Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugkijken: Sobere Indië-herdenking in Roermond

Geplaatst opzaterdag 5 september 2020 - 13:46

De jaarlijkse Indië-herdenking in Roermond is van start gegaan. De herdenking ziet er dit jaar vanwege het coronavirus anders uit dan normaal.

Dit jaar dus geen duizenden bezoekers en veteranen bij de 33ste editie, maar een sobere herdenking die volledig online te volgen is.

Op z'n kop gezet
Stichting Nationaal Indië Monument 1945-1962 (NIM), de organisatie van de jaarlijkse herdenking in Roermond, heeft dit jaar uit een heel ander vaatje moeten tappen. "We hadden al het een en ander geregeld, maar dit voorjaar werd alles op z'n kop gezet door het coronavirus", zei vice-voorzitter Jan Litjens eerder.

Kijk hier live naar de herdenking:

Wat herdenken we eigenlijk?
Veteranen en nabestaanden herdenken dat 6.200 Nederlandse militairen die in de jaren 1945-1962 het leven lieten tijdens militaire acties in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Het conflict ontstond toen de Indonesische onafhankelijkheid op 17 augustus 1945 werd uitgeroepen. De Nederlandse overheid erkende de onafhankelijkheid niet en stuurde 200.000 soldaten om de orde in de kolonie te herstellen. Een bloedige strijd barstte los. Na vier jaar oorlog, of 'politionele acties' zoals Nederland ze in eerste instantie noemde, erkende Nederland de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949.

Het westelijk deel van Nieuw-Guinea bleef buiten de soevereiniteitsoverdracht. Maar ook Indonesië maakte aanspraak op Nieuw-Guinea en infiltreerde het gebied sinds 1949. Nederland stuurde in de periode 1961-1962 bijna 10.000 Nederlandse militairen naar Nieuw-Guinea, van wie een deel als dienstplichtige. Uiteindelijk werd het diplomatiek opgelost. Op 15 augustus 1962 werd in New York een akkoord bereikt: Nederland droeg de soevereiniteit over Nieuw-Guinea aan Indonesië over.

Lees ook: Coronaproof Indië-herdenking: geen publiek, maar online

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen