Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugkijken: Memorial Day in Margraten

Geplaatst opzondag 24 mei 2020 - 15:00

De Amerikaanse Begraafplaats Margraten is zondag weer het decor voor Memorial Day, de ceremonie ter ere van gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Koning Willem-Alexander legt er zondagmiddag een krans.

Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus is de herdenking dit jaar in besloten kring. De ceremonie was vanaf 14:45 uur ook live te zien op L1 TV via de NOS, of via onderstaande livestream:

Geen bloemen adoptanten
Op het ereveld in Margraten rusten 8301 in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Amerikaanse militairen. Daarnaast staan er nog eens 1722 namen op de Walls of the Missing. Alle graven en namen zijn geadopteerd. Normaal gesproken brengen veel adoptanten in de aanloop naar Memorial Day bloemen naar de Amerikaanse Begraafplaats, maar dat is dit jaar niet mogelijk.

Lees ook: Memorial Day: publiek mag geen bloemen brengen

F-16's
De slachtoffers op de oorlogsbegraafplaats in Margraten zijn grotendeels omgekomen tijdens de bevrijding van Nederland, in de Ardennen en in het Duitse Ruhrgebied. Het is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. De Koninklijke Luchtmacht vliegt zondag met F-16's in de missing-man-formatie over Margraten.

Gewoonte
Maandag is het in de Verenigde Staten Memorial Day. Het is al jaren de gewoonte dat de herdenking in Margraten op de zondag daarvoor plaatsheeft. In 2005 woonde toenmalig president George Bush de herdenking bij.

ANP-410884280
Foto: ANP

75 jaar bevrijding
De herdenking zou dit jaar groots worden aangepakt omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, maar dat gaat door de coronacrisis niet door. Het ereveld is, net zoals het dat de afgelopen weken al was, zondag gesloten voor publiek. De plusminus tienduizend namen van de soldaten zijn zaterdagmiddag voorgelezen."De bedoeling is om de vrijheid samen uit te dragen", aldus Marjo Thijssen, voorzitter van het Netherlands America Institute Limburg. "Door hun naam te noemen, vergeten we ze niet."

Lees ook: Alle namen gesneuvelde soldaten Margraten voorgelezen

Prominenten
Naast de koning zijn nog enkele prominenten zondag aanwezig op de oorlogsbegraafplaats. De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra, die zaterdag ook een kwartier lang namen voordroeg, houdt zondag een toespraak. Ook gouverneur Theo Bovens, minister Ank Bijleveld van Defensie en de burgemeester van Eijsden-Margraten, Dieudonné Akkermans, zijn erbij.

Televisie
De programmering van L1 TV staat zondag in het teken van Memorial Day. Vanaf 11:00 uur zijn de documentaires Onze Soldaat, Ageless Friends en Some Will Never Return te zien. Om 14:45 uur begint de live-uitzending vanuit Margraten. In de avonduren is een samenvatting van Memorial Day te zien.

Lees ook: Jan (97) en Sophie (94) niet bij hun 75ste Memorial Day

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen