Overslaan en naar de inhoud gaan

Terrorismeverdachten verbleven op vakantiepark Weert

Geplaatst opvrijdag 28 september 2018 - 6:17

De terrorismeverdachten die donderdag in Weert zijn opgepakt, verbleven op een vakantiepark in de buurt.

Dat zei burgemeester Jos Heijmans donderdagavond in tv-programma Pauw. "Ze wonen niet in Weert. Ze komen ook niet uit Weert, gelukkig, zeg ik als burgemeester."

Lees ook: Mannen aangehouden voor plannen terroristische aanslag

Misverstand
Heijmans zei dat in zijn gemeente zeven verdachten waren opgepakt. Dat is echter het totale aantal arrestanten, herhaalde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). Niet alleen in Weert, maar ook in Arnhem verrichte de politie aanhoudingen. "Ik denk dat het een misverstand is."

Lees ook: Burgemeester: 'Aanslag was niet gericht op Weert'

De burgemeester van Weert werd op de dag van de politieactie zelf geïnformeerd, vertelde hij.

Kermis
In Weert gaat vrijdag een grote kermis van start, maar politie en OM benadrukken dat er geen enkele aanwijzing is dat de verdachten het daarop hadden gemunt

Rechter-commissaris
De zeven mannen die zijn opgepakt omdat ze volgens justitie vergevorderde plannen hadden voor een aanslag, worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Volgens het Openbaar Ministerie wilde het zevental bij een grote terroristische aanslag op een evenement machinegeweren (kalasjnikovs) en bomvesten gebruiken. Op een andere plaats zouden ze een autobom willen laten ontploffen.

IS
Welk evenement de verdachten op het oog hadden, is nog onderwerp van onderzoek. De groep kwam in beeld door informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees uit Arnhem. Die man, Hardi N., werd in 2017 nog veroordeeld voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) actief is. Dat geldt ook voor twee andere verdachten.

Onderzoek
De verdachten zijn tussen de 21 en 34 jaar en werden donderdag aan het einde van de middag opgepakt in Arnhem en Weert. Drie verdachten komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen. Ook in die plaatsen deed de politie onderzoek.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen