Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 7575 nieuwe coronagevallen in Nederland

Geplaatst opvrijdag 7 mei 2021 - 6:35

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 7 mei:

20:00 uur - Driemaal is scheepsrecht: Passiespelen Tegelen gaan door
Na twee keer te zijn uitgesteld vanwege het coronavirus gaan de Passiespelen in Tegelen dit jaar door.

De eerste twee voorstellingen over de laatste dagen van Jezus Christus vinden plaats op 3 juli in openluchttheater De Doolhof in Tegelen, meldt de organisatie.

Het zijn dan de 21e Passiespelen sinds de eerste opvoering in 1931. In totaal worden 36 voorstellingen gespeeld, telkens twee per dag. De laatste opvoering is op zondag 5 september. Lees hier meer.

19:00 uur - Reproductiegetal coronavirus daalt nog verder
Het coronavirus verspreidt zich nog langzamer door Nederland. Het zogeheten reproductiegetal is verder gezakt, van 0,94 naar 0,93. In de voorgaande dagen stond het cijfer zelfs op 0,91 en dat is het laagste peil sinds eind januari.

Als het reproductiegetal onder de 1 ligt, kan de uitbraak langzaam doven. Hoe verder het boven de 1 komt, hoe meer mensen besmet raken. In dat geval kan het aantal gevallen steeds sneller oplopen.

Twee keer per week, op dinsdag en vrijdag, berekent het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het reproductiegetal. Daarbij kijkt het instituut standaard ongeveer twee weken terug in de tijd, omdat het anders geen betrouwbaar cijfer kan geven. Het reproductiegetal van 0,93 slaat op de situatie zoals die op 22 april was. Op 20 en 21 april was het getal 0,91.

17:00 uur - Opnamestop bij Zuyderland voorbij
De ziekenhuizen van Zuyderland in Sittard en Heerlen nemen sinds vrijdagmiddag 16.00 uur weer coronapatiënten op. "Maar het is wel scherp aan de wind zeilen", aldus een woordvoerder van Zuyderland. Beide ziekenhuizen kondigden donderdagochtend een totale opnamestop aan, die donderdagmiddag werd vervangen door een opnamestop voor alleen coronapatiënten. De ziekenhuizen lagen op dat moment helemaal vol. Lees hier meer.

16:50 uur - Laatste speelrondes betaald voetbal definitief zonder publiek
Bij de laatste speelrondes in het betaalde voetbal zijn definitief geen toeschouwers welkom. Dat is de uitkomst van het overleg dat het kabinet vrijdag voerde met de KNVB, de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie. Voor de nacompetitiewedstrijden is er wel nog hoop. Volgens het kabinet ontbreekt de juridische basis om met toegangstesten toeschouwers toe te laten bij publieksevenementen. Hierdoor kan er geen publiek aanwezig zijn bij de laatste drie speelrondes van de Eredivisie en de laatste twee wedstrijdrondes in de Keuken Kampioen Divisie. Lees hier meer.

15:40 uur - 7575 nieuwe coronagevallen in Nederland
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7575 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een vrijdag is dat het laagste aantal sinds 2 april. In de afgelopen zeven dagen zijn 49.932 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld 7133 meldingen per dag. Dat gemiddelde daalt nu voor de derde dag op rij.

Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad kregen 361 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Den Haag registreerde 341 positieve tests en Rotterdam 334. Daarna volgen Utrecht (132), Eindhoven (116) en Den Bosch (106).

Het aantal sterfgevallen steeg met 22, precies gelijk aan vorige week vrijdag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want sterfgevallen door corona worden soms pas na een tijdje doorgegeven. In de afgelopen zeven dagen zijn 143 sterfgevallen geregistreerd, wat neerkomt op ongeveer twintig per dag.

15:10 uur - Mondkapjes met een laagje frituurolie uit Geleen
DSM en VDL zijn begonnen met de productie van virusfilters voor medische mondkapjes. De filters worden gemaakt op basis van gebruikte frituurolie. DSM en VDL sloegen vorig jaar de handen ineen toen er een tekort aan mondkapjes dreigde te ontstaan. In Helmond loopt al enige tijd de productie van de kapjes, sinds vrijdag wordt ook het benodigde virusfilter voor aan de binnenkant van het kapje zelf geproduceerd. Dat gebeurt in Geleen. Lees hier meer.

14:50 uur - Vaccin kan zwelling veroorzaken bij mensen met fillers
Het coronavaccin van Pfizer kan mogelijk zwellingen veroorzaken bij mensen die fillers hebben laten inbrengen. De veiligheidscommissie (PRAC) van Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zegt dat er een "op zijn minst redelijke mogelijkheid is van een oorzakelijk verband" tussen het vaccin en reeds gemelde gevallen van zwelling van het gezicht bij mensen met fillers. Dat zijn zachte, gelachtige stoffen die onder de huid worden geïnjecteerd met als doel er beter uit te zien.

PRAC heeft een wijziging van de productinformatie van het Pfizer-vaccin, Comirnaty, aanbevolen en wil de informatie ook laten opnemen in de bijsluiter. In het buitenland verschenen al meerder berichten over zwellingen bij mensen met fillers, overigens ook na een prik met Moderna. De complicaties zouden echter grote uitzonderingen zijn, mild van karakter en te behandelen.

14:23 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen verder gedaald
Ziekenhuizen behandelen momenteel 2521 coronapatiënten, dertig minder dan op donderdag, en dat is het laagste aantal in twee weken tijd. In de afgelopen week zijn 185 bedden vrijgekomen.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1724 mensen vanwege Covid-19. Dat zijn er twintig minder dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met tien naar 797. Voor het eerst in ongeveer drie weken komt dit aantal onder de 800 uit.

Ook het aantal nieuwe opnames daalt. In de afgelopen 24 uur zijn 287 mensen nieuw op een verpleegafdeling of intensive care beland.

13:33 uur - Een tiende minder CO2-uitstoot in EU in coronajaar 2020
De CO2-uitstoot in de Europese Unie door verbranding van fossiele brandstoffen is in 2020 met 10 procent afgenomen. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een eerste schatting. Door lockdowns reisden minder mensen van en naar het werk, kon er minder worden gevlogen en draaiden fabrieken tijdelijk op verminderde kracht, wat sterk bijdroeg aan de daling.

13:28 uur - 'Duits advies: coronavaccin Janssen alleen nog voor 60-plussers'
Duitsland zou het coronavaccin van Janssen uit Nederland alleen nog aan mensen van 60 jaar en ouder moeten toedienen, net als het vaccin van AstraZeneca. Volgens het gezaghebbende tijdschrift Der Spiegel is dat het advies van de officiële commissie voor vaccinaties in Duitsland, de Ständige Impfkommission (Stiko) van het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM.

12:46 uur - Negen ziekenhuizen niet meer op tijd met kritieke planbare zorg
Negen ziekenhuizen kunnen niet alle zogenoemde kritieke planbare zorg, die binnen zes weken moet worden gegeven om verdere gezondheidsschade te voorkomen, nog op tijd geven door de coronacrisis. Ruim de helft van alle ziekenhuizen, 51 procent, moet dergelijke zorg uitstellen. Operaties die daar op de agenda staan worden soms een of twee weken later uitgevoerd dan gepland, maar vinden nog wel binnen genoemde zes weken plaats.

Vorige week schoof nog 49 procent van de ziekenhuizen dit soort zorg door naar latere, maar niet te late tijdstippen. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit, de NZa. Dat negen ziekenhuizen niet altijd meer op tijd kunnen zijn, betekent volgens de autoriteit niet dat patiënten ook daadwerkelijk gezondheidsschade oplopen. "Het kan zijn dat andere zorginstellingen de zorg overnemen."

12:35 uur - Bloemen- en plantenexport stijgt onverminderd door
De Nederlandse bloemen- en plantenexport blijft maar stijgen nu in verschillende landen de coronaregels versoepeld worden en afzetkanalen als bloemenwinkels en tuincentra in veel landen 'gewoon' weer open zijn. Volgens brancheorganisatie VGB profiteren exporteurs van de aanhoudende vraag, waarbij ook voordeel wordt getrokken van de moederdagverkopen. Daarbij stijgt de exportwaarde als gevolg van de hogere prijzen.

In april lijkt andermaal een exportrecord te worden verbroken, na ook al recordresultaten in het eerste kwartaal van het jaar. De VGB heeft nog geen exact bedrag over de maand april paraat, maar uit de data die voorhanden zijn lijkt de exportwaarde boven het niveau van recordjaar 2019 euro uit te komen. In de eerste drie maanden van 2021 werd voor bijna 2 miljard euro aan exportwaarde gemeld.

11:20 uur - Staatssecretaris deed niet genoeg tegen corona in detentie
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) heeft niet genoeg gedaan om te voorkomen dat een Colombiaanse vrouw in vreemdelingenbewaring tot twee keer toe in quarantaine moest vanwege corona. Daardoor duurde de detentie van de vrouw onnodig lang. De staatssecretaris moet haar daarom 880 euro schadevergoeding betalen, zo heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald.

Sinds maart vorig jaar gelden er tijdelijke reisbeperkingen voor mensen uit landen buiten de EU die naar Nederland willen reizen. Deze restricties zijn bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

10:40 uur - Zuyderland hoopt opnamestop voor weekend op te heffen
Het Zuyderland ziekenhuis hoopt de opnamestop voor coronapatiënten in de loop van vrijdag op te kunnen heffen. "Zoals het nu lijkt, zou dat moeten kunnen. Maar met alle voorbehouden die er zijn", zei Wideke Nijdam, lid van de Raad van Bestuur van het Zuyderland, vrijdagochtend op L1 Radio.

De verpleegafdelingen van de ziekenhuizen in Heerlen en Sittard-Geleen lagen donderdagochtend vol. Lees hier meer.

8:47 uur - Deurwaarder op de stoep bij honderden misbruikers coronasteun
De overheid heeft deze week de gerechtsdeurwaarder beslag laten leggen op de bezittingen van 400 bedrijven die misbruik hebben gemaakt van coronasteunregeling TVL, oftewel de tegemoetkoming in vaste lasten voor ondernemers. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die voor de overheid alles rond de coronasteun regelt.

Na uitgebreid onderzoek en overleg met opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie heeft RVO aangifte gedaan tegen enkele honderden gevallen van misbruik en oneigenlijk gebruik. Ook zijn de controles op nieuwe aanvragen verder aangescherpt. Tegelijk is er tijdelijk beslag gelegd op de bankrekeningen van de bedrijven waartegen aangifte is gedaan.

7:14 uur - Sterfte daalt in Limburg, maar wel net iets hoger dan verwacht
Het aantal sterfgevallen is vorige week in Limburg gedaald, maar lijkt wel net iets hoger dan te verwachten valt in deze tijd van het jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorige week overleden naar schatting 238 Limburgers. Dat zijn er zo'n vijftien meer dan in dezelfde periode twee jaar geleden.

Landelijk ligt het aantal sterfgevallen al weken hoger dan normaal. Het valt in de lijn der verwachting dat het sterftecijfer soms wat hoger is en soms wat lager. Maar deze week is het aantal overlijdens volgens de onderzoekers voor het eerst in maanden hoger dan te verklaren valt door dit soort gebruikelijke fluctuaties. "Op basis van de schatting is er dus oversterfte", schrijven zij. Dat was voor het laatst zo in de derde week van dit jaar.

In Limburg lijkt het met de oversterfte mee te vallen. Het aantal sterfgevallen komt redelijk goed overeen met de cijfers van 2019, voor de coronacrisis uitbrak. In deze periode vorig jaar was onze provincie net aan het herstellen van een enorme oversterfte als gevolg van Covid-19. De sterftecijfers kwamen in de weken die nu volgen weer in de buurt van het normaal.

7:00 uur - Banken gaven ruim 50 miljard euro coronaleningen aan bedrijven
De Nederlandse banken hebben sinds het begin van de coronacrisis voor 51,1 miljard euro aan leningen gegeven aan ondernemingen. Daarmee werden zo'n 56.000 ondernemers geholpen, laat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten. Van het totaalbedrag werd 6,8 miljard euro in de afgelopen maand geleend.

Volgens NVB-voorman Chris Buijink toont de vraag naar krediet dat "grote delen van de economie ondanks alles goed presteren". Wel ziet hij dat de scheiding tussen bedrijven die het goed doen en bedrijven die veel last hebben van de coronacrisis en maatregelen om de pandemie te beteugelen steeds groter wordt.

6:48 uur ZooParc Overloon pleit voor heropening zonder test
Libéma, eigenaar van onder meer ZooParc Overloon en Dierenrijk, wil dat de dierentuinen worden geopend zodat het minder druk wordt in parken en steden. "Waar in stadsparken mensen ongecontroleerd dicht op elkaar zitten en bossen en stranden volstromen met dagjesmensen, bieden wij gecontroleerde ruimte. We nemen alle hygiënemaatregelen in acht en dankzij de tijdsloten kunnen we alle bezoekers reguleren", zegt directeur Dirk Lips.

Een van de voorwaarden is voor Lips wel dat er niet van tevoren getest moet worden op het coronavirus. Volgens hem is testen voor 80 procent van de mensen een te hoge drempel voor dierentuinbezoek. Lees hier meer.

5:58 uur - Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk
De Curaçaose toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA), Hans Slier, zei donderdag dat de regering in de afgelopen maanden ‘een fantastische job’ heeft gedaan om het aantal besmettingen weer onder controle te krijgen. Maar nu het onder controle is, had de toeristen industrie verwacht dat ook voor toeristen het weer aantrekkelijker gemaakt zou worden om weer naar Curaçao te komen. Het is volgens de voorzitter ‘onbegrijpelijk’ dat dat niet is gebeurd.

5:34 uur - Zwangeren staan achteraan bij vaccinatie
Zwangeren met corona blijken wel degelijk een hoger risico te hebben op een ernstig beloop. Meer dan 400 zwangeren belandden met Covid-19 in het ziekenhuis, van wie 36 op de ic, blijkt uit nieuwe cijfers, waarover het AD schrijft. Toch staan ze achteraan in de rij voor een vaccinatie.

In het UMC Utrecht lagen afgelopen weken vier zwangere vrouwen met corona op de intensive care. "Twee van hen hebben we helaas te vroeg moeten laten bevallen, rond de dertig weken, omdat de moeder moest worden geïntubeerd. Op het kind heeft zo’n vroeggeboorte invloed voor de rest van het leven," zegt Kitty Bloemenkamp, hoogleraar Verloskunde (UMC Utrecht).

5:31 uur - Nederland aast op vaccins die Scandinaviërs niet willen
Nederland aast op vaccins die zijn toebedeeld aan Denemarken en Noorwegen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft zijn vinger opgestoken nu de Denen het Janssen-vaccin hebben geschrapt in het vaccinatieprogramma. Bij de Noren gaat het om doses van AstraZeneca, schrijft De Telegraaf.

Beide landen hebben beide vaccins geschrapt uit het prikplan vanwege de kans op een zeer zeldzame bijwerking.

5:30 uur - Kabinet wil toegangstesten in juni laten ingaan
Het kabinet streeft ernaar toegangstesten voor activiteiten en evenementen in juni in werking te laten te treden. Dat zou betekenen dat mensen vanaf dan een recente negatieve coronatest moeten tonen voordat ze ergens naar binnen mogen of ergens aan kunnen deelnemen.

In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor de tijdelijke wet, maar er zijn nog tal van wijzigingsvoorstellen ingediend. Daarover wordt dinsdag gestemd. De Eerste Kamer kan zich er dan op 18 mei over buigen, waarna nog zeker een week de tijd nodig is om de verdere wettelijke uitvoering te regelen, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge in een debat met de Tweede Kamer.

5:12 uur - Ziekenhuis Aruba stuurt laatste coronapatiënt Curaçao naar huis
Het Dr. Horacio E. Oduber Hospital op Aruba heeft de laatste coronapatiënt uit Curaçao naar huis gestuurd. Op het hoogtepunt lagen er negen patiënten uit Curaçao en twee uit Bonaire in het ziekenhuis.

De eerste patiënten van de andere eilanden kwamen op 3 april aan op Aruba. De patiënten van de andere eilanden lagen allemaal op de intensive care, meldt het ziekenhuis in een verklaring.

Lees hier het liveblog van gisteren, donderdag 6 mei.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen