Overslaan en naar de inhoud gaan

Terrorismeverdachten verbleven op vakantiepark Weert

Geplaatst opvrijdag 28 september 2018 - 6:17

De terrorismeverdachten die donderdag in Weert zijn opgepakt, verbleven op een vakantiepark in de buurt.

Dat zei burgemeester Jos Heijmans donderdagavond in tv-programma Pauw. "Ze wonen niet in Weert. Ze komen ook niet uit Weert, gelukkig, zeg ik als burgemeester."

Lees ook: Mannen aangehouden voor plannen terroristische aanslag

Misverstand
Heijmans zei dat in zijn gemeente zeven verdachten waren opgepakt. Dat is echter het totale aantal arrestanten, herhaalde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). Niet alleen in Weert, maar ook in Arnhem verrichte de politie aanhoudingen. "Ik denk dat het een misverstand is."

Lees ook: Burgemeester: 'Aanslag was niet gericht op Weert'

De burgemeester van Weert werd op de dag van de politieactie zelf geïnformeerd, vertelde hij.

Kermis
In Weert gaat vrijdag een grote kermis van start, maar politie en OM benadrukken dat er geen enkele aanwijzing is dat de verdachten het daarop hadden gemunt

Rechter-commissaris
De zeven mannen die zijn opgepakt omdat ze volgens justitie vergevorderde plannen hadden voor een aanslag, worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Volgens het Openbaar Ministerie wilde het zevental bij een grote terroristische aanslag op een evenement machinegeweren (kalasjnikovs) en bomvesten gebruiken. Op een andere plaats zouden ze een autobom willen laten ontploffen.

IS
Welk evenement de verdachten op het oog hadden, is nog onderwerp van onderzoek. De groep kwam in beeld door informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees uit Arnhem. Die man, Hardi N., werd in 2017 nog veroordeeld voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) actief is. Dat geldt ook voor twee andere verdachten.

Onderzoek
De verdachten zijn tussen de 21 en 34 jaar en werden donderdag aan het einde van de middag opgepakt in Arnhem en Weert. Drie verdachten komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen. Ook in die plaatsen deed de politie onderzoek.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen