toen overleed er wel een coronapatiënt. Daarmee lijkt de hevige coronagolf van de afgelopen maanden achter de rug. De laatste keer dat het eiland geen besmettingen kende, was bijna drie maanden geleden. Omdat het vaccinatieprogramma goed verloopt, is er deze maand begonnen met het versoepelen van de coronamaatregelen en worden op korte termijn meer versoepelingen verwacht.

Als gevolg van de enorme stijging van het aantal coronapatiënten op het eiland waren vanaf begin april tientallen Nederlandse artsen en zorgverleners naar Curaçao gevlogen om te helpen. Verreweg de meesten zijn inmiddels weer terug naar Nederland.

Ook Bonaire gaat donderdag de coronamaatregelen versoepelen. Dat heeft gezaghebber Edison Rijna bekendgemaakt. Op het eiland is het aantal met corona besmette personen gedaald naar tien. Er zijn geen mensen met het virus meer in het ziekenhuis opgenomen.

1:02 uur - Kabinet overweegt ook spreiding patiënten bij 'inhaalzorg'
Patiënten die wachten op een operatie die wegens de coronacrisis is uitgesteld, moeten daarvoor mogelijk naar een ziekenhuis elders in het land. Het kabinet overweegt ook bij het inhalen van uitgestelde behandelingen patiënten te gaan spreiden over het land, zoals dat ook met coronapatiënten gebeurt. Dat zegt minister Tamara van Ark (Medische Zorg).

"Wij willen dat mensen die geconfronteerd zijn met uitstel van zorg, weer snel geholpen kunnen worden, en ook hier zonder al te grote regionale verschillen", aldus Van Ark. Zij komt nog deze maand met een plan waarmee de gezondheidszorg de opgelopen achterstand kan inlopen. "Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn", vindt de minister.

Het plan wordt opgesteld in nauw overleg met de zorgsector, benadrukt Van Ark. De druk op het personeel is daar 'langdurig immens groot'. De mensen moeten daar ook van kunnen herstellen. De minister vindt dat 'minstens zo belangrijk' als het snel inhalen van alle uitgestelde operaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen