Overslaan en naar de inhoud gaan

Televisietoren Roermond begint aan tweede leven

Geplaatst opwoensdag 27 oktober 2021 - 6:00

De televisietoren van Roermond begint aan een nieuw leven. De bekende toren zal worden gebruikt als opslagcentrum voor servers van diverse bedrijven en instellingen. Op een groene manier.

Bedrijven en instellingen willen steeds meer data digitaal opslaan. Het aantal vierkante meters aan datacenters zal in Nederland de komende jaren dan ook verdubbelen tot zo'n 400.000 vierkante meter, verwacht de branche. Niet echt duurzaam, want servers en computers slurpen energie. In Roermond gaan ze nu de hoogte in om dat energieverbruik omlaag te brengen.

Venlo
"We staan hier op de twintigste etage, zo'n honderd meter hoog", zegt Harold Schaepkens van databedrijf Toren7. Met uitzicht over Roermond en in de verte zelfs een puntje van Venlo staat Schaepkens bovenop de televisietoren in Roermond. "Voel je de wind? Die gebruiken we om onze servers af te koelen, er komt vrijwel geen stroom aan te pas. Het is hier altijd wat kouder dan op de begane grond. Ideaal dus voor ons."

Op de achttiende verdieping heeft Toren7 een etage ingericht met rekken vol servers. De eerste bedrijven huren daar een plek om hun data op te slaan. "Die apparatuur functioneert optimaal bij een temperatuur van 20 tot 27 graden. Dat realiseren we bijna het hele jaar door wind van buiten. Maar zes à zeven dagen per jaar moeten we de airco aanzetten."

Video: L1

Minder energieverbruik
Het bedrijf zegt, afhankelijk met welk ander datacenter je het vergelijkt, daarmee zo'n 22 tot 60 procent te besparen op het energieverbruik. Blijft nog over de stroom die nodig is voor de computers en servers zelf. "Die komt honderd procent van windmolens, dat garanderen we", zegt Schaepkens. "Duurzaamheid is voor veel bedrijven steeds belangrijker, dat merken we."

Opslag in eigen land
Daarnaast hoopt Toren7 nog van een andere trend te profiteren. "Tot een tijdje terug gebruikten bedrijven nog graag de grote jongens voor hun dataopslag. Maar we zien dat bedrijven hun spullen liever niet meer in Azië of Amerika opslaan, maar hier in eigen land. Het liefst in de eigen regio. Het gaat toch vaak om privacygevoelige informatie of bedrijfsgeheimen, die heb je ook online het liefst dicht bij huis."

De televisietoren in Roermond werd in 1957 gebouwd, als communicatiebunker in tijden van crisis. "Kijk hier, super dikke muren", zegt Schaepkens. "Ook een voordeel, want hier kom je niet makkelijk binnen. Dat vinden bedrijven ook prettig."

Halsoverkop gevlucht
Op sommige plekken in de toren is nog te zien dat hier ooit werknemers van de oude PTT zaten, het voormalige staatsbedrijf dat verantwoordelijk was voor de post en de telecommunicatie. Er hangen nog oude telefoons op, compleet met een telefoonboek van dertig jaar geleden. Op bureaus liggen nog half vergeelde papieren. Een rijtje oude flessen drank verraadt dat de portier af en toe een kleine versterking nodig had. Het ligt en staat er allemaal nog alsof de oud-PTT'ers ergens in de jaren negentig halsoverkop zijn gevlucht.

Nieuw leven
"Tja, de techniek is snel veranderd, die mensen waren hier niet meer permanent nodig", vertelt Schaepkens. "We hebben nu een etage met servers en daar kunnen nog heel wat verdiepingen bij. Zo krijgt de toren weer een nieuw leven." Schaepkens vindt het leuk mensen rond te leiden in de toren. "Als corona het toelaat, nodigen we ook de omwonden uit om eens een kijkje te komen nemen. Want we zetten de toren nu ook bij gelegenheden in een kleurig licht, met carnaval bijvoorbeeld rood-geel-groen. Dan is het wel netjes de buurt een keer uit te nodigen."

Lees ook: Televisietoren Roermond vanaf nu op speciale dagen verlicht

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen