Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugkijken: Explosievendienst brengt bom tot ontploffing

Geplaatst opvrijdag 11 mei 2018 - 9:59

Twaalf woningen waren ontruimd, het scheepvaartverkeer tussen Maastricht en Born werd stilgelegd en vliegtuigen mochten tijdelijk niet boven het gebied vliegen. Vrijdagochtend heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) de gevonden bom uit de Tweede Wereldoorlog in Itteren tot ontploffing gebracht.

"We hebben er alles aan gedaan om de bom veilig te laten ontploffen", laat burgemeester van Meerssen Mirjam Clermonts-Aretz weten bij L1 Radio.

500-ponder
Half april werd het explosief gevonden langs het Julianakanaal tijdens graafwerkzaamheden. Aangezien de bom niet verplaatst kon worden, vanwege een onstabiel ontstekingsmechanisme, liet de EOD deze zogenoemde 500-ponder vrijdagmorgen gecontroleerd ontploffen.

Lees ook: Geen schepen en vliegtuigen vanwege ontploffing bom

Bekijk hier hoe de bom tot ontploffing werd gebracht.

Verbod
Naast de maatregel om woningen te ontruimen, was er vrijdag ook een vaarverbod tussen Maastricht en Born. Boven dit gebied mocht tijdelijk ook niet gevlogen worden. Ook is er speciaal voor de ontploffing een tijdelijk schiereiland bij Itteren aangelegd.

Lees ook: Schiereiland aangelegd voor ontploffing vliegtuigbom WOII

Mensen die in de omgeving wonen, moesten binnen blijven. Binnen het gebied grazende dieren werden tijdelijk in een andere wei gezet.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen