Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Terreurverdachte uit Maastricht propageert IS

Geplaatst opwoensdag 5 augustus 2015 - 7:13

Terreurverdachte Mohammed G. uit Maastricht, die in april van dit jaar werd opgepakt op verdenking van terroristische activiteiten, verspreidt sinds enige dagen via Twitter propaganda van Islamitische Staat (IS).

De 26-jarige G. postte onder andere foto’s en video’s van kinderen die deelnemen aan executies.

Van torens gooien
Daarnaast plaatste hij beelden van mensen die door Islamitische Staat van torens worden gegooid omdat ze homoseksueel zouden zijn. Hij juicht die acties ook toe. Onder zijn honderden volgers zitten ook jihadisten die verblijven in het kalifaat van IS. Hij gebruikte daarvoor het account Salahaddin al Kurdi/@irhabi_kurd. Dinsdag werd het account door Twitter verwijderd, maar binnen een uur was hij terug als Salahaddin al Kurdi/@Radically_kurd

Onvoldoende bewijs
G. zat in mei dit jaar twee weken vast. Volgens de Maastrichtse rechtbank waren er echter onvoldoende bewijzen om hem langer vast te houden. Het Openbaar Ministerie (OM) liet toen weten hem ondanks zijn vrijlating nog steeds als terreurverdachte te beschouwen. Dinsdag wilden het OM in Maastricht en het landelijke parket geen verdere toelichting geven op de vraag of die status is veranderd.

Irak
Uit onderzoek van De Limburger bleek eerder dat Mohammed G. tussen december 2014 en maart van dit jaar in Irak was waar hij, zo bleek uit zijn activiteiten op sociale media, geprobeerd zou hebben zich aan te sluiten bij Islamitische Staat.

Ontoerekeningsvatbaar
G. werd in 2013, als eerste jihadist in ons land, al veroordeeld wegens het voorbereiden van moord nadat hij was opgepakt terwijl hij op het punt stond af te reizen naar Syrië. Hij hoefde niet naar de gevangenis omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd geacht. Hij moest een jaar in behandeling vanwege de diagnose paranoïde schizofrenie. Volgens zijn advocaat SergeWeening uit Maastricht gebruikt G. medicijnen om een psychose in bedwang te houden waarin een djinn (demon) hem dingen opdraagt.

Advertentie
Deel dit bericht via
Uit eigen keuken
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Gerelateerde berichten

Ook tweede twitterprofiel terreurverdachte verwijderd
Hoogzwangere terreurverdachte Ramona S. vrijgelaten
Terreurverdachte uit Maastricht komt vrij
Jihadganger Mohammed G. opnieuw opgepakt
Uit eigen keuken
1Limburg De A2 tunnel
Uitgelicht
Stuur ons je foto’s van het A2-project

Het stadsbeeld rond de A2 in Maastricht is door de aanleg van de A2-tunnel ingrijpend veranderd. We zijn op zoek naar foto's van de A2 en het omliggende gebied in Maastricht vóór, tijdens en na het project.

Upload je foto's
1Limburg Verkiezingen 2018
Uitgelicht
Volg de gemeenteraadsverkiezingen op 1Limburg en L1

Op 21 maart gaan 30 van de 33 Limburgse gemeenten naar de stembus. In deze rubriek vind je het laatste verkiezingsnieuws uit de provincie.

Verkiezingsrubriek
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen