Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 11 miljoen prikken gezet, meldt coronadashboard

Geplaatst opwoensdag 9 juni 2021 - 7:35

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van woensdag 9 juni:

19:47 uur - 11 miljoen prikken gezet, meldt coronadashboard
De 11 miljoenste coronaprik is gezet, meldt het coronadashboard van de overheid. In totaal zijn er nu 11.145.074 naalden een bovenarm ingegaan, zo staat er woensdag op het dashboard. Het gaat om eerste- en herhaalvaccinaties bij elkaar.

Vorige week werd een recordaantal prikken gezet: ruim 1,2 miljoen. Volgens de planning op het coronadashboard worden er deze week, tussen 7 en 13 juni, ruim 1,4 miljoen mensen gevaccineerd. Het daadwerkelijke aantal kan afwijken, bijvoorbeeld doordat mensen hun afspraak afzeggen.

De GGD'en hebben veruit de meeste vaccinaties gezet: meer dan 8 miljoen in totaal. De centrale registratie van het aantal vaccinaties bij huisartsen en zorginstellingen is nog steeds niet op orde. Het aantal prikken dat er via deze weg is gezet, berust dus op een schatting.

18:19 uur - Ook weer vakantie mogelijk naar Luxemburg, Polen en Tsjechië
Nederlanders kunnen met ingang van donderdag weer op vakantie naar Luxemburg, Polen, Tsjechië en Slowakije. Het reisadvies voor deze landen gaat dan van oranje naar geel omdat de coronacijfers dalen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het reisadvies voor Noorwegen blijft op oranje staan vanwege de strenge inreisbeperkingen, maar mensen die terugkomen uit het land hoeven niet meer quarantaine.

Dinsdag werd al duidelijk dat Duitsland, Italië en Oostenrijk weer code geel krijgen. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen weer zijn toegestaan, dat na terugkeer geen coronatest nodig is en mensen ook niet in quarantaine hoeven.

17:45 uur - Meer dan honderd coronabedden in ziekenhuizen vrijgekomen
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is opnieuw fors gedaald. In de afgelopen 24 uur zijn 103 bedden op verpleegafdelingen en intensive cares vrijgekomen. Ziekenhuizen behandelen nu nog 834 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 4 oktober.

Op de verpleegafdelingen liggen nu nog 530 coronapatiënten. Dat zijn er 86 minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde voor de zeventiende achtereenvolgende dag. Intensivisten hebben nu nog 304 mensen met corona onder hun hoede, zeventien minder dan op dinsdag.

Ziekenhuizen lopen de laatste weken hard leeg. Precies een maand geleden, op 9 mei, behandelden ze 2435 coronapatiënten. Dat betekent dat er 1601 bedden zijn vrijgekomen in een maand tijd.

16:20 uur - Aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 1791 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 779 minder vergeleken met vorig week woensdag. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is hiermee ook weer verder gedaald.

In de afgelopen zeven dagen kwamen er 13.600 nieuwe coronagevallen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, aanzienlijk minder vergeleken met de voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 1943 nieuwe gevallen per dag, het laagste aantal sinds september vorig jaar.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met vijf. Dat wil niet zeggen dat al die mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. Dinsdag werden veertien sterfgevallen geregistreerd.

15:22 uur - Meerderheid ouders van 12-plussers wil coronaprik voor hun kind
Een ruime meerderheid van de ouders van kinderen van twaalf tot en met zeventien jaar wil hun kroost laten inenten met het vaccin van Pfizer, stelt I&O Research op basis van onderzoek. Het kabinet besloot woensdag op advies van de Gezondheidsraad dat kinderen van deze leeftijden met een verhoogd medisch risico een prik krijgen. Over de vraag of ook gezonde kinderen vanaf twaalf een prik krijgen, zal nog worden besloten.

27 procent van de ouders van kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar wil ze 'zeker' laten inenten. 29 procent wil dat waarschijnlijk wel. Voor de ouders van jongeren van zestien en zeventien jaar gaat het om respectievelijk 54 en 13 procent. Hoe kleiner de kinderen, hoe minder ouders bereid zijn tot vaccinatie.

11:35 uur - Volgende geboortejaar aan de beurt voor coronaprik: 1988
Mensen die in 1988 zijn geboren, kunnen nu een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. Deze mensen zijn 32 of 33 jaar oud. Bij de prik krijgen ze het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.

De nieuwe groep is geboren in het jaar dat Nederland Europees kampioen voetbal werd. "Geen toeval natuurlijk in deze EK-week", aldus coronaminister Hugo de Jonge met een knipoog.

Het kan zijn dat sommige mensen uit 1988 al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien.

Twee weken geleden konden mensen uit 1969 tot en met 1978 een afspraak maken. Vorige week werden mensen uit 1979 tot en met 1984 al uitgenodigd. Eerder deze week volgden de mensen uit 1985, 1986 en 1987.

10:15 uur - Drie doden door brand op corona-afdeling Russisch ziekenhuis
Een brand op de intensive care voor coronapatiënten in een Russisch ziekenhuis heeft drie mensen het leven gekost. Acht mensen raakten gewond. De brandweer heeft 35 patiënten uit de kliniek gered, melden de autoriteiten van Rjazan, een stad ten zuidoosten van Moskou.

Gouverneur Nikolaj Ljoebimov zei op televisie dat een beademingsapparaat uit China oververhit was geraakt en in brand vloog. Twee verpleegsters hebben tevergeefs geprobeerd de brand te blussen en liepen ernstige brandwonden op. Een van hen verkeert in kritieke toestand. De hevige rook bemoeilijkte de bluswerkzaamheden.

9:34 uur - 'Duitsland van plan coronasteun voor bedrijven te verlengen'
Duitsland is van plan de economische steun voor bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis te verlengen tot eind september. Dat meldde een regeringsbron aan persbureau Reuters.

Net als in veel andere landen kunnen bedrijven in Duitsland aanspraak maken op steun als ze kunnen aantonen dat hun inkomstenals gevolg van de crisis flink zijn gedaald. De huidige regeling zou eind juni aflopen.

Minister van Economische Zaken Peter Altmaier heeft gezegd dat hij voorstander is van een verlenging tot het einde van het jaar. Daarmee zou het steunpakket ook geen punt zijn bij de landelijke verkiezingen in september.

9:00 uur - Heel Italië, Noorwegen en delen Oost- en Midden-Europa gaan naar geel
Het aantal landen in Europa dat van oranje naar geel gaat, breidt steeds verder uit. Heel Italië, bijna heel Noorwegen, Luxemburg, Polen, Tsjechië en Slowakije worden vanaf morgen geel, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Gisteren werden Duitsland en Oostenrijk ook al geel. Dat betekent dat niet-noodzakelijk reizen weer mogelijk zijn. Bij terugkeer hoef je in Nederland geen negatieve test meer te laten zien of in quarantaine.

8:18 uur - GGD: 'Nog geen victorie kraaien over dalend risiconiveau'
Het terugschroeven van het corona-alarm in Limburg is een prima eerste stap maar nog geen aanleiding om victorie te kraaien, zo waarschuwt de GGD.

De waarschuwingsniveaus voor coronabesmettingen in Limburg werden eerder op de dag door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar beneden bijgesteld. Voor Veiligheidsregio Limburg-Noord is de waarschuwing opgeschoven van 'zeer ernstig' naar 'ernstig'. Voor Zuid-Limburg is de nieuwe status veranderd van 'ernstig' naar 'zorgelijk'. Lees hier meer.

7:56 uur - Reizigers in hoog tempo terug in openbaar vervoer
Reizigers keren in hoog tempo terug naar het openbaar vervoer, waar het steeds rustig was vanwege de coronamaatregelen. Momenteel is de bezettingsgraad ongeveer 55 procent, zegt voorzitter van OVNL Pedro Peters tegen BNR. Hij hoopt dat nog meer mensen snel weer voor het ov kiezen.

Op 23 juni begint OVNL een campagne om reizigers terug in de trein, bus, tram of metro te krijgen. "Nu alle versoepelingen in rap tempo doorgaan, zijn alle reizigers weer welkom in het openbaar vervoer. Het ov is ok, u kunt weer volop met ons reizen. Er komen allerlei soorten uitingen om iedereen weer van harte welkom te heten."

7:33 uur - Belg mag weer meer, ook samen op groot scherm naar het EK kijken
België gaat woensdag weer wat verder van het slot. Net op tijd voor het Europees kampioenschap voetbal, dat Belgen in een flinke groep op grote schermen mogen bekijken.

Het inenten vlot goed en het aantal Belgen dat besmet raakt of in het ziekenhuis belandt blijft maar dalen. Daarom worden de coronaregels flink versoepeld. Zo mag de horeca voor het eerst sinds oktober ook binnen gasten ontvangen, net als buiten tot 23:30 uur 's avonds. Bioscopen, casino's en binnenspeeltuinen gaan weer open. Knuffelen mag met meer mensen dan alleen een enkele directe naaste. En wie wil mag weer een dag per week naar kantoor of werkplaats.

Met hun eigen Rode Duivels als een van de favorieten voor de EK-winst, hoopten veel Belgen er vooral ook op te mogen samendrommen voor een groot scherm. Dat mag binnen met 200 man en buiten zelfs met dubbel zoveel.

Kijkers stuiten wel op een aantal regels. Een kroegbaas of andere organisator die een scherm neerzet, mag niet zomaar iedereen verwelkomen. Bezoekers moeten een plaats reserveren. Waar wat wordt geschonken, mogen gasten alleen aan een tafeltje zitten. En de kijkers moeten worden afgeschermd, zodat anderen niet zomaar kunnen aansluiten of meekijken.

7:04 uur - 'Zorgmedewerkers hebben nu eerst tijd nodig om te herstellen'
De meerderheid van de Nederlandse verpleegkundigen, verzorgenden en artsen heeft na meer dan een jaar coronapandemie last van fysieke of mentale klachten, en vaak van een combinatie daarvan, zo komt naar voren in een peiling onder zevenduizend werknemers uit de sector. Ze hebben tijd nodig om te herstellen, zeggen de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

"Het voornemen om de uitgestelde zorg dit jaar grotendeels in te halen, is onrealistisch", aldus V&VN-voorzitter Bianca Buurman. "Door de lengte en intensiteit van de coronacrisis is er roofbouw gepleegd. Er moet tijd komen om grondig te herstellen."

6:30 uur - 'Jongeren zijn de dupe van thuiswerken na corona'
Jongeren worden de dupe als er na corona nog steeds zoveel thuisgewerkt wordt zoals nu het geval is. Dat komt omdat jongeren weinig kennis hebben en geen netwerk om bij thuiswerken op terug te vallen. Dat stelt de Vrije Universiteit na onderzoek onder duizenden mensen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat jongeren onder de dertig jaar graag vaker naar kantoor willen. Volgens VU-onderzoeker Kilian Wawoe, die het onderzoek leidde, ontbreekt deze groep in de huidige discussie over werken na corona. Wawoe stelt dat de discussie over thuiswerken in de coronacrisis geleid wordt door een kleine groep mensen met een koophuis, een eigen werkkamer, voldoende kennis en een netwerk om gebruik van te maken. "Die groep moet niet bepalen hoe het verder moet", zegt hij.

6:22 uur - Frankrijk zet weer stap in versoepeling coronamaatregelen
Frankrijk zet een stap verder met het afbouwen van de coronamaatregelen. Toeristen die zijn ingeënt of een negatieve coronatest kunnen tonen zijn weer welkom. De cafés en restaurants gaan woensdag onder strenge voorwaarden ook binnen weer open en het aantal mensen dat bij sportwedstrijden of culturele evenementen en voorstellingen bijeen mag zijn gaat naar 5000. Voorts gaan overdekte sportgelegenheden weer open en kunnen er weer tentoonstellingen worden gehouden.

Om een café of een restaurant binnen te gaan, is er echter de verplichting zich met behulp van een app aan te melden. De regering kan zo precies weten wie waar is geweest en stelt dat dit nodig is om te waarschuwen, als later blijkt dat er in de uitspanning rond die tijd een persoon met coronabesmetting aanwezig was.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen