Overslaan en naar de inhoud gaan

Telers zien appeloogst verloren gaan na fikse hagelbui

Geplaatst opdonderdag 31 mei 2018 - 15:12

Fruittelers Gilbert Petit uit Ulestraten en Eric Huids uit Vilt zijn vorige week hard getroffen door het noodweer. Hun appeloogst is verloren gegaan bij een hagelbui.

Een dergelijke plensbui had Petit nog nooit meegemaakt, zo zegt hij tegen de Nieuwe Oogst.

Deuken
Volgens de fruitteler kwam het een halfuur lang met bakken uit de lucht vallen boven zijn boomgaard. Alle goede appels hebben deuken", verzucht hij. "Gelukkig zat er niet veel wind achter, want anders was er nog meer schade aangericht aan de bomen."

Zijn hele oogt is verloren gegaan. "Het is nu zaak om de knoppen voor volgend jaar weer te krijgen", zegt Petit.

Lees ook: Noodweer: vooral Meerssen en Sittard-Geleen hard getroffen

Verzekering
Collega-teler Eric Huids heeft ook last van het noodweer. Hij heeft een oogstderving van tussen de 80 en 100 procent, zo zegt hij. Huids zou daarom graag zijn dat de weersverzekering wordt aangepast. "Hoe meer hagelschade je hebt, hoe meer premie je betaalt", zegt hij. "Ik betaal 3.000 euro per hectare netto premie aan hagelverzekering. Daar komt nog 21 procent assurantiebelasting bovenop."

Onbetaalbaar
Door dat stukje belasting wordt het volgens Huids bijna onbetaalbaar. Hij hoopt dat de assuratiebelasting wordt afgeschaft. "Weersextremen worden steeds erger en de premies steeds hoger. Het betaalbaar houden van de verzekering heeft prioriteit", aldus de getroffen teler.

Lees ook: 'Waterbuffers moeten Limburg wapenen tegen extreem weer'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen