Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 638 nieuwe besmettingen in Limburg

Geplaatst opzondag 4 april 2021 - 11:15

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van eerste paasdag 4 april:

16:50 uur - 638 nieuwe besmettingen in Limburg, bijna 7000 landelijk
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 6918 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan het gemiddelde aantal van 7137 coronagevallen over de afgelopen week. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Zaterdag waren er nog 7654 nieuwe gevallen (na correctie) geregistreerd en vrijdag 7269. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 16 coronapatiënten overleden. Dat zijn er minder dan zaterdag, toen 31 mensen stierven.

In Limburg ging het de afgelopen 24 uur om 638 nieuwe besmettingen. Eén Limburger kwam de afgelopen dag om het leven, een inwoner van Maastricht. Voor zover bekend werden er geen Limburgers opgenomen in het ziekenhuis vanwege corona.

Het aantal coronapatiënten dat op dit moment wordt behandeld op de intensive cares is 730. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zaterdag waren dat er iets meer, 734.

Het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is ook gedaald, met 31 mensen. Momenteel behandelen ziekenhuizen 2317 personen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Zaterdag was dat 2348. erpleegafdelingen behandelen momenteel 1587 coronapatiënten. Ook minder dan zaterdag, toen waren dat er 1614.

Om de druk gelijkmatig te verdelen, worden nog steeds coronapatiënten verdeeld over het land. In het afgelopen etmaal zijn 21 mensen overgebracht naar een andere regio, onder wie zes patiënten op de ic. De instroom van Covid-19-patiënten en de bezetting in de ziekenhuizen zijn in de afgelopen week verder gestegen. Deze stijging verloopt conform de eerdere voorspelling van het LCPS.

15:20 uur - Meerderheid wil heropening voor gevaccineerden
Ruim twee derde van alle Nederlanders vindt dat horeca, pretparken en sauna's per direct weer open moeten voor mensen die zijn gevaccineerd of die een negatieve sneltest kunnen laten zien. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder bijna 3000 mensen.

Sinds deze maand kan iedereen die dat wil een coronasneltest kopen bij de apotheek of drogisterij. De test kost ongeveer 9 euro en binnen een kwartier weet je of je wel of niet besmet bent met het coronavirus.

Het testen is sneller en laagdrempeliger dan bij een GGD-teststraat. Veel ondernemers zien de sneltests dan ook als dé sleutel om weer veilig de deuren te kunnen openen, totdat voldoende Nederlanders zijn gevaccineerd.

Van de ondervraagden geeft 51 procent echter aan geen sneltest te willen kopen en gebruiken om weer naar bijvoorbeeld een restaurant, pretpark of sauna te kunnen. Wel vindt 64 procent dat horeca, parken en andere ondernemers weer open mogen voor mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve sneltest kunnen laten zien.

14:56 uur - Enkele winkelende Duitsers weggestuurd bij Outlet
De Designer Outlet Roermond heeft op eerste paasdag enkele winkelende Duitsers moeten wegsturen die zonder afspraak voor de deur stonden. Ook komen er veel telefoontjes en e-mails binnen van mensen die dit paasweekend willen komen winkelen, zo laat het outletcentrum weten. Lees hier meer.

14:33 uur - Er liggen nu 730 coronapatiënten op intensive cares
Het aantal coronapatiënten dat op dit moment wordt behandeld op de intensive cares is 730. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zaterdag waren dat er iets meer, 734.

Het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is ook gedaald, met 31 mensen. Momenteel behandelen ziekenhuizen 2317 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Zaterdag was dat 2348.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1587 coronapatiënten. Ook minder dan zaterdag, toen waren dat er 1614.

13:32 uur - Duitsland wijst Nederland aan als hoogrisicogebied
Nederlanders die naar Duitsland reizen krijgen na Pasen te maken met strengere regels. Het Duitse beleid wordt aangescherpt vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland. Dat betekent dat reizigers die vanuit Nederland de grens oversteken vanaf dinsdag meteen een negatieve coronatest moeten kunnen tonen.

12:21 uur - Paus roept internationale gemeenschap op coronavaccins te delen
Paus Franciscus heeft in zijn traditionele paasboodschap de internationale gemeenschap opgeroepen de coronavaccins ook met de armste landen te delen. Hij noemde de vaccins "essentieel in de strijd tegen het virus" en dat "alle mensen, vooral de kwetsbaren, hulp nodig hebben en recht hebben op toegang tot deze noodzakelijke zorg".

De paasboodschap van de paus was live te volgen via een livestream vanuit de Sint- Pietersbasiliek. Er waren enkele tientallen mensen aanwezig, die vanwege de coronavoorschriften ver uit elkaar zaten. Normaal zijn tienduizenden belangstellenden aanwezig als de paus spreekt vanaf een balkon van de basiliek, maar door de maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan waren het Sint-Pietersplein en de kerk uitgestorven.

10:57 uur - Winkelpersoneel mishandeld vanwege verbod op verkoop bier
Winkelpersoneel van een supermarkt in Hoensbroek is gisteravond bedreigd en mishandeld, omdat ze geen bier meer wilden verkopen aan twee mannen. Het incident gebeurde rond 20:45 uur, terwijl het vanwege de coronamaatregelen niet meer is toegestaan om alcohol te verkopen na 20:00 uur. Lees hier meer.

10:15 uur - Britse proef met 'coronapaspoort' begint deze maand
Een proef met coronapaspoorten moet nog deze maand van start gaan in het Verenigd Koninkrijk. De autoriteiten hopen dat door invoering van zo'n 'paspoort' in Engeland weer sportwedstrijden, conferenties en andere evenementen gehouden kunnen worden, berichten Britse media.

Britten moeten straks onder meer kunnen laten zien of ze gevaccineerd zijn en of ze recent een negatieve uitslag hebben gehad. Als burgers in de laatste zes maanden positief hebben getest, kan in zo'n paspoort ook worden opgetekend dat ze natuurlijke immuniteit hebben opgebouwd.

10:06 uur - De stand van zaken in de vaccinatiecampagne
Bijna drie maanden geleden kreeg de eerste persoon in Nederland een prik tegen het coronavirus. Over ongeveer drie maanden zou het grootste deel van de bevolking in elk geval een eerste prik moeten hebben gehad. Waar staat de vaccinatiecampagne nu? We hebben de feiten hier op een rijtje gezet.

Lees het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 3 april hier terug.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen