Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Terreurverdachte uit Maastricht propageert IS

Geplaatst opwoensdag 5 augustus 2015 - 7:13

Terreurverdachte Mohammed G. uit Maastricht, die in april van dit jaar werd opgepakt op verdenking van terroristische activiteiten, verspreidt sinds enige dagen via Twitter propaganda van Islamitische Staat (IS).

De 26-jarige G. postte onder andere foto’s en video’s van kinderen die deelnemen aan executies.

Van torens gooien
Daarnaast plaatste hij beelden van mensen die door Islamitische Staat van torens worden gegooid omdat ze homoseksueel zouden zijn. Hij juicht die acties ook toe. Onder zijn honderden volgers zitten ook jihadisten die verblijven in het kalifaat van IS. Hij gebruikte daarvoor het account Salahaddin al Kurdi/@irhabi_kurd. Dinsdag werd het account door Twitter verwijderd, maar binnen een uur was hij terug als Salahaddin al Kurdi/@Radically_kurd

Onvoldoende bewijs
G. zat in mei dit jaar twee weken vast. Volgens de Maastrichtse rechtbank waren er echter onvoldoende bewijzen om hem langer vast te houden. Het Openbaar Ministerie (OM) liet toen weten hem ondanks zijn vrijlating nog steeds als terreurverdachte te beschouwen. Dinsdag wilden het OM in Maastricht en het landelijke parket geen verdere toelichting geven op de vraag of die status is veranderd.

Irak
Uit onderzoek van De Limburger bleek eerder dat Mohammed G. tussen december 2014 en maart van dit jaar in Irak was waar hij, zo bleek uit zijn activiteiten op sociale media, geprobeerd zou hebben zich aan te sluiten bij Islamitische Staat.

Ontoerekeningsvatbaar
G. werd in 2013, als eerste jihadist in ons land, al veroordeeld wegens het voorbereiden van moord nadat hij was opgepakt terwijl hij op het punt stond af te reizen naar Syrië. Hij hoefde niet naar de gevangenis omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd geacht. Hij moest een jaar in behandeling vanwege de diagnose paranoïde schizofrenie. Volgens zijn advocaat SergeWeening uit Maastricht gebruikt G. medicijnen om een psychose in bedwang te houden waarin een djinn (demon) hem dingen opdraagt.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Ook tweede twitterprofiel terreurverdachte verwijderd
Hoogzwangere terreurverdachte Ramona S. vrijgelaten
Jihadganger Mohammed G. opnieuw opgepakt
Terreurverdachte uit Maastricht komt vrij
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen