Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Aantal besmettingen in België stabiliseert

Geplaatst opwoensdag 4 november 2020 - 8:30

Hoewel het aantal besmettingen licht daalt, stromen de ziekenhuizen vol met coronapatiënten en komt ook de reguliere zorg in de knel. In de strijd tegen het coronavirus zijn strengere maatregelen ingesteld, waardoor we nu in een gedeeltelijke lockdown zitten.

Dit is het belangrijkste nieuws van woensdag 4 november:

  • Virtuele versie van Jumping Indoor Maastricht
  • Plan B van KNVB voor amateurvoetbal
  • Opnamestop Zuyderland ziekenhuis Heerlen van korte duur
  • Besmettingcijfers België stabiel, stijgende lijn in Duitsland
  • Sluiting scholen nadelig voor kennisniveau kinderen

18:17 - Engeland een maand op slot
Het Britse parlement heeft ingestemd met een nieuwe lockdown tot 2 december in Engeland tegen verspreiding van het coronavirus. Volgens premier Boris Johnson is er geen andere keuze dan een lockdown. Hij had zich de afgelopen tijd juist verzet tegen oproepen daartoe. Alle niet-noodzakelijke winkels moeten dicht, maar scholen en universiteiten mogen openblijven.

Het Verenigd Koninkrijk heeft het hoogste aantal coronadoden in Europa. Woensdag kwamen er 492 bij, het hoogste aantal sinds 13 mei. Het totale aantal sterfgevallen staat nu op 47.742.

17:50 uur - Onbegrip in Kamer: Primark open, de bieb dicht
Het besluit van het kabinet om musea en bibliotheken twee weken te sluiten, valt niet goed in de Tweede Kamer. Meerdere partijen zijn verontwaardigd dat openbare plekken dicht moeten, terwijl mensen wel in groten getale naar de bouwmarkt, de Action of de Primark kunnen. Ze willen weten waarom deze keuze is gemaakt en welke bijdrage het levert aan de vermindering van het aantal coronabesmettingen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver wees erop dat het in winkels juist vaak druk is en het juist rustiger is in een museum of instelling waarvoor mensen een kaartje moeten kopen en waar looprichtingen zijn aangebracht. Ook zijn bibliotheken en buurthuizen juist plekken waar kwetsbare mensen volgens hem terecht kunnen. Ook coalitiepartij D66 vraagt hierover opheldering. SP'er Lilian Marijnissen hekelt dat je "wel een boek mag kopen, maar niet mag lenen".

17:45 uur - Jumping Indoor Maastricht zonder geur van paarden
Jumping Indoor Maastricht (JIM) is klaar voor de virtuele versie. Maar er is ook een groot gemis, de geur van paarden is er dit jaar niet bij.

Frank Kemperman, de directeur van het JIM, loopt door de lege hallen van het MECC. "Het is triest, ik zie geen stallen, geen bak, geen paarden en geen publiek. Maar we proberen positief te blijven. We zijn blij dat we virtueel toch wat sfeer kunnen brengen bij de fans." Lees hier meer.

17:15 uur - KNVB presenteert plan voor amateurvoetbal in coronatijd
De KNVB heeft een plan gepresenteerd om amateurvoetbal mogelijk te maken in coronatijd. De voetbalbond hoopt, in het gunstigste scenario, de competities in het weekend van 16 en 17 januari weer op te kunnen starten.

'Plan B: Blijven voetballen in tijden van corona' is opgesteld na overleg met andere sportbonden en is inmiddels gedeeld met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

17:02 uur - Horeca Valkenburg wil datum
De horeca in Valkenburg komt met een duidelijke boodschap: 'geef ons duidelijheid, geef ons een datum'. "Valkenburg is horeca", zegt de voice-over in het filmpje. "Maar de horeca heeft het zwaar. Natuurlijk begrijpen wij de maatregelen, maar ze zijn wel ingrijpend. Het glas is inmiddels half leeg en de bodem is in zicht. Dat moet niet te lang duren."

Bekijk de video hier:

16:18 uur - Opnamestop ziekenhuis Heerlen alweer voorbij
Het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen kan weer nieuwe patiënten opnemen. Dat is gelukt door patiënten eerder naar huis te sturen, over te plaatsen naar het MUMC+ in Maastricht en op te nemen in verzorgingshuizen. Door die maatregelen is de opnamestop die door te grote drukte moest worden ingesteld, niet meer nodig. Lees hier meer.

Zuyderland Heerlen
Het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen
Foto: Maurice de Heus

15:33 uur - Cateraars willen extra coronasteun van overheid
De cateringsector in Nederland heeft 100 miljoen euro extra nodig om mensen naar ander werk te begeleiden of vervroegd af te kunnen laten vloeien. Dat heeft voorzitter Kees van der Waaij van branchevereniging Veneca gezegd tegen radiozender BNR.

Door de coronacrisis is er nauwelijks meer omzet meer voor de cateringbranche. Thuiswerken zorgt ervoor dat bedrijfsrestaurants dicht zijn, maar ook bij onderwijsinstellingen als universiteiten is de catering bijvoorbeeld gesloten. De nieuwe maatregelen maken de situatie dan ook niet direct ernstiger.

14:57 uur - Minder drukte op snelweg door thuiswerken
De drukte op de snelwegen is de afgelopen tijd weer afgenomen door de maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus en vooral de dringende oproep om thuis te werken. Met name de ochtend- en avondspits is minder druk, aldus cijfers van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Normaal zijn oktober en november juist de drukste maanden op de weg met files, maar uit de cijfers komt naar voren dat het autoverkeer op snelwegen op werkdagen 16 procent lager ligt dan in 2019. Er zijn geen structurele files op het moment. Tijdens de eerste coronagolf was dit overigens zelfs een daling van 50 procent.

Snelweg Limburg

14:50 uur - Meeste coronavirusdeeltjes aangetroffen in rioolwater Venray
In het rioolwater van Venray zijn de meeste coronavirusdeeltjes aangetroffen van Limburg. Stein volgt op gepaste afstand. Venray staat met 1.362,74 miljard virusdeeltjes per 100.000 inwoners veruit bovenaan. Stein volgt met 881,83 miljard virusdeeltjes per 100.00 inwoners. Lees hier meer.

14:15 uur - Aantal nieuwe besmettingen in België stabiliseert
Het aantal coronapatiënten dat in Belgische ziekenhuizen wordt opgenomen blijft stijgen, evenals het aantal dat op de intensive care wordt geplaatst. Maar het aantal nieuwe besmettingen stabiliseert en de ziekenhuisopnames stijgen volgens de gezondheidsautoriteiten minder snel.

13:52 uur - Politiemedewerkers krijgen bonus van 300 euro
Alle politiemedewerkers krijgen een bonus van 300 euro netto als blijk van waardering van de 'solidariteit en betrokkenheid' die zij de afgelopen tijd hebben laten zien. Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

De politiemensen krijgen het bedrag in december. Volgens de minister is de werkdruk en onderbezetting bij de politie een groot zorgpunt, maar leveren de politiemedewerkers een 'bovenmenselijke prestatie' deze coronatijd. De 'waarderingstoeslag' komt uit het personeelsbudget van de politie. Al het personeel tot schaal 15 komt in aanmerking.

12:49 uur - Maastricht krijgt 6.080 mondkapjes van Chinese zusterstad
De gemeente Maastricht heeft 6.080 mondkapjes van de Chinese zusterstad Chengdu gekregen. De gemeente doneert de mondmaskers op haar beurt aan zorginstellingen de Beyart en Sevagram. De twee zorginstellingen kunnen de mondkapjes deze coronacrisis hard gebruiken.

De banden met de Chinese stad zijn aangehaald via een werknemer met Chinese roots in het zogeheten China Center van de Health Campus in Maastricht. Dankzij deze bemiddeling werd het tekort aan beschermingsmiddelen tijdens de eerste piek van het coronavirus aangepakt. Lees hier meer.

Chinese mondkapjes voor Maastricht (4 nov 2020)
Foto: Jean-Pierre Geusens

12:36 uur - OMT voorstander tijdelijk sluiten scholen als extra maatregel
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet om een flink deel van het onderwijs tijdelijk weer stil te leggen als onderdeel van de extra maatregelen die dinsdag werden afgekondigd. Het advies is niet door het kabinet overgenomen.

Het zou dan gaan om sluiting van de bovenbouw van de middelbare scholen, het mbo en het hoger onderwijs. Het team deskundigen dat het kabinet adviseert in de aanpak van het coronavirus maakt zich zorgen over de overdracht van het virus onder adolescenten en jongeren.

11:20 uur - Met lockdown bedreigde regio's kijken cijfers nog even aan
De drie veiligheidsregio's waar volgens premier Mark Rutte een regionale lockdown dreigt, hopen dat de besmettingscijfers de komende dagen gaan dalen. In Twente is de laatste dagen een 'stevig dalende lijn' te zien die zich hopelijkdoorzet, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio. Ook Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid hopen op zo'n daling.

De regio's kijken de ontwikkelingen van de komende dagen nog even aan voor ze zich gaan beraden op extra strenge maatregelen die in hun gebied misschien nodig zijn. Ze komen woensdag niet bij elkaar voor een spoedoverleg. Wel overlegt elke regio woensdag in eigen kring over de dinsdag afgekondigde strengere coronamaatregelen en de vooruitzichten.

11:14 uur - 'Ook groep sporters blijft na corona lang klachten houden'
Waar het aantal coronagevallen bij de meeste selecties in de Eredivisie tot voor kort vrij beperkt bleef, gaat het de laatste weken hard. Na NAC Breda, AZ en PSV leek ook Ajax vrij zwaar getroffen te worden. Sommige voetballers keren na een aantal dagen alweer terug in de selectie, anderen staan twee weken of zelfs langer aan de kant.

"Het verschil tussen mensen is heel groot. Het maakt niet zoveel uit of je heel goed getraind bent of niet", zegt Bob van den Berg, longarts bij het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. Van den Berg is momenteel bezig met een onderzoek onder (top)sporters die corona hebben gehad. "Er zijn sporters die geen symptomen vertonen en ook sporters die even ziek zijn en daarna weer opknappen. Maar er is ook een aanzienlijke groep van sporters die wel lang klachten blijft houden. Sporters die moe zijn, last hebben van kortademigheid en waar een sterk verval van de conditie zichtbaar is. We hebben vooralsnog, na eerste bevindingen, geen beschadigingen aan longen kunnen vaststellen."

9:33 uur - Italië voert avondklok in om coronavirus te stoppen
Italië stelt vanaf donderdagavond weer een avondklok in om de heropleving van het coronavirus te stoppen. Premier Giuseppe Conte heeft daartoe een decreet ondertekend, melden Italiaanse media. Van 22.00 tot 05.00 uur mag er dan niemand buiten komen zonder geldige reden.

Conte maakt naar verwachting woensdag ook andere maatregelen bekend. Zo zullen winkelcentra nog gesloten blijven tot 3 december. Reizen tussen de zwaarst getroffen regio's worden aan banden gelegd. In die gebieden moeten cafés, restaurants en de meeste winkels sluiten.

9:15 uur - Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland weer gestegen
De afgelopen dag is bij 17.214 mensen in Duitsland het coronavirus vastgesteld. Dat zijn er ongeveer 2.000 meer dan dinsdag, meldt het Robert Koch Institut (RKI). De afgelopen week zijn er 104.606 positieve gevallen vastgesteld.

Het totaal aantal besmettingen in Duitsland staat nu op 577.593. Er zijn 151 doden gemeld, waarmee het dodental staat op 10.812.

8:57 uur - Bijna 6,5 miljoen mensen zagen coronapersconferentie
Bijna 6,5 miljoen mensen hebben dinsdag naar de persconferentie gekeken van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Dat tonen cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO) aan.

Het waren aanzienlijk meer mensen dan het 'persmoment' dat vorige week werd belegd. Toen zagen 4,5 miljoen mensen de mededelingen van Rutte en De Jonge.

De best bekeken persconferenties over corona waren tot nu toe op 22 april (7,8 miljoen kijkers) en 14 oktober (7,4 miljoen kijkers).

8:30 uur - Weinig tot geen vooruitgang kinderen door sluiting scholen
Nederlandse basisschoolleerlingen hebben, in de maanden dat de scholen vanwege corona gesloten waren, weinig tot geen vooruitgang geboekt. Dat concluderen onderzoekers van Oxford University op basis van toetsresultaten van leerlingen van Nederlandse basisscholen, schrijft de Volkskrant. De leerlingen uit de groepen vier tot en met zeven hebben het afgelopen schooljaar gemiddeld 20 procent minder vooruitgang geboekt dan de jaren ervoor. Door de sluiting van de scholen misten ze ook ongeveer 20 procent van het schooljaar. Kinderen van laagopgeleide ouders liepen de grootste leerachterstanden op, blijkt uit de analyse. "Dat is heel zorgwekkend", zegt socioloog Mark Verhagen van Oxford University.

thuisonderwijs thuis les krijgen les geven in tijden van corona, online onderwijs (stock)
Foto: iStock

8:20 uur - 'Liever geen regionale maatregelen'
Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, is geen voorstander van extra regionale maatregelen tegen het coronavirus. Het kabinet maakte dinsdag bekend onder meer een avondklok te overwegen voor regio's met hoge besmettingscijfers, zoals Rotterdam, Zuid-Holland-Zuid en Twente. "Wij staan als veiligheidsregio's in principe voor de lijn dat je zoveel mogelijk dezelfde maatregelen in het hele land wil hebben", zegt Bruls in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben ervaring met verschillen in de regionale aanpak in augustus en september. Als je eerlijk bent, was dat qua duidelijkheid naar burgers geen succes."

Bruls verwacht dat extra regionale maatregelen niet altijd effect zullen hebben: "Als je bijvoorbeeld in Rotterdam de detailhandel dichtdoet, gaan de mensen die willen shoppen wellicht naar Den Haag en andere plaatsen. Kortom: is het land wel groot genoeg om dat soort forse regionale verschillen te maken?"

Ook een avondklok behoort tot de mogelijkheden. Bruls hoopt dat het niet zover komt: "Dat is een hele dramatische maatregel waarvan je eigenlijk hoopt dat we die niet nodig zullen hebben." Vandaag overleggen de veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en Twente over eventuele extra regionale maatregelen.

7:50 uur - Brits parlement stemt over landelijke lockdown
Het Britse parlement stemt woensdag over een nieuwe lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Premier Boris Johnson zei eerder dat er geen andere keuze is dan een lockdown in Engeland om een tweede golf van de coronapandemie in te dammen.

Johnson verzette zich gedurende het grootste deel van de afgelopen maand tegen oproepen voor een nieuwe nationale lockdown. Zaterdag kondigde hij toch aan dat de beperkingen in heel Engeland op donderdag na middernacht beginnen en tot 2 december duren. Alle niet-noodzakelijke winkels moeten dicht. Maar in tegenstelling tot de lockdown van afgelopen voorjaar mogen onderwijsinstellingen, zoals scholen en universiteiten, openblijven.

Het Verenigd Koninkrijk, dat het hoogste officiële aantal coronadoden in Europa heeft, krijgt er dagelijks meer dan 20.000 nieuwe besmettingsgevallen bij. Wetenschappers hebben gewaarschuwd dat een worst case-scenario van 80.000 doden deze winter zou kunnen worden overschreden.

7:45 uur - 'Kabinet neemt terecht nieuwe coronamaatregelen'
Liefst 80 procent van de Nederlanders vindt het terecht dat het kabinet met nieuwe coronamaatregelen is gekomen, zo blijkt uit onderzoek. 17 procent is het juist niet eens is met de strengere maatregelen. Lees hier meer.

matrixbord alleen samen krijgen we corona onder controle (stock)
Foto: iStock

7:30 uur - Gedeeltelijke lockdown vanaf woensdag verder aangescherpt
De besmettingscijfers dalen lichtelijk, maar het kabinet neemt in strijd tegen het coronavirus toch strengere maatregelen. Die maatregelen gaan woensdagavond om 22:00 uur in. Premier Rutte roept mensen op om vooral thuis te blijven. De cultuursector krijgt een enorme klap in het gezicht. Ook gaat het maximum aantal mensen dat op straat samen mag komen terug van vier naar twee. Thuis mag je nog maar twee personen ontvangen in plaats van drie. Bekijk hier het overzicht van de nieuwe maatregelen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen