Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugkijken: De strijd tussen de Europese lijsttrekkers

Geplaatst opmaandag 29 april 2019 - 18:50

De lijsttrekkers van de Europese politieke partijen die strijden om het voorzitterschap van de Europese Commissie gaan maandagavond met elkaar in debat in Maastricht.

Dat doen ze om 19:00 uur in Theater aan het Vrijthof. Net als in 2014 gaat het debat over de zorgen van studenten en jongeren uit Europa.

Kandidaten
De lijsttrekkers, de zogenoemde Spitzenkandidaten, van vijf Europese partijen gaan maandagavond de strijd met elkaar aan. Voor de fractie van liberale en democratische stromingen in Europa (ALDE) is dat de Belg Guy Verhofstadt. Heerlenaar Frans Timmermans neemt deel als lijsttrekker van de fractie van socialistische partijen (S&D). Voor de Groenen (European Green Party) is Bas Eickhout uit Groesbeek afgevaardigd. De Sloveense Violeta Tomíc is een van de twee lijsttrekkers van 'European Left' beweging. Deze partij bestaat vooral uit partijen met een communistische achtergrond. Tenslotte is de Tsjech Jan Zahradil namens de conservatieven (ECR) van de partij. De Spitzenkandidaat van de Europese Volkspartij, nu de grootste in het Europees Parlement, kan er niet bij zijn.

Lees ook: 'Weber niet bang voor Timmermans'

Drie thema's staan centraal tijdens het debat.

Digitalisering
Als eerste wordt er gesproken over 'een digitaal Europa'. Digitalisering van de maatschappij vindt plaats op een hoog tempo en heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Het speelt een grote rol bij onderwerpen als 'fake news', doelgericht adverteren, de ontwikkeling van de economie en op de arbeidsmarkt.

Duurzaamheid
Veel jonge mensen hechten waarde aan duurzame ontwikkeling: voldoen aan de behoeften van nu zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het geding komen. Zij spelen ook een cruciale rol in het behalen van doelstellingen op dit gebied. Echter, ondanks vooruitgang in de EU, hebben we nog steeds te maken met ongelijkheid, stijgende armoede, schulden, slachtoffers als gevolg van luchtvervuiling, het uitsterven van soorten en het uitputten van bronnen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat duurzame ontwikkeling de basis gaat vormen voor Europees beleid?

De toekomst van Europa
Waar gaat het heen met de Europese Unie? Deze vraag staat centraal in dit tijdperk dat gekenmerkt wordt door verdeeldheid en ongelijkheid. Overeenstemming bereiken lijkt steeds moeilijker.

Lees ook: Penn wil ruimte maken voor kritisch Europa-geluid

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen