Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugkijken: Explosievendienst brengt bom tot ontploffing

Geplaatst opvrijdag 11 mei 2018 - 9:59

Twaalf woningen waren ontruimd, het scheepvaartverkeer tussen Maastricht en Born werd stilgelegd en vliegtuigen mochten tijdelijk niet boven het gebied vliegen. Vrijdagochtend heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) de gevonden bom uit de Tweede Wereldoorlog in Itteren tot ontploffing gebracht.

"We hebben er alles aan gedaan om de bom veilig te laten ontploffen", laat burgemeester van Meerssen Mirjam Clermonts-Aretz weten bij L1 Radio.

500-ponder
Half april werd het explosief gevonden langs het Julianakanaal tijdens graafwerkzaamheden. Aangezien de bom niet verplaatst kon worden, vanwege een onstabiel ontstekingsmechanisme, liet de EOD deze zogenoemde 500-ponder vrijdagmorgen gecontroleerd ontploffen.

Lees ook: Geen schepen en vliegtuigen vanwege ontploffing bom

Bekijk hier hoe de bom tot ontploffing werd gebracht.

Verbod
Naast de maatregel om woningen te ontruimen, was er vrijdag ook een vaarverbod tussen Maastricht en Born. Boven dit gebied mocht tijdelijk ook niet gevlogen worden. Ook is er speciaal voor de ontploffing een tijdelijk schiereiland bij Itteren aangelegd.

Lees ook: Schiereiland aangelegd voor ontploffing vliegtuigbom WOII

Mensen die in de omgeving wonen, moesten binnen blijven. Binnen het gebied grazende dieren werden tijdelijk in een andere wei gezet.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen