Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Aantal coronagevallen gedaald afgelopen etmaal

Geplaatst opzaterdag 9 januari 2021 - 7:55

In dit liveblog lees je het belangrijkste coronanieuws uit Limburg en daarbuiten.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 9 januari:

20:56 uur - Noodopvang daklozen hard nodig tijdens lockdown
Noodopvanglocaties voor dak- en thuislozen moeten langer open dan tot dusver is afgesproken met gemeenten, zo vinden het Rode Kruis en Valente, de branchevereniging van instellingen voor daklozen. Limburgse opvanginstelling Moveoo onderschrijft die noodzaak: "We hebben een dubbele bezetting."

In de meeste gemeenten is afgesproken dat noodopvanglocaties tot aan het einde van de lockdown open blijven. Volgens het Rode Kruis en Valente moet dat verlengd worden tot minimaal april. Lees hier meer.

20:46 uur - Betoging tegen coronamaatregelen in Velsen na kwartier beëindigd
In Velsen is een demonstratie tegen de coronamaatregelen zaterdagavond al na een kwartier beëindigd door de politie. Vermoedelijk omdat de betogers geen afstand hielden, meldt NH Nieuws.

De demonstratie bij het gemeentehuis van Velsen was toegestaan tussen 20.00 en 21.00 uur. Er staan ongeveer tachtig demonstranten op het Plein 1945. Burgemeester Frank Dales liet vooraf weten dat tijdens deze demonstratie streng gecontroleerd wordt op vuurwerk en of iedereen zich wel aan de regels houdt.

20:18 uur- Burgemeester Eindhoven sluit winkel na mishandeling agenten
De winkel aan de Kleine Berg in Eindhoven, waar vrijdag twee agenten zijn mishandeld door winkelpersoneel zonder mondkapje, blijft voor onbepaalde tijd gesloten. Daartoe heeft burgemeester John Jorritsma besloten, zegt een woordvoerder zaterdag.

Het personeel van de delicatessenwinkel weigerde een mondkapje te dragen, ondanks herhaalde waarschuwingen, aldus de woordvoerder.

De agenten kwamen naar de winkel om boa's van de gemeente assisteren. Omdat de eigenaar van de winkel weigerde mee te werken, werd hij aangehouden. Hij verzette zich daarbij hevig. Een 59-jarige medewerker probeerde de aanhouding te voorkomen en nam een van de agenten in een wurggreep. De politieman liep daarbij een spierkneuzing op in zijn nek. Een andere agent werd door dezelfde medewerker hard geschopt tegen haar been.

Ook een derde, 47-jarige, medewerkster van de winkel verleende geen medewerking aan de controle van haar identiteit. Uiteindelijk wisten de agenten en de handhavers de mannen en de vrouw onder controle te krijgen.

Een vierde winkelmedewerker wordt alleen bekeurd voor het niet naleven van de mondkapjesplicht. Hij hield zich tijdens het incident afzijdig.

20:00 uur - Talentvolle sopraan verkiest zorg boven conservatorium
Kiezen voor verpleegkunde terwijl je een groot muzikaal talent hebt. Sopraan Floor Bosman uit de Kerkraadse wijk Chevremont doet het.

Vanwege de coronapandemie laat ze het conservatorium links liggen en kiest ze voor een opleiding tot verpleegkundige. Lees hier meer.

18:34 uur - Veertien coronabesmettingen in gevangenis in Ter Apel
Veertien gedetineerden in de penitentiaire inrichting in Ter Apel zijn besmet met het coronavirus. Zij zitten verplicht in quarantaine op hun eigen cel, zegt vestigingsdirecteur Laurens Huizenga van de PI Ter Apel, waarmee hij berichtgeving van RTV Noord bevestigt. Ook een aantal personeelsleden van de gevangenis is besmet.

De besmette gedetineerden bevinden zich grotendeels op dezelfde afdeling. Deze afdeling is daarom preventief in quarantaine gegaan. Dit betekent dat de gedetineerden de hele dag in hun eigen cel verblijven en niet mogen deelnemen aan het dagprogramma. Dit is gedaan om de kans op verdere verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden. De bronnen van besmetting zijn goed in zicht, aldus de gevangenisdirectie.

18:00 uur - Meer dan honderd boetes uitgeschreven rond Drielandenpunt
Boa's hebben zaterdagmiddag meer dan honderd sneeuwliefhebbers beboet rond het Drielandenpunt in Vaals en de bossen in Vijlen. De boetes werden uitgeschreven voor de talloze fout- en wildparkeerders.

Volgens burgemeester Harry Leunessen was het handhaven van de coronamaatregelen niet zozeer het probleem, maar vooral de parkeerdruk. Het risico bestond daardoor dat hulpdiensten niet overal terecht zouden kunnen. Lees hier meer.

Video: L1

17:36 uur - GGD-teststraat Alkmaar ontruimd wegens brand op bedrijventerrein
Een teststraat van de GGD op het bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar is zaterdagmiddag uit voorzorg ontruimd wegens een brand in een naburig garagebedrijf. De brand was snel onder controle, er vielen geen gewonden, zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio.

Het is niet bekend hoeveel mensen op de GGD-locatie aanwezig waren om zich te laten testen op het coronavirus toen de brand in het garagebedrijf uitbrak. De teststraat blijft zaterdag voor de rest van de dag dicht. Alle resterende afspraken voor zaterdag worden verschoven naar zondag, aldus de woordvoerster.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

16:59 uur - Koningin Elizabeth en prins Philip ontvangen coronavaccinatie
De Britse koningin Elizabeth en haar man prins Philip hebben hun eerste coronavaccinatie gekregen, bevestigt Buckingham Palace zaterdag.

Vorige week wilde het paleis nog niet ingaan op een eventuele inenting van de Queen, omdat het om "een privézaak" ging. Elizabeth wilde echter graag dat het nieuws over haar prik openbaar gemaakt werd, zodat eventuele onjuistheden en verdere speculaties voorkomen zouden worden.

De 94-jarige koningin en haar 99-jarige echtgenoot volgen met hun vaccinatie het voorbeeld van de Deense koningin Margrethe, zij werd op Nieuwjaarsdag al geprikt. Eerder deze week maakten ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix bekend dat zij een prik zullen nemen. Wanneer zij dat gaan doen, is nog niet bekend.

15:36 uur - Aantal coronagevallen gedaald afgelopen etmaal
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 7383 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan de 8147 (gecorrigeerde) positieve tests die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag had gemeld.

Het is ook minder dan het gemiddelde van de afgelopen week, toen er per dag ongeveer 7700 bevestigde besmettingen bijkwamen.

15:17 uur - Merkel belooft toename in snelheid coronavaccinatie
Bondskanselier Angela Merkel heeft in haar wekelijkse podcast op zaterdag beloofd dat het aantal vaccinaties in de Bondsrepubliek snel zal toenemen. "Het is een langzame start geweest", erkent ze. "Enkele honderdduizenden mensen zijn ingeënt en dat aantal neemt elke dag toe - de snelheid zal toenemen."

Bij de aanvang van de vaccinaties was er veel kritiek op de snelheid waarmee de vaccinatiecampagne werd uitgevoerd. Er waren onder meer aanvoerproblemen.

14:49 uur - Drukte rond wit Drielandenpunt: boetes uitgedeeld
Het winterse decor in het Heuvelland is voor veel mensen aanlokkelijk om zaterdag naar het buitengebied rond het Drielandenpunt te trekken. Ondanks de oproep van de gemeente Vaals om weg te blijven, lopen de wegen daar vast.

Op de N281 ter hoogte van Baneheide bij Bocholtz richting de Lemiersberg staat een file. "Mijd het Heuvelland", roept de politie op. Boa's en Staatsbosbeheer hebben al verschillende boetes uitgedeeld aan foutparkeerders in het buitengebied van Vaals. Lees hier meer.

Drukte sneeuw sneeuwlandschap wit landschap Heuvelland Vaals Vijlen (9 jan 2021)
Het was zaterdag enorm druk op en naast de weg rond het Drielandenpunt.
Foto: L1 (Achille Prick)

13:07 - uur - Agenten mishandeld door winkelpersoneel zonder mondkapje
Twee agenten zijn vrijdag in Eindhoven mishandeld door winkelpersoneel zonder mondkapjes. Ze kwamen naar de winkel om boa's van de gemeente assisteren. Omdat de eigenaar van de winkel aan de Kleine Berg weigerde om mee te werken, werd hij aangehouden. Hij verzette zich volgens de politie daarbij hevig. Een 59-jarige medewerker probeerde de aanhouding te voorkomen en nam een van de agenten in een stevige wurggreep. De politieman liep daarbij een spierkneuzing op in zijn nek. Een andere agent werd door dezelfde medewerker hard geschopt tegen haar been.

Ook een derde, 47-jarige, medewerkster van de winkel verleende geen medewerking aan de controle van haar identiteit. Uiteindelijk wisten de agenten en de handhavers de mannen en de vrouw onder controle te krijgen en aan te houden. Een vierde winkelmedewerker wordt alleen bekeurd voor het niet naleven van de mondkapjesplicht. Hij hield zich tijdens het incident afzijdig.

12:29 uur - Ook mensen in het onderwijs willen gevaccineerd tegen coronavirus
In navolging van veel andere beroepsgroepen wil ook onderwijzend personeel snel gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Daarom pleit een brede groep van onderwijsorganisaties, van primair en voortgezet onderwijs inclusief het speciaal onderwijs tot de universiteiten in een brief aan het kabinet voor opname van onderwijspersoneel in de vaccinatieplanning. Dat laten onderwijsorganisaties en vakbonden zaterdag weten. "Vanwege het grote maatschappelijke belang van het onderwijs en vanwege het bovengemiddelde risico op besmetting."

09:42 uur - Moulin Blues 2021 afgelast
Moulin Blues in Ospel gaat dit jaar niet door vanwege de ontwikkelingen rondom Covid-19. Vorig jaar werd om dezelfde reden het bluesfestival al afgelast. "De veiligheid en gezondheid van de bezoekers, vrijwilligers en de samenleving staat voorop. De huidige situatie biedt in zijn algemeenheid, onvoldoende perspectief om het festival te organiseren", schrijft de organisatie. Haar blik is nu gericht op 2022.

Moulin Blues 2021 (28-04-2020)
Foto: L1 (Peter Beeker)

07:24 uur - Ministerie: noodopvang mag geen verkouden kinderen weigeren
Scholen mogen verkouden kinderen niet weigeren bij de noodopvang, laat het ministerie van Onderwijs weten in reactie op het nieuwe snottebellenbeleid in Breda, zo meldt de NOS. Vanwege de Britse variant van corona zijn kinderen met verkoudheidsklachten daar niet meer welkom op de 28 scholen van onderwijsorganisatie INOS in Breda. De Britse coronavariant is besmettelijker.

07:10 uur - Vaccinatiebereidheid blijft groeien, 8 procent twijfelt nog
De bereidheid om te vaccineren tegen corona blijft stijgen. Een paar dagen nadat de eerste prikken in Nederland zijn uitgedeeld wil 76 procent zich laten inenten. In december was dit nog 67 procent. Eén op de zes (16 procent) wil dat nu zeker of waarschijnlijk niet. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van EenVandaag onder 25.210 mensen. Een groep van 8 procent heeft nog twijfels.

Uit onderzoek in opdracht van L1 bleek eerder al dat de vaccinatiebereidheid in Limburg is flink gestegen. Drie op de vier Limburgers (75 procent) wil zich laten vaccineren tegen corona. Bij een eerdere peiling in november was dat 'slechts' 61 procent. Lees hier meer.

eerste vaccinaties coronavirus heerlen-camielschnackers-007
Foto: L1 (Camiel Schnackers)

07:00 uur - 'Zorgen om vaccineren van personeel in de scheepvaart'
Als personeel in de scheepvaart niet tijdig wordt gevaccineerd, kunnen er problemen ontstaan met het aflossen van mensen op zee. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KNVR). In de eerste maanden van de virusuitbraak zat personeel dat op zee werkt soms maandenlang vast op zee, omdat vluchten waren geannuleerd en landen op slot gingen.

06:37 uur - Aantal coronabesmettingen in Duitsland lager dan dag eerder
In Duitsland zijn in het afgelopen etmaal iets minder doden geteld als gevolg van het coronavirus en zijn er flink minder besmettingen geregistreerd. Zaterdag rapporteerde het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, 1083 nieuwe coronadoden, tegen 1188 een dag eerder.

05:09 uur - Nieuw dagrecord VS: bijna 290.000 besmettingen
In de Verenigde Staten zijn vrijdag een kleine 290.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het is het hoogste aantal besmettingen in het land binnen een etmaal tot nu toe.

Het aantal doden kwam uit op 3676. Dat is lager dan een dag eerder toen voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus meer dan 4000 doden binnen een etmaal werden geteld.

04:37 uur - Aantal coronabesmettingen Bonaire blijft stijgen
Het lukt Bonaire niet de stijging van het aantal corona besmettingen tegen te houden. Op het eiland, met ongeveer 20.000 inwoners, zijn nu honderd corona besmettingen geregistreerd. Op 31 december waren er nog 13 besmette personen. Er ligt er nu één persoon die besmet is met corona in het ziekenhuis.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen