Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugkijken: De strijd tussen de Europese lijsttrekkers

Geplaatst opmaandag 29 april 2019 - 18:50

De lijsttrekkers van de Europese politieke partijen die strijden om het voorzitterschap van de Europese Commissie gaan maandagavond met elkaar in debat in Maastricht.

Dat doen ze om 19:00 uur in Theater aan het Vrijthof. Net als in 2014 gaat het debat over de zorgen van studenten en jongeren uit Europa.

Kandidaten
De lijsttrekkers, de zogenoemde Spitzenkandidaten, van vijf Europese partijen gaan maandagavond de strijd met elkaar aan. Voor de fractie van liberale en democratische stromingen in Europa (ALDE) is dat de Belg Guy Verhofstadt. Heerlenaar Frans Timmermans neemt deel als lijsttrekker van de fractie van socialistische partijen (S&D). Voor de Groenen (European Green Party) is Bas Eickhout uit Groesbeek afgevaardigd. De Sloveense Violeta Tomíc is een van de twee lijsttrekkers van 'European Left' beweging. Deze partij bestaat vooral uit partijen met een communistische achtergrond. Tenslotte is de Tsjech Jan Zahradil namens de conservatieven (ECR) van de partij. De Spitzenkandidaat van de Europese Volkspartij, nu de grootste in het Europees Parlement, kan er niet bij zijn.

Lees ook: 'Weber niet bang voor Timmermans'

Drie thema's staan centraal tijdens het debat.

Digitalisering
Als eerste wordt er gesproken over 'een digitaal Europa'. Digitalisering van de maatschappij vindt plaats op een hoog tempo en heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Het speelt een grote rol bij onderwerpen als 'fake news', doelgericht adverteren, de ontwikkeling van de economie en op de arbeidsmarkt.

Duurzaamheid
Veel jonge mensen hechten waarde aan duurzame ontwikkeling: voldoen aan de behoeften van nu zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het geding komen. Zij spelen ook een cruciale rol in het behalen van doelstellingen op dit gebied. Echter, ondanks vooruitgang in de EU, hebben we nog steeds te maken met ongelijkheid, stijgende armoede, schulden, slachtoffers als gevolg van luchtvervuiling, het uitsterven van soorten en het uitputten van bronnen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat duurzame ontwikkeling de basis gaat vormen voor Europees beleid?

De toekomst van Europa
Waar gaat het heen met de Europese Unie? Deze vraag staat centraal in dit tijdperk dat gekenmerkt wordt door verdeeldheid en ongelijkheid. Overeenstemming bereiken lijkt steeds moeilijker.

Lees ook: Penn wil ruimte maken voor kritisch Europa-geluid

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen