Overslaan en naar de inhoud gaan

Telers zien appeloogst verloren gaan na fikse hagelbui

Geplaatst opdonderdag 31 mei 2018 - 15:12

Fruittelers Gilbert Petit uit Ulestraten en Eric Huids uit Vilt zijn vorige week hard getroffen door het noodweer. Hun appeloogst is verloren gegaan bij een hagelbui.

Een dergelijke plensbui had Petit nog nooit meegemaakt, zo zegt hij tegen de Nieuwe Oogst.

Deuken
Volgens de fruitteler kwam het een halfuur lang met bakken uit de lucht vallen boven zijn boomgaard. Alle goede appels hebben deuken", verzucht hij. "Gelukkig zat er niet veel wind achter, want anders was er nog meer schade aangericht aan de bomen."

Zijn hele oogt is verloren gegaan. "Het is nu zaak om de knoppen voor volgend jaar weer te krijgen", zegt Petit.

Lees ook: Noodweer: vooral Meerssen en Sittard-Geleen hard getroffen

Verzekering
Collega-teler Eric Huids heeft ook last van het noodweer. Hij heeft een oogstderving van tussen de 80 en 100 procent, zo zegt hij. Huids zou daarom graag zijn dat de weersverzekering wordt aangepast. "Hoe meer hagelschade je hebt, hoe meer premie je betaalt", zegt hij. "Ik betaal 3.000 euro per hectare netto premie aan hagelverzekering. Daar komt nog 21 procent assurantiebelasting bovenop."

Onbetaalbaar
Door dat stukje belasting wordt het volgens Huids bijna onbetaalbaar. Hij hoopt dat de assuratiebelasting wordt afgeschaft. "Weersextremen worden steeds erger en de premies steeds hoger. Het betaalbaar houden van de verzekering heeft prioriteit", aldus de getroffen teler.

Lees ook: 'Waterbuffers moeten Limburg wapenen tegen extreem weer'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen