Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugkijken: De strijd tussen de Europese lijsttrekkers

Geplaatst opmaandag 29 april 2019 - 18:50

De lijsttrekkers van de Europese politieke partijen die strijden om het voorzitterschap van de Europese Commissie gaan maandagavond met elkaar in debat in Maastricht.

Dat doen ze om 19:00 uur in Theater aan het Vrijthof. Net als in 2014 gaat het debat over de zorgen van studenten en jongeren uit Europa.

Kandidaten
De lijsttrekkers, de zogenoemde Spitzenkandidaten, van vijf Europese partijen gaan maandagavond de strijd met elkaar aan. Voor de fractie van liberale en democratische stromingen in Europa (ALDE) is dat de Belg Guy Verhofstadt. Heerlenaar Frans Timmermans neemt deel als lijsttrekker van de fractie van socialistische partijen (S&D). Voor de Groenen (European Green Party) is Bas Eickhout uit Groesbeek afgevaardigd. De Sloveense Violeta Tomíc is een van de twee lijsttrekkers van 'European Left' beweging. Deze partij bestaat vooral uit partijen met een communistische achtergrond. Tenslotte is de Tsjech Jan Zahradil namens de conservatieven (ECR) van de partij. De Spitzenkandidaat van de Europese Volkspartij, nu de grootste in het Europees Parlement, kan er niet bij zijn.

Lees ook: 'Weber niet bang voor Timmermans'

Drie thema's staan centraal tijdens het debat.

Digitalisering
Als eerste wordt er gesproken over 'een digitaal Europa'. Digitalisering van de maatschappij vindt plaats op een hoog tempo en heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Het speelt een grote rol bij onderwerpen als 'fake news', doelgericht adverteren, de ontwikkeling van de economie en op de arbeidsmarkt.

Duurzaamheid
Veel jonge mensen hechten waarde aan duurzame ontwikkeling: voldoen aan de behoeften van nu zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het geding komen. Zij spelen ook een cruciale rol in het behalen van doelstellingen op dit gebied. Echter, ondanks vooruitgang in de EU, hebben we nog steeds te maken met ongelijkheid, stijgende armoede, schulden, slachtoffers als gevolg van luchtvervuiling, het uitsterven van soorten en het uitputten van bronnen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat duurzame ontwikkeling de basis gaat vormen voor Europees beleid?

De toekomst van Europa
Waar gaat het heen met de Europese Unie? Deze vraag staat centraal in dit tijdperk dat gekenmerkt wordt door verdeeldheid en ongelijkheid. Overeenstemming bereiken lijkt steeds moeilijker.

Lees ook: Penn wil ruimte maken voor kritisch Europa-geluid

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen