Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Terreurverdachte uit Maastricht propageert IS

Geplaatst opwoensdag 5 augustus 2015 - 7:13

Terreurverdachte Mohammed G. uit Maastricht, die in april van dit jaar werd opgepakt op verdenking van terroristische activiteiten, verspreidt sinds enige dagen via Twitter propaganda van Islamitische Staat (IS).

De 26-jarige G. postte onder andere foto’s en video’s van kinderen die deelnemen aan executies.

Van torens gooien
Daarnaast plaatste hij beelden van mensen die door Islamitische Staat van torens worden gegooid omdat ze homoseksueel zouden zijn. Hij juicht die acties ook toe. Onder zijn honderden volgers zitten ook jihadisten die verblijven in het kalifaat van IS. Hij gebruikte daarvoor het account Salahaddin al Kurdi/@irhabi_kurd. Dinsdag werd het account door Twitter verwijderd, maar binnen een uur was hij terug als Salahaddin al Kurdi/@Radically_kurd

Onvoldoende bewijs
G. zat in mei dit jaar twee weken vast. Volgens de Maastrichtse rechtbank waren er echter onvoldoende bewijzen om hem langer vast te houden. Het Openbaar Ministerie (OM) liet toen weten hem ondanks zijn vrijlating nog steeds als terreurverdachte te beschouwen. Dinsdag wilden het OM in Maastricht en het landelijke parket geen verdere toelichting geven op de vraag of die status is veranderd.

Irak
Uit onderzoek van De Limburger bleek eerder dat Mohammed G. tussen december 2014 en maart van dit jaar in Irak was waar hij, zo bleek uit zijn activiteiten op sociale media, geprobeerd zou hebben zich aan te sluiten bij Islamitische Staat.

Ontoerekeningsvatbaar
G. werd in 2013, als eerste jihadist in ons land, al veroordeeld wegens het voorbereiden van moord nadat hij was opgepakt terwijl hij op het punt stond af te reizen naar Syrië. Hij hoefde niet naar de gevangenis omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd geacht. Hij moest een jaar in behandeling vanwege de diagnose paranoïde schizofrenie. Volgens zijn advocaat SergeWeening uit Maastricht gebruikt G. medicijnen om een psychose in bedwang te houden waarin een djinn (demon) hem dingen opdraagt.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Ook tweede twitterprofiel terreurverdachte verwijderd
Hoogzwangere terreurverdachte Ramona S. vrijgelaten
Jihadganger Mohammed G. opnieuw opgepakt
Terreurverdachte uit Maastricht komt vrij
Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen