Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Aantal coronabesmettingen blijft stijgen

Geplaatst opzondag 6 december 2020 - 10:01

Het aantal coronabesmettingen blijft schommelen. Er gelden strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Vanaf dinsdag 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zondag 6 december:

20:53 uur - Verkoop kerstbomen piekt vroeg door coronacrisis
Kerstbomenverkopers hebben het dit jaar al drukker dan ooit. De kerstbomen gaan als warme broodjes over de toonbank.

Normaal gesproken wordt het pas echt druk nadat Sinterklaas het land heeft verlaten, maar dat is dit jaar anders.

Zo merkt ook Jos Soogelee, eigenaar van een ecologische kerstbomenkwekerij in Ransdaal. Hij verkoopt dit jaar voor de vijftigste keer kerstbomen. Klanten kunnen in het Ransdalerveld zelf een boom uitzoeken en uit de grond halen. "Men is er een week vroeger bij dan normaal", aldus Soogelee. "Blijkbaar hebben de mensen het in deze coronatijd nodig." Lees hier meer.

Kerstboomverkoop piekt vroeg door corona (6 dec 2020)
Foto: L1

19:08 uur - 'Geen versoepelingen mogelijk door hoge besmettingscijfers'
Het aantal besmettingen is nog veel te hoog om aan versoepeling van de coronamaatregelen te denken richting de feestdagen. Dat was de conclusie van het Catshuis overleg, meldden ingewijden aan het ANP.

In de ambtswoning van de premier sprak een groot deel van het kabinet met onder anderen RIVM-directeur Jaap van Dissel. Er worden tijdens de informele bijeenkomst geen beslissingen genomen, aldus het kabinet.

Dinsdagavond maken premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend hoe het verder gaat rond de feestdagen. Verwacht geen grote nieuwe maatregelen, is te horen na het Catshuisoverleg.

15:28 uur - Kabinet weer bijeen in Catshuis om te praten over corona-aanpak
Na een pauze van een paar weken is een deel van het kabinet zondagmiddag weer in het Catshuis bijeen om te praten over de aanpak van het coronavirus. De bewindslieden praten onder anderen met RIVM-directeur Jaap van Dissel over mogelijkheden om de maatregelen te versoepelen. De kans daarop lijkt niet groot gezien de hoge besmettingscijfers.

Het ziet er "op dit moment natuurlijk niet goed uit", zei premier Mark Rutte vrijdag nog. De hoop was dat het aantal besmettingen nu rond de 3000 zou liggen.

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT), de groep wetenschappers die adviseert over de aanpak van het virus, een aantal scenario's voorgelegd. Het ging onder meer om de opening van restaurants, de groepsgrootte thuis en verlenging van de kerstvakantie voor scholen. Daarover heeft het OMT inmiddels gesproken en de adviezen gaan naar het kabinet.

14:33 uur - Aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen
Het aantal nieuwe coronagevallen is zondag opnieuw toegenomen. In de afgelopen 24 uur zijn 6814 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), 242 meer dan zaterdag. Toen waren het er 6572 (na correctie), vrijdag 5921 en donderdag 5634.

Het aantal sterfgevallen aan corona steeg afgelopen etmaal met 25. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, tussen een sterfgeval en de registratie kan enige tijd verstrijken. Het RIVM meldde zaterdag het overlijden van 39 coronapatiënten.

De afgelopen week raakten meer dan 38.500 mensen besmet, ruim 4000 meer dan de week ervoor.

stock coronatest coronavirus corona
Foto: iStock

11:57 uur - Bijna 100 boetes en 7 aanhoudingen na illegaal feest in Delft
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag zeven aanhoudingen verricht en bijna honderd jongeren een bekeuring gegeven voor deelname aan een illegaal feest in Delft. Aan de Rotterdamseweg waren daar enkele honderden jongeren ondanks de geldende coronamaatregelen aan het feesten. Ook andere aanwezigen krijgen nog een boete, aldus de politie. Hun gegevens zijn opgenomen.

09:00 uur - KNVB voert met duizend voetbalshirts actie op Malieveld
De KNVB voert maandagochtend actie op het Malieveld. Met zo'n duizend verschillende voetbalshirts wordt het woord 'stil' gevormd op het grote grasveld in Den Haag. De KNVB vraagt zo aandacht van de overheid voor het amateurvoetbal, dat vanwege de coronamaatregelen nu al weer bijna twee maanden stilligt. De KNVB wil dat de ruim 600.000 voetballende senioren zo snel mogelijk weer als team kunnen trainen.

08:00 uur - Eenzame kerst voor mensen met familie in buitenland
Het is nog onzeker met hoeveel mensen je dit jaar kerst mag vieren, maar voor families die naasten of vrienden in het buitenland hebben wonen, is het vrijwel zeker dat elkaar opzoeken er niet inzit. Lees hier meer.

07:52 uur - OMT-lid De Jong: beter niet versoepelen met kerst
Nu het coronavirus nog zo wijdverspreid is, is het beter om eigenlijk helemaal niet te versoepelen rondom de kerstdagen. Dat zegt viroloog van het Amsterdam UMC en OMT-lid Menno de Jong tegen de Amsterdamse omroep AT5. "Als je puur vanuit de virusdruk en de bestrijding van het virus kijkt, dan kun je beter niks doen. Maar de politiek speelt ook mee en die maakt afwegingen, dus we zullen zien wat er gebeurt."

05:32 uur - Aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland en België gedaald
In Duitsland is het aantal coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld met een kleine 6000 gedaald ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft zondagochtend 17.767 nieuwe gevallen gemeld. Zaterdag waren er nog 23.318 besmettingen.

In België daalt zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames en coronadoden. Tussen 26 november en 2 december werden dagelijks gemiddeld 2171 nieuwe besmettingen gemeld, zo'n 13 procent minder dan de week ervoor, meldt het gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal ziekenhuisopnames nam in die periode af met 22 procent tot zo'n 187 per dag. Het dodental lag op gemiddeld 113 per dag, bijna 21 procent minder dan een week eerder.

03:16 uur- Opnieuw recordaantal nieuwe coronabesmettingen in VS en Rusland
De Verenigde Staten hebben zaterdag voor de derde dag op rij een recordaantal nieuwe coronabesmettingen binnen 24 uur geregistreerd. Volgens de Johns Hopkins universiteit in Baltimore zijn er binnen een etmaal bijna 230.000 Amerikanen geïnfecteerd met het longvirus. Vrijdag stond het aantal nog op dik 225.000, de dag daarvoor op 210.000.

Ook Rusland heeft de afgelopen 24 uur een recordaantal van 29.039 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er 257 meer dan zaterdag toen het vorige record werd geboekt. Het totaal aantal besmettingen komt daarmee op 2.460.770.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen