Overslaan en naar de inhoud gaan

Terreurverdachten Weert blijven in de cel

Geplaatst opdonderdag 10 januari 2019 - 15:47

De zes mannen die worden verdacht van het beramen van een aanslag op een festival of ander evenement in Nederland, blijven langer in de cel.

De rechtbank in Rotterdam bepaalde dat donderdag tijdens de eerste inleidende zitting tegen de terreurverdachten.

Ontsnapt
Volgens de officier van justitie is met de arrestatie van de mannen in Weert en Arnhem afgelopen september Nederland 'zonder twijfel' aan een grote aanslag ontsnapt. Ondanks die grote dreiging, heeft Nederland 'geen reëel gevaar gelopen' benadrukte hij. Dat komt omdat de inlichtingendiensten de mannen op de korrel hadden en wisten te infiltreren.

Lees ook: Terreurverdachten Weert hadden festival op oog

Spelen
De terreurverdachten - tussen de 21 en 35 jaar - worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie. Vier van hen werden opgepakt in Weert. Daar hadden ze een vakantiehuisje gehuurd waar ze oefenden met bomvesten en kalasjnikovs. Volgens de verdediging waren er echter helemaal geen concrete plannen. De zes terreurverdachten wilden slechts 'spelen met een kalasjnikov', of een 'AK' zoals zij het wapen noemen. Sterker nog, de verdachten zijn 'uitgelokt' door de infiltrant van justitie.

Gecreëerd
"Het OM heeft een groep gecreëerd en vrees voor een aanslag gecreëerd. Maar zonder het OM was er geen groep geweest", aldus de advocaat van Hardi N. en Morat M. Volgens hem is de 34-jarige hoofdverdachte N. door de infiltrant tot iets gebracht wat hij anders niet zou hebben gedaan.

Festival
Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen met kalasjnikovs en bomvesten een terreuraanslag plegen op een festival. Het is nog altijd onduidelijk welk evenement ze op het oog hadden.

Onklaar
De wapens werden besteld bij de infiltrant. Die deed zich voor als leverancier en regelde eind september een ontmoeting in een vakantiehuisje in Weert. De wapens waren vooraf onklaar gemaakt. In het vakantiepark werden de verdachten aangehouden. Verdachte Waïl el A. heeft daarbij meerdere keren geprobeerd op de agenten te schieten, met de onklaar gemaakte wapens.

De mannen komen uit Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen. Drie van hen waren donderdag aanwezig in de rechtbank in Rotterdam, de andere drie kozen ervoor niet te verschijnen. De volgende zitting is op 3 april.

L1mburg Centraal
Meer over deze rechtszaak in L1mburg Centraal, L1VE om 17:30 uur

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen