Overslaan en naar de inhoud gaan

Terminale vader (68) mogelijk op straat door verslaafde zoon

Geplaatst opvrijdag 6 december 2019 - 11:57

De terminaal zieke Roel van der Kaap (68) uit Amstenrade komt binnenkort op straat te staan, zo lijkt het. Bij een controle vond de politie 18 gram amfetaminepasta in huize Van der Kaap. Reden voor de gemeente Beekdaelen om de woning te sluiten.

De gevonden drugs zijn van de verslaafde zoon van Roel. Hij woonde tijdelijk bij zijn ouders, nadat hij een celstraf had uitgezeten in België.

Strenge voorwaarden
Na zijn tijd in de bajes meldde zoonlief zich bij zijn gepensioneerde ouders in Amstenrade. Vanwege zijn verslaving en eerdere problemen, besloten zij hem onder strenge voorwaarden in huis te nemen. "Op het moment dat het mis zou gaan, ging hij eruit. Dat staat zelfs zwart op wit", vertelt Roel.

Duizend procent
De dertigjarige zoon bleef soms nachten weg, maar zorgde in de eerste maanden in zijn ouderlijk huis niet voor problemen. Dat veranderde op 6 september. Een politieteam, zes man sterk, viel huize Van der Kaap binnen. Het gepensioneerde koppel moest toezien hoe hun woning werd doorzocht. "Maar ik had vertrouwen in mijn zoon, duizend procent. Dus ik heb overal aan meegewerkt", zegt Roel.

Vertrouwen beschaamd
De politie heeft echter prijs als ze op de zolderkamer van zoonlief kijkt. Achttien gram amfetaminepasta, in een soort reageerbuisje. "Daar ben ik woest om", is Roel eerlijk. "Hoe kon ons enige kind ons vertrouwen zo beschamen? Ik wist écht zeker dat ze niets zouden vinden." Zijn zoon werd diezelfde dag ingerekend voor betrokkenheid bij een drugslab. Hij zit nog altijd vast.

Kwaadaardige tumor
Ondertussen dreigt dus woningsluiting voor zijn ouders. Dat is een gebruikelijke maatregelen van gemeenten als er drugs worden gevonden in een woning. Extra pijnlijk: Roel heeft een kwaadaardige tumor die niet te behandelen is. "We proberen het zo lang mogelijk te rekken", vertelt hij. "Maar ik ben erg moe. Mijn vrouw en ik wilden genieten van ons pensioen, we willen rust. Dit kunnen we er simpelweg niet bij hebben."

Zorgvuldige beslissing
Via een zogeheten zienswijze mag familie Van der Kaap woningsluiting proberen tegen te houden. Die is op 22 november ingediend door advocaten Sjoerd van Berge Henegouwen en Bo Maenen. Een antwoord van de gemeente laat op zich wachten. "Dit soort beslissingen wordt altijd zorgvuldig genomen en daarbij worden alle bij de gemeente bekende feiten meegewogen. We kunnen in dit stadium nog niet vooruitlopen op een definitief besluit", zegt een gemeentewoordvoerder.

Omgedraaide wereld
"Het is eigenlijk de omgedraaide wereld", zegt Maenen. "De gemeente stuurt een brief: 'We sluiten jullie woning.' Daarna mag je er nog iets van vinden." Roel en zijn vrouw knikken. "Wij hadden liever gezien dat we waren uitgenodigd voor een gesprek, dan hadden we de situatie kunnen uitleggen. Nu leven we in spanning."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen