Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Aantal coronapatiënten op ic gestegen

Geplaatst opzaterdag 31 oktober 2020 - 8:06

De coronacijfers lopen op en de ziekenhuizen krijgen het steeds drukker. In de strijd tegen het coronavirus zijn strengere maatregelen ingesteld, waardoor we nu in een gedeeltelijke lockdown zitten.

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 31 oktober:

  • Het aantal gemelde coronabesmettingen is zaterdag gedaald tot onder de 10.000.
  • In Limburg zijn in het afgelopen etmaal 441 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.
  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gestegen met 17 ten opzichte van vrijdag
  • Vakbond CNV roept het kabinet op de capaciteit van sneltests zo snel mogelijk op te schalen.

20.59 uur - Engeland gaat voor een maand grotendeels in nieuwe lockdown
In de strijd tegen het coronavirus gaat Engeland met zijn ruim 56 miljoen inwoners voor de tweede keer grotendeels op slot. De nieuwe lockdown gaat donderdag in en duurt tot 2 december.

Dat heeft premier Boris Johnson zaterdag bekendgemaakt. Hij zegt met de maatregel onder meer te willen voorkomen dat artsen en verplegers gedwongen worden te kiezen welke patiënten ze nog kunnen behandelen.

Alle niet-noodzakelijke winkels moeten dicht. Maar in tegenstelling tot bij de lockdown van afgelopen voorjaar mogen onderwijsinstellingen, zoals scholen en universiteiten, openblijven.

Voor het Verenigd Koninkrijk zijn zaterdag bijna 22.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Daardoor is het aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie opgelopen tot boven de 1 miljoen.

20.05 uur - Italië overweegt regionale lockdowns
De Italiaanse regering overweegt lokale lockdowns voor gebieden met hoge besmettingscijfers. Het gaat om steden als Milaan, Napels en Genua. Zaterdag kwamen de Italiaanse premier, de betrokken ministers en de oppositieleiders bijeen om de coronacrisis te bespreken. Zondag wordt er opnieuw overleg gepleegd.

19.07 uur - Politie beëindigt zaterdagmiddag illegaal feest dat vrijdag begon
In een appartement in Oss is zaterdagmiddag een einde gemaakt aan een feest, dat volgens de politie vrijdagnacht al begon. Omroep Brabant meldt dat er veertien jongeren, tussen de 17 en 24 jaar oud, aanwezig waren op het feest. Ze hielden zich volgens de politie niet aan de coronamaatregelen. Het is niet bekend of er boetes zijn uitgedeeld.

17.05 uur - Oostenrijk vanaf dinsdag weer grotendeels op slot
In de strijd tegen het coronavirus gaat Oostenrijk vanaf dinsdag weer grotendeels op slot. De Oostenrijkse regering wil daarmee voorkomen dat ziekenhuizen overbelast raken. De nieuwe lockdown omvat onder meer een spertijd van 20.00 uur tot 06.00 uur om de verspreiding van het virus af te remmen. Het is de bedoeling de lockdown in december stap voor stap weer te versoepelen, aldus regeringsleider Kurz.

Restaurants moeten sluiten en mogen alleen nog maaltijden laten afhalen, in hotels zijn uitsluitend nog zakenmensen toegestaan. Middelbare scholen en hogere scholen en universiteiten gaan weer over tot onderwijs op afstand, zoals tijdens de eerste lockdown eerder dit jaar. Basisscholen en winkels daarentegen blijven open.

15.03 uur - 441 nieuwe coronabesmettingen in Limburg
In Limburg zijn in het afgelopen etmaal 441 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Daarnaast zijn er twee mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Ook is er een persoon aan de gevolgen van het virus overleden. Die kwam uit Stein.

In Weert raakten relatief de meeste inwoners besmet met het virus met ruim 73 besmettingen per 100.000 inwoners. Ook onder meer Gennep (70,91 besmettingen per 100.000 inwoners), Venray (66,51 besmettingen per 100.000 inwoners) en Eijsden Margraten (66,01 besmettingen per 100.000 inwoners) zijn het afgelopen etmaal hard geraakt.

coronatest test corona (28 okt 2020)
Foto: iStock

14.42 uur - Aantal positieve coronatesten zakt tot onder 10.000
Het aantal gemelde coronabesmettingen is zaterdag gedaald tot onder de 10.000, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend kwamen er bij het RIVM 9839 meldingen binnen van positieve tests. Op vrijdag waren dat er 11.127, zo blijkt uit bijgestelde cijfers. Eerder waren voor vrijdag nog 11.141 positieve tests gemeld.

14.35 uur - Voor het eerst meer dan 20.000 besmettingen op een dag in België
Voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie zijn er in België in 24 uur tijd meer dan 20.000 besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Gezondheidsinstituut Sciensano meldde zaterdag dat dinsdag 21.448 besmettingen zijn vastgesteld.

België legt het openbare leven vanwege het coronavirus opnieuw verder aan banden. Er komt geen verbod op onnodige verplaatsingen zoals tijdens de eerste golf, maar 'niet-essentiële' winkels zoals kleding- of elektronicazaken moeten dicht. Bedrijven mogen openblijven, maar thuiswerken wordt verplicht. De regels gelden vooralsnog zes weken, tot en met 13 december. De regels gaan zondag om middernacht in. Voor de winkels volgt een evaluatie op 1 december.

14.12 uur - Aantal coronapatiënten op ic gestegen
Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gestegen met 17 ten opzichte van vrijdag, zo blijkt zaterdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Ic-medewerkers zorgen nu voor 584 patiënten met Covid-19. Op verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten gestegen met 46 naar 1864 patiënten. Opgeteld liggen nu 2448 Nederlandse Covid-19-patiënten in het ziekenhuis. Twee van de patiënten liggen in het ziekenhuis in het Duitse Münster op de ic.

13.07 uur - Griekenland deels in lockdown
Griekenland gaat deels in lockdown vanwege de coronacrisis. Premier Kyriakos Mitsotakis maakte bekend dat vanaf dinsdag horecazaken, musea, bioscopen en andere openbare gebouwen moeten sluiten in zwaar getroffen gebieden. Ook gaat tussen middernacht en 05.00 uur een avondklok gelden in het hele land.

Griekenland maakte vrijdag melding van een recordaantal nieuwe coronabesmettingen. Bij ruim 1600 mensen was vastgesteld dat ze het virus hadden opgelopen. Mitsotakis zei op televisie dat ingegrepen moet worden voordat de zorg de druk niet meer aankan. "Het virus valt aan in golven", benadrukte hij.

11.00 uur - GaiaZoo doneert overgebleven voedsel aan voedselbank
Nu de horeca in GaiaZoo voor onbepaalde tijd gesloten is, heeft de dierentuin alle overgebleven groenten en fruit gedoneerd aan de Voedselbank Zuid-Limburg. Vrijdag werd bekend dat de dierentuin het de komende tijd zonder horecavoorziening gaat doen, in het kader van de beperkingen rond het coronavirus. Daarop heeft het horecateam besloten contact te zoeken met de Voedselbank Zuid-Limburg om hen te voorzien van al het voedsel dat door de sluiting over de datum dreigde te gaan. Lees hier meer...

08.04 uur - 'Beleggers verliezen vertrouwen door tweede golf'
Een ruime meerderheid van de Nederlandse beleggers verwacht dat de economische situatie de komende drie maanden zal verslechteren door de tweede coronagolf, maakt ING op uit een peiling in oktober. In september verwachtte een derde van de beleggers nog een verslechtering. De maandelijkse BeleggersBarometer van ING daalde door het toenemend aantal coronabesmettingen en de gedeeltelijke lockdown in Nederland. De graadmeter kwam in oktober uit op 89 punten, tegen 102 punten een maand eerder. Een stand van 100 punten staat voor neutraal, daarboven positief.

De AEX-index zal de komende tijd volgens 43 procent van de ondervraagden gaan dalen. Minder dan 30 procent van de beleggers rekent op een waardedaling van de eigen aandelenportefeuille. Een derde is positief gestemd en denkt dat de waarde van hun aandelen de komende maanden zal stijgen.

07.00 uur - CNV pleit voor meer sneltests
Vakbond CNV roept het kabinet op de capaciteit van sneltests zo snel mogelijk op te schalen. Volgens de vakbond zitten tienduizenden werkenden op dit moment thuis, in afwachting van de uitslag van hun coronatest. "Dat blijkt uit een inventarisatie onder onze sectoren. Als we dit doorrekenen naar misgelopen arbeid, kan dit miljoenen kosten. En duizenden banen. We trekken daarom aan de noodrem", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Volgens Fortuin leidt deze situatie tot misgelopen bedrijfsinkomsten en uiteindelijk baanverlies.

07.00 uur - 'Vaccin Groot-Brittannië voor Kerst'
Groot-Brittannië bereidt zich voor om al vóór de kerstdagen een coronavaccin beschikbaar te stellen aan kwetsbare doelgroepen en zorgpersoneel. Volgens bronnen rondom de Britse regering zou het gaan om zo'n 30 miljoen vaccins, schrijft het AD. In Nederland is een dergelijk plan nog niet naar buiten gebracht. De Gezondheidsraad komt in november met een advies over hoe de vaccinatiecampagne in ons land zou moeten verlopen en wie als eersten aan de beurt komen.

06.55 uur - Britse premier overweegt nieuwe lockdown
De Britse premier Boris Johnson denkt erover om volgende week nieuwe nationale lockdown-maatregelen op te leggen. Ziekenhuizen in het land dreigen te worden overspoeld met patiënten door een opleving van het coronavirus. Dat meldt The Times. De nieuwe maatregelen zouden woensdag worden ingevoerd en tot 1 december van kracht blijven.

Johnson houdt naar verwachting maandag een persconferentie om de nieuwe beperkingen aan te kondigen. Die houden in dat alles gesloten wordt behalve essentiële winkels en "educatieve instellingen zoals scholen en universiteiten", schrijft de Britse krant.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen