Overslaan en naar de inhoud gaan

Terrassen Markt Meerssen na zegening klaar voor opening

Geplaatst opvrijdag 29 mei 2020 - 18:24

Pastoor Wim van Meijgaarden heeft vrijdagmiddag op verzoek van de ondernemers de terrassen op de Markt in Meerssen gezegend.

De horecaondernemers aan de Markt mogen vanaf Tweede Pinksterdag een groot gedeelte van het plein gebruiken als terras. Om maandag direct van start te kunnen, werden vrijdagochtend alle terrassen al opgezet.

Lees ook: Horeca telt af naar 1 juni maar zit nog vol vragen

Meten
Met een meetlat loopt horeca-ondernemer Frank Marting tussen de terrastafels door. Hij is blij dat hij weer mag beginnen. "We hebben als horecaondernemers gezamenlijk een balletje opgegooid bij de gemeente en die was vrij coulant", aldus Marting. "Wij hadden een plan, zij hadden een plan, dat hebben we samengevoegd met dit als resultaat."

Terrassen Meerssen Markt (29 mei 2020).jpg
Foto: L1 (Sjors Abeling)

Parkeren
De parkeerplaatsen op de Markt zijn tijdelijk verdwenen. Wel heeft de gemeente vrijdag drie nieuwe invalideparkeerplaatsen gecreëerd voor met name kerkgangers die slecht te been zijn. De terrassen op de Markt worden gescheiden door olijfbomen en bloembakken. "Wel houden we hetzelfde aantal tafels en stoelen", vertelt restauranteigenaar Gitte Pinckaers. "Daardoor ontstaan hier en daar wel wat lege plekken. Daarom zullen we binnenkort weer met de gemeente in gesprek gaan om te kijken of we eventueel het aantal tafels kunnen uitbreiden."

Zegening
Op de Markt ligt een eeuwenoude basiliek die voor de ondernemers een belangrijke rol speelt. Op vraag van de ondernemers sprak de pastoor vrijdagmiddag de zegening uit. "Moge de goede God jullie en jullie ondernemingen zegenen en moge Hij met jullie zijn om jullie te bewaren voor alle kwaad", sprak de pastoor uit. "Zelfs voor het coronavirus, dat mormel dat niemand overslaat, zelfs de pastoor niet." Hiermee refereerde de pastoor aan het feit dat hij in maart zelf door het virus werd getroffen.

Video: L1

Pilot
Voor de gemeente Meerssen is de uitbreiding van de terrassen gelijk een pilot. "Er waren al langer plannen om de Markt autoluw te maken en er terrassen op te zetten", vertelt wethouder Jan Gulikers. "Maar door het coronavirus wordt dat nu ietwat versneld." Pinckaers sluit zich daar bij aan. "We moeten in september of oktober gaan evalueren hoe het ons en de gasten is bevallen. Maar zeker ook hoe het de pastoor is bevallen, want zijn gasten hebben parkeerruimte nodig omdat ze vaak wat ouder en slechter ter been zijn."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen