Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 6301 besmettingen, laagste aantal in twee weken

Geplaatst opdonderdag 22 juli 2021 - 6:50

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van donderdag 22 juli:

20:42 uur - Peiling: alleen volledig gevaccineerden overal welkom
Als alle volwassenen straks de kans hebben gehad hun coronaprikken te halen, mogen alleen nog volledig gevaccineerden toegang krijgen tot openbare gelegenheden als cafés en festivals, vindt 62 procent van de gevaccineerden, aldus een peiling van EenVandaag.

Het actualiteitenprogramma deed onderzoek onder 15.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Van de deelnemers is 83 procent al gevaccineerd of van plan zich te laten prikken. 14 procent wil zich zeker of waarschijnlijk niet laten inenten. Zij zijn vrijwel zonder uitzondering (98 procent) tegen beperking van toegang voor ongevaccineerden.

20:40 uur - GGD-sites test- en prikafspraken weer bereikbaar, aanval voorbij
Mensen kunnen weer online een afspraak maken voor een coronatest of een vaccinatie. Door een ddos-aanval op een leverancier lag donderdag het hele afsprakensysteem plat, maar de aanval is nu voorbij, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

20:34 uur - Voortaan coronapas nodig voor restaurants in Italië
In de strijd tegen de jongste coronagolf is in Italië voortaan een coronapas nodig als je binnen in een restaurant wilt eten. Het bewijs, dat aantoont dat je bent gevaccineerd, onlangs getest of genezen, wordt ook een vereiste voor onder meer stadions, sportscholen, musea en beurzen.

De Italiaanse regering wil met de zogenoemde Covid-groene pas de nieuwe toename van het aantal coronabesmettingen indammen. Het certificaat kan digitaal zijn of schriftelijk.

19:16 uur - EU-landen doneren nog weinig Covid 19-vaccins aan armere landen
Landen van de Europese Unie hebben tot nu toe 4 miljoen vaccins tegen Covid-19 gedoneerd aan arme landen. Dat is minder dan 3 procent van de 160 miljoen coronavaccins die zouden worden gedoneerd om de pandemie in te dammen. Dat blijkt uit stukken van de EU. Het gaat vooral om doses AstraZeneca.

De Europese Unie heeft zichzelf verplicht om kwetsbare mensen over de wereld te helpen vaccineren, maar tot nu toe zijn er vooral vaccins aangeschaft om de eigen bevolking te helpen. In totaal hebben de landen binnen de unie nu zo'n 500 miljoen doses ontvangen van verschillende farmaceuten. Dat zijn genoeg vaccins om 70 procent van alle volwassenen volledig te kunnen vaccineren. Buiten de EU ligt dat percentage veel lager. Zuid-Afrika heeft tot nu toe 7 procent van de bevolking één keer kunnen vaccineren en Nigeria maar 1 procent.

19:09 uur - Viroloog Osterhaus: komende dagen heel erg spannend voor TeamNL
De komende twee tot vijf dagen zijn "heel erg spannend" voor de Nederlandse sportploeg bij de Olympische Spelen in Tokio. Dat zegt viroloog Ab Osterhaus in een eerste reactie op de laatste ontwikkelingen bij TeamNL in Japan. Gebleken is dat de drie personen van Oranje die positief hebben getest op het coronavirus, zaterdag op dezelfde vlucht van Amsterdam naar Tokio zaten.

Skateboardster Candy Jacobs was woensdag de eerste die in quarantaine moest na een positieve test. Een dag later volgden taekwondoka Reshmie Oogink en een staflid van de roeiploeg. "Ik denk wel dat er een paar alarmbellen zijn afgegaan. Je moet altijd voorzichtig zijn met conclusies na deze eerste bevindingen, maar ze zullen daar de komende dagen heel goed moeten opletten op nieuwe besmettingen. Dit was precies het scenario waar we bang voor waren", laat Osterhaus weten.

17:55 uur - 'Dumoulin op dezelfde vlucht als positief geteste Jacobs'
De Maastrichtse wielrenner Tom Dumoulin zat afgelopen zaterdag op dezelfde vlucht van Amsterdam naar Tokio als skateboardster Candy Jacobs. Dat meldt het AD donderdag. Woensdag kwam het nieuws naar buiten dat door een positieve coronatest de Olympische Spelen afgelopen zijn voor de Tegelse Jacobs.

Ook taekwondoka Reshmie Oogink en een begeleider van de roeiploeg waren positief getest en zaten op diezelfde vlucht. Sportkoepel NOC*NSF bevestigt dat deze drie personen met dezelfde vlucht naar Japan vlogen. "We willen wel heel graag weten waar deze positieve testen vandaan komen", aldus een woordvoerder NOC*NSF. Lees hier meer.

17:48 uur - GGD-sites test- en prikafspraken weer onbereikbaar door aanval
Mensen die zich willen laten testen op het coronavirus of die zich ertegen willen laten vaccineren, kunnen ook woensdag heel moeilijk een afspraak maken. Door een ddos-aanval op een leverancier ligt vrijwel het hele afsprakensysteem plat, bevestigt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland na een bericht van de NOS. Af en toe lukt het iemand om toch een afspraak te maken, maar de meeste mensen komen er niet doorheen.

Op dinsdag waren er ook meerdere ddos-aanvallen, waardoor de GGD-sites moeilijk te bereiken waren. De getroffen leverancier gaat aangifte doen van de aanval. "En als het helpt zullen wij dat zeker ook niet nalaten", aldus de GGD-organisatie.

17:19 uur - ANVR-baas: donkerrode kleur op coronakaart geen reden tot paniek
Nederlanders moeten niet in paniek te raken nu grote delen van Nederland donkerrood kleuren op de Europese coronakaart. Als je getest of gevaccineerd bent hoef je niet bang te zijn dat je vakantieplannen in het water vallen, zegt topman Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR.

Andere landen kunnen naar aanleiding van de kaart van het ECDC, het Europese RIVM, strengere regels invoeren voor Nederlandse vakantiegangers. Maar Oostdam voorziet geen draconische maatregelen. Hij verwijst naar afspraken die Europese landen hierover hebben gemaakt.

Volgens Duitse media wil Duitsland ons land vrijdag toevoegen aan een lijst van landen met een hoog risico ten aanzien van de verspreiding van het coronavirus. Oostdam schrikt hier niet van. Dat is volgens hem volkomen logisch aangezien het aantal coronabesmettingen hier oploopt. En de stap zou ook in lijn zijn met de internationale afspraken.

16:56 uur - Ziekenhuizen mogen coronasteun krijgen van verzekeraars
Ziekenhuizen mogen met zorgverzekeraars afspraken maken over noodsteun, zodat de zorg in staat is de kosten van de corona-uitbraak op te vangen en niet ten onder gaat. De toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt (ACM), gaat akkoord met de afspraken.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) had vorig jaar met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie voor Universitair Medische Centra (NFU) afgesproken dat de ziekenhuizen niet met elke zorgverzekeraar apart hoeven te onderhandelen, maar dat ze in één keer een deal met iedereen kunnen sluiten. Zo weten de ziekenhuizen zeker dat alle kosten voor het komende jaar gedekt zijn.

16:45 uur - Guillain-Barré-syndroom in bijsluiter Janssen-vaccin
Het Guillain-Barré-syndroom (GBS) wordt vermeld als een zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter van het coronavaccin Janssen. Dat meldt het Europese geneesmiddelenbureau EMA. Het syndroom is een neurologische aandoening waarbij zenuwcellen beschadigd raken. Het kan zelfs tot verlamming leiden, maar de meeste mensen herstellen ervan.

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft enkele meldingen ontvangen van het Guillain-Barré-syndroom na een prik met Janssen. Na een prik met AstraZeneca kwamen elf van zulke meldingen binnen. Op 9 juli besloot de EMA al om het Guillain-Barré-syndroom als waarschuwing in de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin op te nemen.

16:00 uur - 6301 besmettingen, laagste aantal in twee weken
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 6301 positieve coronatesten geregistreerd tussen woensdag- en donderdagochtend. Dat is het laagste aantal van de afgelopen twee weken en beduidend minder dan vorige week donderdag, toen 11.000 besmettingen werden gemeld.

Het RIVM zei dinsdag al het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen. Bijna twee weken geleden nam het kabinet maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen.

De waarde van een dagcijfer is betrekkelijk, omdat aantallen nu eenmaal kunnen schommelen. Wel leert de ervaring dat het aantal geconstateerde gevallen in de loop van de week over het algemeen juist wat oploopt. Dat is nu niet het geval: woensdag testten volgens gecorrigeerde cijfers 6909 mensen positief, dinsdag waren het er 6792 en maandag nog 8892.

15:04 uur - Duitsland wil Nederland indelen bij 'hoogrisicolanden'
Duitsland wil vrijdag Nederland en Spanje op de lijst van landen met een hoog risico zetten ten aanzien van de verspreiding van het coronavirus. Dit meldt de mediagroep Funke. Het zou betekenen dat mensen die uit Nederland en Spanje naar Duitsland reizen aan strengere beperkingen worden onderworpen zoals de verplichting een negatieve test mee te nemen. Duitsland past op vrijdagen de landenlijsten aan.

Het plan volgt op de jongste wijziging van de Europese 'coronakaart' waar Nederland net als onder meer delen van Spanje donkerder werd gekleurd door de toename van het aantal besmettingen. Reizigers moeten volgens een website van de Duitse overheid arriverend uit een hoog risicogebied altijd de negatieve uitslag van een coronatest bij zich hebben, of bewijs dat ze zijn ingeënt of genezen. Er wordt van ze verlangd dat ze rechtstreeks naar hun reisdoel gaan en daar een periode in thuisquarantaine gaan, maar de periode kan onder voorwaarden worden beëindigd met een nieuwe coronatest met een negatieve uitslag.

14:26 uur - Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag weer toegenomen. Er liggen nu 436 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er acht meer dan woensdag en het hoogste aantal in een maand tijd, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen zijn in de afgelopen 24 uur 61 nieuwe coronapatiënten binnenkomen. Op de ic's werden elf mensen binnengebracht. Er liggen nu 329 coronapatiënten op de verpleegafdeling, zeven meer dan woensdag. Op de ic's liggen nu in totaal 107 coronapatiënten, één meer dan de voorgaande dag.

De instroom van nieuwe patiënten is donderdag wel iets kleiner vergeleken met de afgelopen twee dagen. Ziekenhuizen verwachten de komende tijd een verdere toename, aangezien het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken hard is gestegen.

13:41 uur - Skateboardster Jacobs over quarantaine: gekste situatie ooit
Skateboardster Candy Jacobs moet zeker tien dagen opgesloten zitten in het hotel, zonder dat ze bezoek kan ontvangen. Ze zit sinds woensdag in quarantaine, nadat ze positief testte op het coronavirus. "Dit is de gekste situatie die ik heb meegemaakt. Al mijn vrienden zitten in het olympisch dorp. Ze zijn zo dichtbij, maar ik kan ze niet zien", zegt Jacobs in het Engels in een videoboodschap. Lees hier meer.

13:06 uur - Sunweb laat keuze over vakantie in oranje gebied aan reizigers
Reisorganisatie Sunweb gaat vanaf 4 augustus weer vakanties verzorgen naar gebieden binnen de Europese Unie die vanwege corona een oranje reisadvies hebben. Klanten houden de mogelijkheid om kosteloos te annuleren of om te boeken als hun bestemming naar oranje gaat. Hiermee lijkt Sunweb rivaal Corendon te volgen, die eerder al besloot de keuze aan de klant te laten.

Sunweb benadrukt zelf met zijn besluit de richtlijnen van de Europese Commissie en een advies van brancheorganisatie ANVR te volgen. Ook de klanten zouden in meerderheid gewoon op vakantie willen.

Tot nu toe stopte Sunweb met vliegen naar oranje landen. Zo kondigde het bedrijf vorige week nog aan alle reizen tot eind juli naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus te annuleren nadat het advies voor die gebieden was veranderd.

12:20 uur - Tom Dumoulin voelt zich veilig in rennershotel
Tom Dumoulin uit Maastricht voelt zich veilig in het wielrennershotel aan de voet van de Mount Fuji in Japan, op ruime afstand van hoofdstad Tokio. De wielrenner heeft geen vrees voor het coronavirus, dat ondanks alle voorzorgsmaatregelen ook sporters en begeleiders bij de Olympische Spelen treft. De Nederlandse equipe in het olympisch dorp is al geconfronteerde met drie besmettingen.

"Ik hoop dat wij het hier schoon houden, maar ik ben er eigenlijk helemaal niet mee bezig. De maatregelen zijn goed en we doen er alles aan om die na te leven. Meer kunnen we niet doen. Ik voel me in ieder geval veilig", aldus Dumoulin. Lees hier meer.

10:34 uur - Limburg blijft op rood staan
De Europese organisatie ECDC heeft donderdag de gegevens achter de kaarten bijgewerkt. Andere landen kunnen naar aanleiding van de kaart strengere regels invoeren voor Nederlandse vakantiegangers.

De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel kleuren donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat betekent dat er bijzonder veel mensen positief zijn getest in de afgelopen twee weken. Groningen stond al op het hoogste niveau en blijft daar staan. Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland blijven op rood staan.

Ook op vakantiebestemmingen neemt het aantal coronagevallen toe. Zo zijn grote delen van Spanje van rood naar donkerrood gegaan, zoals Valencia, Mallorca en Ibiza. Catalonië had de hoogste kleur al. Ook het Griekse eiland Kreta gaat van rood naar donkerrood. Grote delen van Frankrijk gaan van groen naar oranje, net als delen van Sicilië, Sardinië, Venetië en Rome en omstreken in Italië.

6:30 uur - Nederland waarschijnlijker nog roder op coronakaart van Europa
Nederland wordt donderdag hoogstwaarschijnlijk een nog rodere vlek op de kaart van coronagevallen in Europa. De provincie Groningen is momenteel donkerrood, het hoogst mogelijke niveau, en de andere provincies zijn rood. Maar provincies als Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel gaan mogelijk ook naar donkerrood.

De coronakaart wordt wekelijks gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Het aantal nieuwe gevallen in Nederland stijgt nog, ook al is dat afgelopen week minder snel dan de week ervoor.

Spanje, Portugal, Cyprus en Luxemburg zijn ook helemaal rood. De rest van Europa is groen, met hier en daar wat oranje gebieden. Dat betekent dat de corona-uitbraak er momenteel redelijk onder controle is. Voor die landen kunnen Nederlandse toeristen een gevaar zijn, omdat ze de erg besmettelijke Delta-variant van het coronavirus kunnen invoeren.

6:00 uur - Coronamaatregelen Bonaire vanwege toename aantal besmettingen
Bonaire verhoogt vanaf 23 juli het veiligheidsrisico op het eiland naar niveau twee vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen. Dat heeft gezaghebber Edison Rijna woensdag bekendgemaakt. Hoewel er geen coronapatiënten in het ziekenhuis liggen, noemt hij de situatie "zorgelijk". Vooral degenen die nog niet volledig zijn gevaccineerd, lopen het risico heel erg ziek te worden, aldus Rijna.

Sinds afgelopen maandag moeten alle reizigers, ook vanuit Nederland, vijf dagen na aankomst op Bonaire een PCR-test doen. Vanaf 23 juli mag er niet meer samen worden gezongen en gedanst op het eiland. Discotheken en nachtclubs moeten sluiten, bij evenementen mogen niet meer dan 50 mensen aanwezig zijn. Bij binnensporten mag maar 50 procent van het maximaal toegestane publiek aanwezig zijn. Restaurants en sportscholen moeten bezoekers weer gaan registreren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen