Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblik hoogwater: 'Meerdere hulpverleners thuis met PTSS'

Geplaatst opzondag 16 januari 2022 - 20:26

Wat ging er goed? En wat ging er niet goed tijdens de hoogwatercrisis afgelopen zomer? De komende weken verschijnt er een aantal evaluaties.

"Er kunnen altijd dingen anders en beter, maar we hebben het best goed gedaan met z’n allen", zegt Leon Houben in het L1-programma L1mburg Centraal. Hij was tijdens de watersnood regionaal operationeel leider van de veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Miljoenenschade
Het hoogwater in Limburg is dit weekend exact een half jaar geleden. Honderden hulpverleners waren dag en nacht in touw. De schade bedraagt 500 tot 600 miljoen euro. "Ik zit al meer dan 40 jaar bij de brandweer, maar dit was de grootste crisis die ik heb meegemaakt", aldus Houben.

'Gigantische impact op iedereen'
Volgens Houben waren de overstromingen extreem en ongeëvenaard. "Het was ook niet één crisis, het waren er meer. En alles kwam tegelijkertijd. We gingen van niks naar een gigantische crisis waar mensenlevens in gevaar waren. Daar hebben we vol op ingezet."

Als voorbeeld geeft Houben het evacueren van verzorgingshuis Valkenheim in Valkenburg. "Toen ze besloten om te gaan evacueren en bewoners met bedden en al omlaag te halen, stond het water al in het pand. Dat heeft echt een gigantische impact."

Lees ook: Hoogwater: zorginstelling en hospice Valkenburg ontruimd

Video: L1

Hulpverleners ook slachtoffer
De impact geldt niet alleen voor mensen die getroffen werden door het hoogwater, maar ook voor de hulpverleners. Houben: "Ik heb nu nog mensen die met posttraumatische stressstoornis thuis zitten vanwege alle emoties. We hadden te maken met schreeuwende mensen die volledig in paniek waren, mensen in doodsangst, het water kwam van alle kanten." Volgens Houben vergde dat psychisch veel van zijn hulpverleners.

Niet alleen voor zijn team was het een moeilijke tijd. "Verpleegkundigen die mensen moesten evacueren maken zoiets nooit mee. En bij de brandweer in Valkenburg bijvoorbeeld zitten veel vrijwilligers. Die waren behalve hulpverlener vaak zelf óók slachtoffer, omdat hun huis onder water was gelopen. We hebben veel sessies georganiseerd waar hulpverleners hun verhaal kwijt kunnen."

Video: L1

Nazorg voor mensen
Wat Houben betreft had de nazorg aan de getroffenen beter gekund. "Normaal gesproken helpen we de mensen na zo'n gebeurtenis, maar dat kon niet omdat we gigantisch overvraagd werden. Toen het ergste leed in Valkenburg geleden was, kwam de focus op de Maas en verder stroomafwaarts te liggen. Daar hebben de mensen ons wel gemist, maar het kon niet anders."

Ook zou de communicatie over de nazorg wat betreft de regionaal operationeel leider in de toekomst verbeterd kunnen worden, "al is het maar over wat we wel en niet kunnen bieden."

Hulp van alle kanten
Het totale beeld dat blijft hangen bij Houben is dat het altijd beter kan, maar dat het wel gewoon goed is gegaan. Zo was er veel hulp van buiten de provincie. "In 1993 en 1995 was ik er ook bij. Intussen zijn er allerlei landelijke hulpverleningsstructuren ontwikkeld en dat ging echt super. We hoefden maar te vragen en het kwam."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen