Overslaan en naar de inhoud gaan

'Terreuroefening Maastricht Airport broodnodig'

Geplaatst opdonderdag 3 oktober 2019 - 16:13

Een terreuroefening, zoals die afgelopen twee dagen plaatsvond op Maastricht Aachen Airport, is volgens de veiligheidsdiensten van het grootste belang.

De veiligheidsregio Zuid-Limburg oefende woensdag en donderdag samen met militairen, marechaussee en antiterreureenheid DSI op en rond het vliegveld.

Dreigingsniveau
"Terrorisme is een actueel thema. Het dreigingsniveau in Nederland is 4, de dreiging is substantieel en de kans op een aanslag reëel", zegt Léon Houben van de Veiligheidsregio. "Er wordt vaak aan de Randstad gedacht, maar het risico in Zuid-Limburg is net zo groot. Daar moeten we op voorbereid zijn."

Nieuwe partners
De oefening zoals die nu heeft plaatsgevonden, is bijzonder, vertelt Houben. "Alle voorgaande oefeningen op dit vliegveld waren gericht op een crash van een vliegtuig, maar we krijgen nieuwe typen dreigingen. Die moeten wij ook oefenen." Het grote verschil met voorgaande oefeningen is dat er nieuwe partners zijn waarmee samengewerkt moet worden. "Wat is bijvoorbeeld de rol Defensie of de Koninklijke Marechaussee of van de DSI? Dat is wat je tijdens zo’n oefening leert", zegt Houben.

Bewaken
Op de eerste dag van de oefening moesten de defensiemedewerkers het vliegveld bewaken en beveiligen. Op de tweede dag kwamen ook hulpverleners en mensen van de veiligheidsregio in actie. Het vliegveld is gekozen als decor omdat daar een relatief groot risico bestaat op bijvoorbeeld een aanslag, een vliegramp of een plotselinge infectieziekte.

Aan de oefeningen deden 150 man van verschillende eenheden mee. Onder deze groep waren vijftien speciaal opgeleide personen die in de rol van slachtoffer kropen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen