Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Aantal besmettingen weer onder de duizend

Geplaatst opzaterdag 19 juni 2021 - 7:32

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 18 juni:

18:30 uur - Aantal coronapatiënten op Duitse IC's weer onder de duizend
Het aantal coronapatiënten op Duitse intensivecareafdelingen ligt voor het eerst in acht maanden weer onder de duizend. Op het hoogtepunt van de derde golf in april waren dat er meer dan 5000.

Doordat nu minder mensen besmet raken met het coronavirus, vinden er ook minder ic-opnames plaats. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde zaterdag 1108 nieuwe besmettingsgevallen en 99 doden. Een week geleden waren het er respectievelijk 1911 en 129.

16:20 uur - Piek in kaartverkoop voorstellingen na nieuwe versoepelingen
De kaartverkoop voor diverse grote voorstellingen is flink toegenomen na de aankondiging van de coronaversoepelingen op vrijdag. Theaters mogen binnenkort weer meer bezoekers ontvangen, lieten demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge weten.

Voor meerdere grote musicals zijn sinds de persconferentie "vele duizenden extra kaarten verkocht", zegt een woordvoerder. "We zien vanaf vrijdagmiddag echt een opvallende piek." Het gaat om producties als The Sound of Music (met zangeres Frances van Broekhuizen), Tina Turner: de musical, Zodiac, Titanic en The Rocky Horror Picture Show. Eerder liet producent MediaLane al weten dat de verkoop van kaarten voor de musical Diana & Zonen de 15.000 tickets was gepasseerd.

Theaters, poppodia en bioscopen kunnen zoals verwacht al vanaf 26 juni meer bezoekers ontvangen. Ze mogen dan zoveel mensen ontvangen als mogelijk is binnen de 1,5 meterregel. De heropening van de theaters werd vrijdagavond gevierd met de actie Mooier dan ooit. Diverse artiesten gaven om 20:00 uur een miniconcert op de daken van culturele instellingen door het hele land.

15:50 uur - Aantal besmettingen ligt weer onder de duizend
Afgelopen etmaal zijn er 713 nieuwe coronabesmettingen bij het RIVM geregistreerd. Het is de derde keer deze week dat het aantal bevestigde besmettingen onder de duizend duikt.

Het weekgemiddelde ligt nu ook onder de duizend: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 957 positieve tests per dag geregistreerd. Vrijdag lag dit gemiddelde nog op 1032 en vorige week zaterdag op 1493.

Het aantal sterfgevallen als gevolg van corona nam zaterdag toe met drie. Dat wil niet zeggen dat deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Het aantal sterfgevallen dat dagelijks wordt gemeld is voor de elfde dag op rij lager dan tien. Afgelopen zeven dagen werden in totaal negentien nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona geregistreerd.

14:04 uur - Regering India roept op tot voorzichtige versoepeling lockdowns
De centrale regering in India roept de staten en territoria op voorzichtig de lockdownmaatregelen te versoepelen, zodat het coronavirus niet opnieuw oplaait. Regionale autoriteiten heffen weer beperkingen op nu de zware tweede golf ten einde lijkt te komen.

Sinds de versoepelingen is het op veel plekken in India weer een stuk drukker op straat en op markten. Mede doordat er op die locaties onderling nauwelijks afstand wordt gehouden, wordt gevreesd voor een nieuwe besmettingspiek.

Minister Ajay Bhalla van Binnenlandse Zaken schrijft in een brief aan de staten en territoria dat ze het hele proces voorzichtig moeten aanpakken. Volgens Bhalla doen ze er goed aan een systeem in te voeren waarmee lokale beperkingen worden ingevoerd als er lokaal sprake is van een toename van het aantal besmettingen.

12:22 uur - Outbreak Management Team niet meer elke week bijeen
Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, komt niet meer elke week bijeen. Dat hoeft niet meer nu het "aanhoudend de goede kant op gaat met het terugdringen van het coronavirus in Nederland", schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) aan de Tweede Kamer.

De Jonge spreekt zijn waardering uit voor de "cruciale adviserende rol" die het OMT heeft vervuld. Hij meldt dat het team van deskundigen zich nu vooral gaat bezighouden met de langere termijn, maar ook met de voorbereiding op mogelijke tegenvallers en een eventuele opleving van het virus.

10:00 uur - Kabinet vindt oplevingen corona in het najaar 'reëel scenario'
Het demissionaire kabinet houdt er serieus rekening mee dat het coronavirus in het najaar weer opvlamt. "Het is een reëel scenario dat oplevingen zullen plaatsvinden", schrijft zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem zal alles worden gedaan om een nieuwe (gedeeltelijke) sluiting van de maatschappij te voorkomen.

De ernst van opleving hangt af van de mate waarin vakantiegangers een virus of variant mee terugnemen naar Nederland. Bij veel landen moeten reizigers zich laten testen of gevaccineerd zijn, en nog eventueel in quarantaine gaan. Maar toch is er kans dat mensen het virus onder de leden hebben. Ook de tegen die tijd bereikte vaccinatiegraad onder de bevolking is van invloed op het opnieuw oplaaien van het virus, en de mate waarin vaccins bescherming bieden tegen mogelijk besmettelijker mutanten.

7:28 uur - Weekenddrukte verwacht bij testlocaties vanwege toegang evenement
Vanwege de verplichte toegangstesten om evenementen te bezoeken, zal in de zomer bij testlocaties waarschijnlijk veel drukte ontstaan, met name in het weekend. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat er daarom meer capaciteit zal worden opgebouwd. Testen zullen ook gebruikt gaan worden bij toegang tot sportwedstrijden, maar ook bij poppodia, theaters, casino's en discotheken.

Eind juni is de testcapaciteit volgens hem gepland op maximaal 350.000 testen per dag, verspreid over tientallen locaties. Er zijn al 243 evenementen aangemeld, met in totaal ruim 3 miljoen verwachte bezoekers. Een deel van de evenementen is pas na de zomer en dan is het nog niet duidelijk of toegangstesten nog nodig zullen zijn, aldus De Jonge.

7:06 uur - Laatste groep volwassenen kan prikafspraak maken
De laatste lichting volwassen Nederlanders kan vanaf zaterdag een afspraak maken voor een prik tegen het coronavirus. Dan zijn ruim 206.000 mensen die in 2003 zijn geboren aan de beurt. Degenen die al 18 zijn, krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. De mensen uit dat jaar die nu nog 17 zijn, mogen ook een prikafspraak maken. Zij krijgen het Pfizer/BioNTech-vaccin.

De vaccinatiecampagne in Nederland begon op 6 januari. Toen kregen de eerste zorgmedewerkers een inenting. In de weken erna werden bewoners en medewerkers van verpleeghuizen, mensen met handicaps in woonvormen en medewerkers van de acute zorg in ziekenhuizen gevaccineerd. Dit zijn de meest kwetsbare mensen en de mensen die voor ze zorgen.

6:33 uur - Vergoeding paramedische herstelzorg na corona jaar verlengd
Covid-19-patiënten die last hebben van ernstige klachten of beperkingen kunnen onder voorwaarden paramedische herstelzorg vergoed krijgen uit het basispakket. De regeling hiervoor zou aflopen op 1 augustus dit jaar, maar wordt, op verzoek van de Tweede Kamer, verlengd tot 1 augustus 2022, schrijft demissionair minister voor Medische Zorg en Sport Tamara van Ark aan de Tweede Kamer.

"Het is belangrijk dat patiënten die in de tweede of derde golf ernstige Covid-19 hebben doorgemaakt ook paramedische herstelzorg kunnen krijgen vanuit het basispakket. Dat maken we mogelijk door de regeling te verlengen," aldus Van Ark.

6:00 uur - Grapperhaus: politie en hulpdiensten binnenkort beperkt inzetbaar
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid waarschuwt namens het Veiligheidsberaad ervoor dat er de komende tijd een minder dan gebruikelijke inzet van politie en hulpdiensten bij evenementen zal zijn. Organisatoren moeten daarom wellicht zelf veiligheidsmaatregelen nemen, aldus de minister.

Dat komt omdat veel medewerkers van politie en hulpdiensten sinds de uitbraak van corona veel en vaak meer dan gebruikelijk zijn ingezet. "Er komt een grens aan hun inzetbaarheid", schrijft Grapperhaus. "Minister, regioburgemeesters, politie en OM constateren dat politie en hulpdiensten tijdens de coronacrisis fors extra inzet hebben moeten plegen. Dag en nacht zijn de politie, boa's en de hulpdiensten in touw geweest voor de veiligheid op straat. Dat kon ook dankzij de niet aflatende inzet van al deze vrouwen en mannen in uniform. Na zoveel extra inzet hebben ook zij tijd nodig om te herstellen. Ze moeten verlof kunnen opnemen en weer tijd kunnen besteden aan training en opleiding", is te lezen in een statement.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen