Overslaan en naar de inhoud gaan

Terminale vader (68) mogelijk op straat door verslaafde zoon

Geplaatst opvrijdag 6 december 2019 - 11:57

De terminaal zieke Roel van der Kaap (68) uit Amstenrade komt binnenkort op straat te staan, zo lijkt het. Bij een controle vond de politie 18 gram amfetaminepasta in huize Van der Kaap. Reden voor de gemeente Beekdaelen om de woning te sluiten.

De gevonden drugs zijn van de verslaafde zoon van Roel. Hij woonde tijdelijk bij zijn ouders, nadat hij een celstraf had uitgezeten in België.

Strenge voorwaarden
Na zijn tijd in de bajes meldde zoonlief zich bij zijn gepensioneerde ouders in Amstenrade. Vanwege zijn verslaving en eerdere problemen, besloten zij hem onder strenge voorwaarden in huis te nemen. "Op het moment dat het mis zou gaan, ging hij eruit. Dat staat zelfs zwart op wit", vertelt Roel.

Duizend procent
De dertigjarige zoon bleef soms nachten weg, maar zorgde in de eerste maanden in zijn ouderlijk huis niet voor problemen. Dat veranderde op 6 september. Een politieteam, zes man sterk, viel huize Van der Kaap binnen. Het gepensioneerde koppel moest toezien hoe hun woning werd doorzocht. "Maar ik had vertrouwen in mijn zoon, duizend procent. Dus ik heb overal aan meegewerkt", zegt Roel.

Vertrouwen beschaamd
De politie heeft echter prijs als ze op de zolderkamer van zoonlief kijkt. Achttien gram amfetaminepasta, in een soort reageerbuisje. "Daar ben ik woest om", is Roel eerlijk. "Hoe kon ons enige kind ons vertrouwen zo beschamen? Ik wist écht zeker dat ze niets zouden vinden." Zijn zoon werd diezelfde dag ingerekend voor betrokkenheid bij een drugslab. Hij zit nog altijd vast.

Kwaadaardige tumor
Ondertussen dreigt dus woningsluiting voor zijn ouders. Dat is een gebruikelijke maatregelen van gemeenten als er drugs worden gevonden in een woning. Extra pijnlijk: Roel heeft een kwaadaardige tumor die niet te behandelen is. "We proberen het zo lang mogelijk te rekken", vertelt hij. "Maar ik ben erg moe. Mijn vrouw en ik wilden genieten van ons pensioen, we willen rust. Dit kunnen we er simpelweg niet bij hebben."

Zorgvuldige beslissing
Via een zogeheten zienswijze mag familie Van der Kaap woningsluiting proberen tegen te houden. Die is op 22 november ingediend door advocaten Sjoerd van Berge Henegouwen en Bo Maenen. Een antwoord van de gemeente laat op zich wachten. "Dit soort beslissingen wordt altijd zorgvuldig genomen en daarbij worden alle bij de gemeente bekende feiten meegewogen. We kunnen in dit stadium nog niet vooruitlopen op een definitief besluit", zegt een gemeentewoordvoerder.

Omgedraaide wereld
"Het is eigenlijk de omgedraaide wereld", zegt Maenen. "De gemeente stuurt een brief: 'We sluiten jullie woning.' Daarna mag je er nog iets van vinden." Roel en zijn vrouw knikken. "Wij hadden liever gezien dat we waren uitgenodigd voor een gesprek, dan hadden we de situatie kunnen uitleggen. Nu leven we in spanning."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen