Overslaan en naar de inhoud gaan

Terreurverdachten Weert blijven in de cel

Geplaatst opdonderdag 10 januari 2019 - 15:47

De zes mannen die worden verdacht van het beramen van een aanslag op een festival of ander evenement in Nederland, blijven langer in de cel.

De rechtbank in Rotterdam bepaalde dat donderdag tijdens de eerste inleidende zitting tegen de terreurverdachten.

Ontsnapt
Volgens de officier van justitie is met de arrestatie van de mannen in Weert en Arnhem afgelopen september Nederland 'zonder twijfel' aan een grote aanslag ontsnapt. Ondanks die grote dreiging, heeft Nederland 'geen reëel gevaar gelopen' benadrukte hij. Dat komt omdat de inlichtingendiensten de mannen op de korrel hadden en wisten te infiltreren.

Lees ook: Terreurverdachten Weert hadden festival op oog

Spelen
De terreurverdachten - tussen de 21 en 35 jaar - worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie. Vier van hen werden opgepakt in Weert. Daar hadden ze een vakantiehuisje gehuurd waar ze oefenden met bomvesten en kalasjnikovs. Volgens de verdediging waren er echter helemaal geen concrete plannen. De zes terreurverdachten wilden slechts 'spelen met een kalasjnikov', of een 'AK' zoals zij het wapen noemen. Sterker nog, de verdachten zijn 'uitgelokt' door de infiltrant van justitie.

Gecreëerd
"Het OM heeft een groep gecreëerd en vrees voor een aanslag gecreëerd. Maar zonder het OM was er geen groep geweest", aldus de advocaat van Hardi N. en Morat M. Volgens hem is de 34-jarige hoofdverdachte N. door de infiltrant tot iets gebracht wat hij anders niet zou hebben gedaan.

Festival
Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen met kalasjnikovs en bomvesten een terreuraanslag plegen op een festival. Het is nog altijd onduidelijk welk evenement ze op het oog hadden.

Onklaar
De wapens werden besteld bij de infiltrant. Die deed zich voor als leverancier en regelde eind september een ontmoeting in een vakantiehuisje in Weert. De wapens waren vooraf onklaar gemaakt. In het vakantiepark werden de verdachten aangehouden. Verdachte Waïl el A. heeft daarbij meerdere keren geprobeerd op de agenten te schieten, met de onklaar gemaakte wapens.

De mannen komen uit Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen. Drie van hen waren donderdag aanwezig in de rechtbank in Rotterdam, de andere drie kozen ervoor niet te verschijnen. De volgende zitting is op 3 april.

L1mburg Centraal
Meer over deze rechtszaak in L1mburg Centraal, L1VE om 17:30 uur

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen