Overslaan en naar de inhoud gaan

Terreurverdachte uit Maastricht propageert IS

Geplaatst opwoensdag 5 augustus 2015 - 7:13

Terreurverdachte Mohammed G. uit Maastricht, die in april van dit jaar werd opgepakt op verdenking van terroristische activiteiten, verspreidt sinds enige dagen via Twitter propaganda van Islamitische Staat (IS).

De 26-jarige G. postte onder andere foto’s en video’s van kinderen die deelnemen aan executies.

Van torens gooien
Daarnaast plaatste hij beelden van mensen die door Islamitische Staat van torens worden gegooid omdat ze homoseksueel zouden zijn. Hij juicht die acties ook toe. Onder zijn honderden volgers zitten ook jihadisten die verblijven in het kalifaat van IS. Hij gebruikte daarvoor het account Salahaddin al Kurdi/@irhabi_kurd. Dinsdag werd het account door Twitter verwijderd, maar binnen een uur was hij terug als Salahaddin al Kurdi/@Radically_kurd

Onvoldoende bewijs
G. zat in mei dit jaar twee weken vast. Volgens de Maastrichtse rechtbank waren er echter onvoldoende bewijzen om hem langer vast te houden. Het Openbaar Ministerie (OM) liet toen weten hem ondanks zijn vrijlating nog steeds als terreurverdachte te beschouwen. Dinsdag wilden het OM in Maastricht en het landelijke parket geen verdere toelichting geven op de vraag of die status is veranderd.

Irak
Uit onderzoek van De Limburger bleek eerder dat Mohammed G. tussen december 2014 en maart van dit jaar in Irak was waar hij, zo bleek uit zijn activiteiten op sociale media, geprobeerd zou hebben zich aan te sluiten bij Islamitische Staat.

Ontoerekeningsvatbaar
G. werd in 2013, als eerste jihadist in ons land, al veroordeeld wegens het voorbereiden van moord nadat hij was opgepakt terwijl hij op het punt stond af te reizen naar Syrië. Hij hoefde niet naar de gevangenis omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd geacht. Hij moest een jaar in behandeling vanwege de diagnose paranoïde schizofrenie. Volgens zijn advocaat SergeWeening uit Maastricht gebruikt G. medicijnen om een psychose in bedwang te houden waarin een djinn (demon) hem dingen opdraagt.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Ook tweede twitterprofiel terreurverdachte verwijderd
Hoogzwangere terreurverdachte Ramona S. vrijgelaten
Jihadganger Mohammed G. opnieuw opgepakt
Terreurverdachte uit Maastricht komt vrij
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen