Overslaan en naar de inhoud gaan

Telefoongesprekken lijken 'trotse' moordenaar te onthullen

Geplaatst opzondag 18 oktober 2020 - 8:09

Telefoongesprekken rondom de gewelddadige dood van een 47-jarige man in Maastricht geven een schokkend beeld van het incident. De hoofdverdachte schept daarin op over de fatale mishandeling.

Dat blijkt uit informatie in handen van L1.

Lees ook: Computer en televisie van doodgeslagen man gestolen

Fatale mishandeling
Het slachtoffer werd op 27 juni ernstig mishandeld in zijn eigen woning. Later bleek dat verdachten Richard S. (24) en Wim K. (47) ook verschillende spullen van waarde, zoals een televisie en een portemonnee, hebben gestolen na het incident. Justitie verdenkt beide mannen daarom van (roof)moord. Ze komen maandag voor het eerst voor de rechter.

Slechte papieren
Hoofdverdachte Richard, de buurman van het slachtoffer, lijkt slechte papieren te hebben. De politie luisterde zijn telefoon af en hoorde zo hoe hij tegenover een bekende opschepte over de dood van de buurman. 'Nee, ik ben niet mol. De buurman is wel mol', begint hij het betreffende gesprek met een lollige ondertoon.

Giftige cocktail
Richard vertelt in dat gesprek hoe hij rond 22:00 uur 's avonds naar een feest ging en om 06:30 de volgende ochtend thuiskwam. 'Ik had gezopen enzo. En M had ik op. En ik had coke op', hoort de politie deze Richard zeggen. De agenten vertalen zijn verhaal naar; hij had gedronken, MDMA en cocaïne gebruikt. Met die cocktail in zijn lijf zou Richard op 27 juni bij zijn buurman zijn binnengestapt.

Man ernstig mishandeld in woning aan Roserije in Maastricht (28 jun 2020)
Op 28 juni 2020 werd een man dodelijk mishandeld in zijn woning aan de Roserije in Maastricht.
Foto: Orange Media

Trappen met bouwschoenen
De buurman was al geen favoriet van Richard, die hem steevast 'pedofiel' noemt. Die afgunst komt steeds naar voren in het gesprek. Dan vertelt Richard over de daad zelf: 'En ik geef hem een paar. Hij ligt op de grond, met mijn bouwschoenen achterop die kop blijven nastampen. En bovenop hè, bovenop blijven doen. Twee dagen heeft hij mol in zijn kiet gelegen. Toen zijn de wouten gekomen.'

'Ben moordenaar'
Het meest bijzondere moet dan nog komen. 'Ja, ik ben moordenaar', gniffelt hij aan de telefoon. 'Ja, nou, voor dat ben ik er trots op.' Zijn gesprekspartner is het met hem eens. 'Inderdaad, pik. Ik zou hetzelfde hebben gedaan, pik.' Richard vindt het niet erg dat er in zijn omgeving al veel verhalen gaan over de moord. 'Heb ik de schijt aan. Ze weten nou ook waar ze mee te maken hebben, ze moeten niet ruzie met me maken.'

Lees ook: Maastrichtenaar overleden na mishandeling in eigen huis

Gewoon gestampt
Daar gaat hij vervolgens nog even op verder. 'Het gaat nou al rond, hè. Richard is een moordenaar, die heeft er ene kapot gestampt. Gewoon gestampt, zonder wapen. Gewoon gestampt.' Zijn gesprekspartner waarschuwt hem wel. Misschien stapt er iemand naar de politie. 'Je weet toch, praters. Die kunnen niet hun lip houden, man.'

Richard maakt zich niet druk. 'Nou ja, moeten ze zelf weten. Maar ze moeten eerst bewijs hebben, hè?' Hij weet dan nog niet dat hij wordt afgeluisterd. Zijn advocaat, Geoffrey Woodrow, wil vooralsnog niet reageren op dit verhaal.

Geen dna
Overigens is de rol van medeverdachte Wim K. vooralsnog onduidelijk. Volgens zijn advocaat Peer Szymkowiak is de man onschuldig. "Niets wijst op zijn betrokkenheid bij het geweld of de diefstal. Ja, Richard heeft iets over hem verklaard, maar die verklaart vier keer iets anders. Er is geen dna van cliënt gevonden in de woning en er is geen dna gevonden op zijn kleding en schoenen."

Onbruikbare tip
De politie ontving recent nog een tip over Wim, die ondanks het onbegrip bij zijn advocaat nog in voorarrest zit. In de gevangenis zou Wim stoer hebben verteld over zijn aandeel in de moord. De politie heeft een medegevangene van Wim daarover gehoord, maar die heeft verklaard van niets te weten. Vooralsnog bleek die tip dus onbruikbaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen