Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Aantal coronabesmettingen boven half miljoen

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 7:40

Het aantal coronabesmettingen blijft schommelen. Ondanks die schommelingen, blijven strenge maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van donderdag 26 november:

  • Ruim half miljoen Nederlanders heeft corona (gehad)
  • 'Ook zonder lockdown zouden consumenten minder uitgeven'
  • Grote onvrede over niet naleven coronaregels
  • Zuid-Limburg relatief gezien het hardst getroffen door corona

20:45 - NOC*NSF wil in belang gezondheid meer ruimte voor sport
Sportkoepel NOC*NSF heeft minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport opgeroepen sport in te zetten om de negatieve gezondheidsontwikkelingen te stoppen. De coronacrisis verergert groeiende beweegarmoede, teruglopende motorische vaardigheden, toename van welvaartsziekten en bevattelijkheid voor infectieziekten. Dat blijkt uit de Monitor Sport en Corona II, opgesteld door het Mulier Instituut.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: "In de Monitor Sport en Corona II lezen we de bevestiging dat de gezondheid van de inwoners van Nederland achteruitgaat, niet in het minst doordat ze minder sporten en bewegen. Wij dringen er bij de overheid al langer op aan om onze krachtige lokale sportinfrastructuur in te zetten om deze negatieve ontwikkeling te stoppen. We hebben de komende tijd een vitale en weerbare bevolking nodig. Los van de kosten die op de lange termijn moeten worden gemaakt vanwege de gezondheidsachterstanden die velen nu oplopen."

19:23 - KHN: fors deel van horeca staat op omvallen, steun nu nodig
Een fors deel van de horecabedrijven staat op omvallen en er is per direct aanvullende financiële steun en toekomstperspectief nodig. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij. De paniek en onrust is groot, ondernemers zijn radeloos", aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet eerder deze week om de coronamaatregelen niet te versoepelen in december. Het vieren van de feestdagen zou alleen in huiselijke kring moeten gebeuren met bijvoorbeeld maximaal zes gasten. Het kabinet wil op 8 december meer duidelijkheid geven over mogelijke versoepelingen.

18:50 - Onduidelijkheid over werking coronavaccin AstraZeneca
Het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca, die bij de ontwikkeling ervan optrekt met de universiteit van Oxford, roept steeds meer vraagtekens op. Zo bestaat er enige onduidelijkheid over de effectiviteit van het vaccin nadat eerder een productiefout werd toegegeven.

Eerder kondigden de ontwikkelaars aan dat het middel in zeker 70 procent effectief was bij de voorkoming van corona. Bij anderhalve dosis zou dit zelfs 90 procent zijn. Het hoofd van het Amerikaanse vaccinprogramma, dat bekend staat als Operation Warp Speed, stelde echter dat de dosis die het hogere niveau van effectiviteit liet zien, werd getest in een testgroep waarvan de gemiddelde leeftijd lager lag. Doorgaans zijn jongere mensen minder vatbaar voor het virus.

18:20 - Amsterdam geeft 15.000 mondkapjes aan de voedselbank
De gemeente Amsterdam stelt een lading mondkapjes beschikbaar aan de voedselbank om uit te delen aan klanten. Het college van burgemeester en wethouders laat aan de gemeenteraad weten dat het gaat om 15.000 herbruikbare mondkapjes.

Die worden in de eerste week van december door de voedselbank uitgedeeld bij de uitgifte van de voedselpakketten. Ongeveer 4500 mensen in Amsterdam maken wekelijks gebruik van de voedselbank. Zij mogen per persoon drie mondkapjes meenemen.

17:34 - Kamer steekt geen stokje voor invoering mondkapjesplicht
Niets staat de invoering van de mondkapjesplicht op 1 december nog in de weg. De Tweede Kamer had tot donderdag om een stokje te steken voor de nieuwe coronamaatregel, maar deed dat niet.

De Partij voor de Dieren en Kamerlid Wybren van Haga hadden nog wel moties ingediend om de mondkapjesplicht de pas af te snijden, maar die kregen niet voldoende steun.

De Kamer had nog wel zorgen over de praktische uitvoering van de plicht. Zo wil SP-Kamerlid Maarten Hijink weten wanneer de plicht weer kan worden opgeheven en dat de mondkapjesplicht en het nu geldende advies in de routekaart worden opgenomen. Ook moeten er "eenduidige ondersteuning en regels" komen voor mensen die geen mondkapje kúnnen dragen vanwege een beperking of ziekte, vindt Hijink.

16:50 - 'Veel ondernemers grijpen naast steunmaatregelen'
Veel bedrijven grijpen nog steeds naast de steunmaatregelen van de overheid, ondanks dat het kabinet veel meer bedrijven in aanmerking laat komen voor bijvoorbeeld een vergoeding van de vaste lasten. Dat zegt ondernemer Kevin de Krieger, die verhalen van gedupeerden verzamelt op ikvalbuitendeboot.nl.

Volgens De Krieger hebben zich de afgelopen maanden honderden ondernemers bij hem gemeld, maar kan het in totaal om "duizenden of tienduizenden bedrijven gaan die geen steun krijgen, maar wel binnen de geest vallen van de steunmaatregelen". Het gaat onder meer om startende ondernemers die pas in 2020 zijn begonnen. Zij kunnen geen omzetbelasting over 2019 laten zien, en komen volgens De Krieger daarom niet in aanmerking voor de TVL-regeling voor laste lasten.

16:27 - Bedrijven schenden privacywet met registratie lichaamstemperatuur
Twee grote Nederlandse bedrijven hebben een waarschuwing gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), omdat ze privacyregels overtreden bij het meten van de temperatuur van hun werknemers. Diverse bedrijven zijn na de corona-uitbraak begonnen met temperatuurmetingen onder het personeel, omdat ze geen zieke personeelsleden op de werkplek willen. In veel gevallen mag dat echter niet.

Iemands lichaamstemperatuur geldt als persoonsgegeven "als deze temperatuur te herleiden is tot een specifiek persoon", legt de autoriteit uit. Bij beide bedrijven die in overtreding waren was dat het geval.

15:20 - 'Weinig animo voor wintersport in kerstvakantie'
Veel Nederlanders kiezen ervoor om deze kerstvakantie niet op wintersport te gaan. Dat zeggen reisorganisaties TUI en Sunweb, die het aantal boekingen fors zien teruglopen. "Er wordt nauwelijks geboekt voor de kerstvakantie", aldus een woordvoerster van TUI.

Italië en Frankrijk houden de skigebieden de komende tijd dicht vanwege het coranavirus. Oostenrijk wil na de lockdown tot 6 december de wintersport juist weer op gang brengen. Ook Zwitserland is niet van plan de pistes dicht te gooien rond kerst.

15:00 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt verder af
Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1781 coronapatiënten. Dat zijn er 58 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive-careafdelingen liggen nu 524 coronapatiënten, een daling van 5 ten opzichte van woensdag. De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling, in totaal gaat het om 1257 patiënten. Dat zijn er 53 minder dan woensdag.

14:19 uur - Aantal coronagevallen daalt licht, totaal naar ruim half miljoen
Het aantal coronagevallen is iets gedaald. Tussen woensdagochtend en donderdag werden 4506 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op woensdag meldde dat instituut iets minder dan 5000 nieuwe gevallen.

Het totaal aantal bevestigde besmettingen kwam donderdag boven de half miljoen uit. Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 503.000 mensen in Nederland positief getest.

Coronavirus corona virus
Foto: iStock

13:25 uur - Bondskanselier Merkel wil skipistes op slot houden
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou het liefst zien dat de skipistes in de Alpenlanden dicht blijven vanwege het coronavirus. Ze verwacht echter dat het moeilijk zal zijn om daar afspraken over te maken, vooral met buurland Oostenrijk.

"Het skiseizoen komt er aan. We zullen proberen Europees te coördineren of de skigebieden gesloten blijven', zei Merkel donderdag in het Duitse parlement waar werd gedebatteerd over de coronamaatregelen.

De Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Giuseppe Conte hebben al laten weten dat ze de pistes gesloten willen houden.

Oostenrijk wil de skigebieden onder strenge coronavoorwaarden juist wel opendoen. Het land zegt per week 800 miljoen euro inkomsten mis te lopen als er geen wintersport is en eist dan een vergoeding van de Europese Unie. Op 7 december eindigt de lockdown waar Oostenrijk in verkeert, maar het is niet duidelijk of dan ook de skioorden kunnen gaan draaien.

Ook Zwitserland wil de skipistes openen. De autoriteiten daar noemen de 'Zwitserse weg' de juiste en zien geen reden voor sluiting. Zowel in Oostenrijk als in Zwitserland zijn de Duitse toeristen de grootste groep gasten.

13:18 uur - Gommers: sla kerst maar een jaartje over
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, heeft als boodschap voor Nederland om kerst maar een jaartje over te slaan. Het is volgens hem nog te vroeg om de coronamaatregelen rond de kerstdagen te versoepelen, zei hij op NPO Radio 1.

"Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor versoepelingen. Ik wacht even de resultaten en prognoses van het RIVM af", aldus Gommers. Hij tekent daar wel bij aan dat mensen goed op elkaar moeten letten tijdens de kerst. "De kerstdagen worden vaak gebruikt om de eenzaamheid tegen te gaan. Het zijn de meest donkere dagen. We mogen ook geen Oud en Nieuw vieren en vuurwerk afsteken. We moeten zorgen dat we op elkaar letten", aldus de arts.

Het kabinet wil op 8 december meer duidelijkheid geven over mogelijke versoepelingen in december.

Kerst, corona
Foto: iStock

11:17 uur - Aantal sterfgevallen door Covid-19 in België boven de 16.000
Het aantal coronapatiënten in België dat is overleden is de 16.000 gepasseerd, meldt het gezondheidsinstituut Sciensano. Sinds de uitbraak zijn 16.077 mensen aan Covid-19 bezweken. Het aantal bevestigde coronagevallen sinds het begin van de pandemie staat op 564.967. Het aantal nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen bij de zuiderburen blijft wel verder dalen.

10:27 uur - 'Ook zonder lockdown zouden consumenten minder uitgeven'
Ook zonder lockdown zouden consumenten minder geld hebben uitgegeven. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn novemberraming. Volgens de belangrijke adviseur van het kabinet zou de infectiegraad zonder beperkende maatregelen langer hoog liggen. Daardoor zouden consumenten uit angst voor het virus geen risico's willen nemen en minder naar restaurants, winkels en evenementen gaan.

7:00 uur - Grote onvrede over niet naleven coronaregels
Driekwart van de Nederlanders ergert zich aan de manier waarop andere mensen omgaan met de coronaregels, meldt het AD op basis van onderzoek dat de krant liet doen. Ook denkt de helft van de mensen dat er meer maatregelen nodig zijn om het aantal besmettingen met het coronavirus omlaag te brengen. Het aantal positieve tests daalt niet verder, waardoor een eerder gehoopte versoepeling van de maatregelen rond de feestdagen er niet in lijkt te zitten.

Bijna 89 procent van de ondervraagden zegt zich goed tot zeer goed aan de coronaregels te houden zoals 1,5 meter afstand houden, terwijl driekwart zich ergert aan de losse wijze waarop anderen daarmee omgaan.

6:30 uur - Zuid-Limburg relatief gezien het hardst getroffen door corona
In Zuid-Limburg overleden tijdens de eerste coronagolf per 100.000 inwoners 133 provinciegenoten aan de gevolgen van het Covid19-virus.

Dat is relatief gezien het hoogste aantal van Nederland, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag becijferd. Voor Noord-Limburg ligt dat getal lager: 105 aan corona gerelateerde sterfgevallen per 100.000 inwoners. Lees hier meer.

6:00 uur - Donderdag half miljoen coronabesmettingen in Nederland
Het aantal Nederlanders met het coronavirus stijgt tot meer dan een half miljoen. Het aantal positieve tests komt donderdag boven die grens uit, net geen negen maanden na de eerste vastgestelde besmetting. De teller stond woensdag op bijna 499.000 gevallen. Gemiddeld komen er ruim 5000 positieve tests per etmaal bij.

De 100.000e besmetting werd gemeld op 23 september, dag 210 van de uitbraak. Drie weken en een dag later was dat al verdubbeld. Op 15 oktober, dag 232 van de uitbraak, kwam het aantal bevestigde gevallen boven de 200.000 uit. Elf dagen later werd de grens van 300.000 gevallen gepasseerd en twaalf dagen daarna werd de 400.000ste positieve test verwerkt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen