Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt

Geplaatst opzondag 2 mei 2021 - 12:58

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zondag 2 mei:

19:19 uur - Europarlementariër: 'Coronapaspoort is een ambitieus plan'
Als we deze zomer naar op vakantie willen naar het buitenland, dan kan dat gewoon. Brussel wil een coronapaspoort invoeren waarmee vrij reizen mogelijk wordt. "Het is een ambitieus plan, het wordt spannend of we het gaan halen", zei Europarlementariër Vera Tax uit Venlo in L1mburg Centraal.

Het EU COVID-19-certificaat, zoals het officieel heet, wordt een app, zoals we die in Nederland ook al kennen (CoronaCheck). Je krijgt het certificaat als je negatief getest bent, als je gevaccineerd bent, of als je al corona gehad hebt en antistoffen in je bloed hebt. De lidstaten moeten wel nog instemmen met het paspoort. Lees hier meer.

18:57 uur - Politie beëindigt illegaal feest in bedrijfspand Helmond
De politie heeft zondag rond 17:00 uur een illegaal feest beëindigd in een bedrijfspand in Helmond. Toen agenten ter plaatse kwamen waren er ongeveer dertig mensen aanwezig, maar bij aankomst zag de politie een aantal auto's wegrijden van het gebouw.

De politie kreeg meldingen van veel mensen die samen waren gekomen in een gebouw aan de Hortsedijk in de Brabantse stad. Agenten besloten naar binnen te gaan, waar zij de feestgangers aantroffen. Drie mensen serveerden hapjes en drankjes en er stond muziek aan.

17:05 uur - Ruim 5500 nieuwe besmettingen, maar cijfers beïnvloed door storing
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 5534 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Door een technische storing zijn er minder meldingen doorgekomen. Hierdoor valt het cijfer nu lager uit dan in werkelijkheid en vallen de cijfers komende dagen hoger uit.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 46.673 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 6668 bevestigde besmettingen per dag. Het weekgemiddelde was de afgelopen veertien dagen niet zo laag, wat mogelijk wordt veroorzaakt door de storing. Het aantal besmettingen op zaterdag is bijgesteld naar 5819, ook deze cijfers zijn lager door de storing.

15:50 uur - Ruim 5500 nieuwe besmettingen, maar cijfers beïnvloed door storing
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 5534 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Door een technische storing zijn er minder meldingen doorgekomen. Hierdoor valt het cijfer nu lager uit dan in werkelijkheid en vallen de cijfers komende dagen hoger uit.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 46.673 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 6668 bevestigde besmettingen per dag. Het weekgemiddelde was de afgelopen veertien dagen niet zo laag, wat mogelijk wordt veroorzaakt door de storing. Het aantal besmettingen op zaterdag is bijgesteld naar 5819, ook deze cijfers zijn lager door de storing.

15:24 uur - Protestmars tegen coronamaatregelen geëindigd op Dam
Actiegroep Nederland in Verzet heeft zondag met ongeveer duizend deelnemers een protestmars door Amsterdam gelopen. De demonstranten wilden met 'The Walk of Freedom' hun standpunt tegen onder meer de coronamaatregelen duidelijk maken. De protestmars eindigde op de Dam, waarna een kleine groep van ongeveer honderd demonstranten bleef plakken aan de kant van het Koninklijk Paleis. Politiebusjes staan aan de kant van het Nationaal Monument.

De mars begon zondag om 12:00 uur bij het Centraal Station en de betogers maakten een ronde over onder meer de Dam, het Rembrandtplein, Frederiksplein, Weteringschans en het Leidseplein. Terug ging de route langs het Singel, opnieuw via het Rembrandtplein, via de Amstelstraat, langs het Waterlooplein en de Nieuwmarkt terug naar CS. De tocht eindigde op de Dam.

15:07 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt naar 2600
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondag 2600 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 38 minder dan zaterdag toen de daling van het aantal coronapatiënten inzette na zes dagen van stijging. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal Covid-patiënten op de intensive care is met zeven gedaald naar 804. Dat schommelt al ruim twee weken tussen de 800 en 850. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdeling daalde het afgelopen etmaal met 31 patiënten naar 1796.

15:02 uur - Franse politie beëindigt coronaparty's met honderden bezoekers
Opnieuw hebben honderden Franse feestvierders dit weekend lak gehad aan de lockdownmaatregels in het land. De politie moest er in minstens twee steden een einde maken aan grote dancefeesten.

In Parijs wist de politie te voorkomen dat er een massale rave werd gehouden, meldden de autoriteiten op zondag. In Dijon was de politie te laat, en waren bijna 400 personen samengekomen in een verlaten hangar om te feesten. Daar was het om 02.00 uur uit met de pret toen de politie de stroom had weten uit te schakelen.

14:40 uur - Nederlandse studenten beboet in Airbnb in België
Tien leden van een Nederlandse studentenvereniging hebben een boete gekregen in het Belgische Ham omdat ze de coronaregels schonden. De studenten waren voor een uitstapje in een Airbnb in de plaats die circa 40 kilometer ten zuidwesten van Eindhoven ligt. Ze behoorden volgens de Belgische autoriteiten weliswaar tot dezelfde vereniging maar niet tot dezelfde toegestane 'bubbel'.

De plaatselijke politie heeft daarom een einde aan hun vakantie gemaakt en elk een coronaboete van 250 euro meegegeven. De eigenaar van de Airbnb wordt vervolgd omdat hij wist hoe de vork in de steel zat en zich zo ook aan overtredingen van coronamaatregelen schuldig heeft gemaakt.

13:28 uur - Besmettingscijfers zondag mogelijk niet up-to-date door storing
De dagelijkse besmettingscijfers die het RIVM iedere middag doorgeeft zullen zondagmiddag waarschijnlijk niet up-to-date date zijn en daarmee lager dan in werkelijkheid. Net als zaterdag zullen de cijfers ook zondag worden beïnvloed door een aanhoudende storing, verwacht een woordvoerder van het RIVM.

Door de storing hebben niet alle GGD'en dit weekend alle meldingen van positieve testen door kunnen geven. "De storing is groter dan zaterdag werd voorzien, wat inhoudt dat we ook vandaag een onderpercentage verwachten", aldus de woordvoerder.

12:25 uur - Protestmars door Amsterdam tegen onder meer coronamaatregelen
Actiegroep Nederland in Verzet is zondag begonnen met een protestmars door Amsterdam. De honderden demonstranten willen met 'The Walk of Freedom' hun standpunt tegen onder meer de coronamaatregelen duidelijk maken.

De mars begon zondag om 12.00 uur bij het Centraal Station en de betogers maken dan een ronde over onder meer de Dam, het Rembrandtplein, het Leidseplein en het Spui. Uiteindelijk moet de optocht via de Stopera en Nieuwmarkt weer eindigen op de Dam. Op Facebook hadden zo'n 2000 mensen gezegd dat ze geïnteresseerd zijn in het evenement.

12:02 uur - Viruswaarheid eist in kort geding afschaffing coronamaatregelen
De actiegroep Viruswaarheid eist maandag in een kort geding in de rechtbank in Den Haag afschaffing van alle resterende coronamaatregelen. Aanvankelijk zou het kort geding alleen gaan over de avondklok, maar de actiegroep heeft besloten de vordering uit te breiden naar alle vrijheidsbeperkende maatregelen.

De avondklok liep woensdagochtend na ruim drie maanden af. De Staat verzocht daarom tot intrekking van het kort geding. Viruswaarheid weigert dit en grijpt het kort geding nu aan om de voorzieningenrechter te vragen alle coronamaatregelen te beëindigen. "De bezwaren tegen de avondklok gelden voor alle coronaregels die grondrechten en vrijheden inperken", zegt jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid zondag.

11:35 uur - Korpschef: politie ook na coronacrisis onder druk
De capaciteit van de politie blijft ook na de coronacrisis onder druk staan. Hiervoor waarschuwde korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie in het tv-programma WNL Op Zondag.

De politie telde in de periode januari tot en met april ruim 1500 demonstraties. Medewerkers maakten ruim 212.000 overuren, het ziekteverzuim bleef desondanks laag. De politie heeft tijd nodig om te kunnen herstellen, zegt de korpschef. "Een heleboel collega's verlangen naar vrije tijd om te ademhalen, maar ook als we teruggaan naar normaal staat de politie onder druk", zegt Van Essen. Zondag zijn er opnieuw demonstraties en moet de politie in Amsterdam zich voorbereiden op het kampioenschap van Ajax.

9:41 uur - In India 392.000 nieuwe coronagevallen en 307.000 patiënten beter
In India zijn zondag in 24 uur tijd 392.488 nieuwe gevallen van coronabesmetting vastgesteld en 307.865 herstelde patiënten naar huis gestuurd, aldus de gezondheidsautoriteiten. Zaterdag registreerden die nog een record van 400.000 nieuwe patiënten op één dag.

In het land zijn al meer dan 290 miljoen coronatests uitgevoerd. Het heeft in vijftien maanden tijd ruim 19,5 miljoen besmettingen opgeleverd, maar het aantal zieke patiënten of actieve gevallen staat momenteel op 3,3 miljoen op een bevolking van bijna 1,4 miljard inwoners. Zestien miljoen mensen met het virus in India hadden geen ziekteverschijnselen of zijn genezen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen