Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugkijken: opvanglocatie voor coronapatiënten in hotel

Geplaatst opdinsdag 24 maart 2020 - 10:57

In Urmond werd dinsdagmorgen een persconferentie gehouden over de opvanglocatie voor coronapatiënten in het Van der Valk-hotel in die plaats.

In het 'Coronacentrum Urmond' worden patiënten met het coronavirus, en eventuele patiënten met klachten die lijken op het virus, gezamenlijk opgevangen.

Op termijn kunnen er maximaal 240 patiënten opgevangen worden.

Doorverwezen
Het is de bedoeling dat er vanaf dinsdag patiënten via de huisarts naar het hotel worden doorverwezen. Er wordt benadrukt dat het niet gaat om een noodhospitaal. Het centrum is bedoeld voor mensen die ontslagen worden uit het ziekenhuis, maar nog niet naar huis kunnen. En voor patiënten die nu thuiszorg krijgen, maar waar de zorg te zwaar is om thuis te ontvangen.

Huisarts
Donderdag zal er ook een huisartsenpost worden geopend. Naar deze post kunnen mensen niet zonder doorverwijzing naar toe. De huisarts zal patiënten naar deze post doorverwijzen en is bedoeld voor patiënten uit de westelijke en oostelijke mijnstreek. Zo'n tweehonderd huisartsen hebben aangegeven mee te willen werken bij de post.

Bij de huisartsenpost zal er niet getest worden op het virus. Bij de post wordt gekeken hoe ernstig de situatie is van de patiënt met verschijnselen van het coronavirus.

Hoe gaat de post te werk?
De patiënt komt aanrijden, deze stapt uit de auto, er staat een huisarts klaar. In een tent onderzoekt de huisarts de patiënt, vanaf daar wordt gekeken wat de beste vervolgstap is: naar huis in quarantaine, opgenomen worden in het zorghotel of toch, als het levensbedreigend is, naar het ziekenhuis.

Geen IC-tekort
In het zorghotel is voorlopig plaats voor zestig mensen. Die capaciteit kan worden uitgebreid naar 240. Ook wordt er benadrukt tijdens de persconferentie dat er in de regio (nog) geen IC-bedden tekort is. Het is het eerste zorghotel in Nederland. De ervaringen die in Zuid-Limburg worden opgegaan, worden gedeeld met andere regio's in Nederland.

De Maastrichtse burgemeester Annmarie Penn-te Strake, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, benadrukt trots te zijn op deze samenwerking.

Bekijk hier de persconferentie over het nieuwe tijdelijke zorghotel terug:

Lees ook: Tientallen coronapatiënten naar Van der Valk Urmond

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen