Overslaan en naar de inhoud gaan

Teleurgestelde coöperaties stappen uit windmolenpark Venlo

Geplaatst opdonderdag 3 december 2020 - 7:04

Twee energiecoöperaties hebben zich teruggetrokken uit de ontwikkeling van het Venlose windmolenpark.

De organisaties zijn teleurgesteld in de provincie Limburg. Ze voelen zich bovendien gebruikt om mooi weer te spelen.

Leden
Het gaat om de coöperaties Reindonk Energie & Co uit Horst aan de Maas en Joris wekt op uit Beesel. De Venlose coöperatie Samenstroom blijft wel aangehaakt bij het windmolenpark. De organisaties uit Horst aan de Maas en Beesel hebben ieder 70 leden. Samenstroom heeft er ongeveer 100.

Gebruikt
"We zijn gebruikt om iets over de bühne te trekken", zegt Geert Claessens. Hij is de voorzitter van Reindonk Energie & Co. "We waren gemakkelijk om vergunningen voor het windmolenpark te krijgen en subsidies ervoor los te weken."

Ook de lusten
In 2015 klopte de coöperatie uit Horst aan de Maas aan de deur, met Samenstroom, nadat bleek dat er plannen waren voor een windmolenpark van negen turbines tussen Station Horst-Sevenum en Blerick. "Ons idee was om twee van die negen windmolens te gaan exploiteren", gaat Claessens terug in de tijd. "Want, zo redeneerden wij, we willen niet alleen de lasten, ook de lusten."

windmolenpark venlo kaart (2 dec 2020)
Foto: ruimtelijkeplannen.nl

Smalle beurs
De provincie Limburg ging in september 2018, inmiddels was ook Joris wekt op aangehaakt, een stap verder: niet twee, maar minimaal vier van de negen windmolens moesten door coöperaties geëxploiteerd worden. Idee daarachter: mensen met een smalle beurs moeten ook kunnen profiteren van de energie die het windmolenpark oplevert. De negen windturbines kunnen in totaal 28.000 huishoudens van stroom voorzien.

Lees ook: Limburgs Parlement geeft groen licht windmolenpark Venlo

10 miljoen euro
In maart 2019 komt de kink in de kabel: Etriplus, het energie-ontwikkelbedrijf voor Greenport Venlo, verkoopt haar aandelenpakket aan energiebedrijf Greenchoice uit Rotterdam, de Utrechtse Windunie en een fonds van ABN AMRO. De verkopende aandeelhouders zijn onder meer de gemeente Venlo en de provincie Limburg. Hoeveel die transactie heeft opgeleverd is nooit bekendgemaakt. "Uit kwartaalrapportages van Greenport Venlo is af te leiden dat dat rond de 10 miljoen euro moet zijn", zegt Claessens.

Vinger in de pap
Bij die verkoop is niet geborgd dat de drie aangesloten energiecoöperaties een vinger in de pap moeten houden, stellen Claessens en collega-voorzitter Roel Pollen van Joris wekt op. "Wij wilden die vier windmolens dus kopen, maar we kregen daar de financiering niet voor rond", zegt Pollen. Hij en Claessens geven aan dat de coöperaties een gunstige lening wilden afsluiten via de provincie Limburg maar die ging daar niet in mee.

"Dan ben je als coöperatie dus nooit een volwaardige gesprekspartner, tegenover die grote commerciële jongens", zegt Pollen. "Want zonder geld ben je niks."

Obligaties
De Venlose coöperatie Samenstroom is niet afgehaakt. Voorzitter Peter Pasmans: "Eigendom is voor ons geen doel op zich. Wij vinden participatie belangrijker." Participatie betekent in dit geval dat deelnemers obligaties kunnen kopen à 250 euro. Claessens en Pollen wijzen erop dat 250 euro veel geld is voor mensen met een smalle beurs. "Voor mensen met een modaal inkomen is dat interessant. Als coöperatie willen we uitdrukkelijk dat mensen die minder te besteden hebben, óók kunnen profiteren van de winst die de windmolens opleveren", zegt Claessens.

Pasmans erkent dat 250 euro nog veel geld is voor veel mensen. "Tegelijkertijd is dit windmolenpark waarschijnlijk een van de laatste opties in Venlo om als energiecoöperatie in te kunnen stappen." Ook zegt hij te kijken naar goedkopere manieren om aan te kunnen haken.

Ontevreden
Claessens en Pollen zijn vooral ontevreden over de houding van de provincie Limburg. "Gedeputeerde Carla Brugman zegt dat de provincie er geen rol in heeft, maar ik zie dat toch anders", zegt Claessens. "De provincie verkoopt haar aandelen en vergeet ons."

Kruimels oprapen
De provincie had ook beter na moeten denken over de rol van lokale energiecoöperaties in het algemeen, vindt Claessens. "Het doel van een lokale energiecoöperatie is dat een lokale gemeenschap de vruchten kan plukken van, in dit geval, een windmolenpark", legt hij uit. "Nu is de eerste financiële klapper gemaakt door Greenport en Etriplus. De exploitatiewinst, dus wat je verdient zodra de windmolens draaien, gaat naar de aandeelhouders in de Randstad." Pollen vult aan: "Hier in Limburg mogen we de kruimels oprapen."

De winst van het windmolenpark had volgens Claessens in de regio moeten blijven. "Om het simpel te houden: nú wordt die winst uitgegeven door aandeelhouders die in de Randstad wonen. Ik had liever gezien dat we die winst uitgaven op het Limburgse platteland."

Gesprek
Gedeputeerde Carla Brugman wil nog niet inhoudelijk reageren. "Ze wil eerst met de twee energiecoöperaties in gesprek", laat haar woordvoerster weten..

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen