Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Terreurverdachten Weert blijven in de cel

Geplaatst opdonderdag 10 januari 2019 - 15:47

De zes mannen die worden verdacht van het beramen van een aanslag op een festival of ander evenement in Nederland, blijven langer in de cel.

De rechtbank in Rotterdam bepaalde dat donderdag tijdens de eerste inleidende zitting tegen de terreurverdachten.

Ontsnapt
Volgens de officier van justitie is met de arrestatie van de mannen in Weert en Arnhem afgelopen september Nederland 'zonder twijfel' aan een grote aanslag ontsnapt. Ondanks die grote dreiging, heeft Nederland 'geen reëel gevaar gelopen' benadrukte hij. Dat komt omdat de inlichtingendiensten de mannen op de korrel hadden en wisten te infiltreren.

Lees ook: Terreurverdachten Weert hadden festival op oog

Spelen
De terreurverdachten - tussen de 21 en 35 jaar - worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie. Vier van hen werden opgepakt in Weert. Daar hadden ze een vakantiehuisje gehuurd waar ze oefenden met bomvesten en kalasjnikovs. Volgens de verdediging waren er echter helemaal geen concrete plannen. De zes terreurverdachten wilden slechts 'spelen met een kalasjnikov', of een 'AK' zoals zij het wapen noemen. Sterker nog, de verdachten zijn 'uitgelokt' door de infiltrant van justitie.

Gecreëerd
"Het OM heeft een groep gecreëerd en vrees voor een aanslag gecreëerd. Maar zonder het OM was er geen groep geweest", aldus de advocaat van Hardi N. en Morat M. Volgens hem is de 34-jarige hoofdverdachte N. door de infiltrant tot iets gebracht wat hij anders niet zou hebben gedaan.

Festival
Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen met kalasjnikovs en bomvesten een terreuraanslag plegen op een festival. Het is nog altijd onduidelijk welk evenement ze op het oog hadden.

Onklaar
De wapens werden besteld bij de infiltrant. Die deed zich voor als leverancier en regelde eind september een ontmoeting in een vakantiehuisje in Weert. De wapens waren vooraf onklaar gemaakt. In het vakantiepark werden de verdachten aangehouden. Verdachte Waïl el A. heeft daarbij meerdere keren geprobeerd op de agenten te schieten, met de onklaar gemaakte wapens.

De mannen komen uit Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen. Drie van hen waren donderdag aanwezig in de rechtbank in Rotterdam, de andere drie kozen ervoor niet te verschijnen. De volgende zitting is op 3 april.

L1mburg Centraal
Meer over deze rechtszaak in L1mburg Centraal, L1VE om 17:30 uur

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen