Overslaan en naar de inhoud gaan

Tekort zorgpersoneel: kunnen we goede zorg blijven bieden?

Geplaatst opwoensdag 25 november 2020 - 7:00

Het is steeds moeilijker om gediplomeerd zorgpersoneel te vinden. De sector kampt met personeelstekorten, die de komende jaren alleen maar groter dreigen te worden. Kunnen we over een aantal jaren nog wel goede zorg bieden?

Volgens recruiter Melanie Knoups van De Zorggroep in Venlo is het een behoorlijke uitdaging om personeel met de juiste papieren te vinden. "Vooral artsen en verpleegkundigen met een hbo-diploma in de ouderenzorg zijn schaars", zegt ze. "Maar ook in de ouderenzorg is het lastig om personeel te vinden. De meeste mensen met een dergelijke functie willen in een ziekenhuis werken."

Imago
Om even bij de ouderenzorg te blijven. Deze tak van sport kampt volgens de recruiter van de zorginstelling met locaties in Noord- en Midden-Limburg met een imagoprobleem. "Het is al lang niet meer oude mensen verzorgen die niks meer kunnen", zegt ze. "Inmiddels wordt er met een andere visie gewerkt en wordt er alles aan gedaan om de cliënten zoveel mogelijk zelfstandig te laten doen. Natuurlijk komt daar zorg bij kijken, maar het is niet meer zoals vroeger. Nu hebben ze veel meer de regie in hun eigen leven. Dat maakt het ook uitdagender."

Volgens Knoups wordt er dan ook alles aangedaan om dit imago op te poetsen. "We vertellen hierover op banenmarkten, geven gastlessen op scholen en laten medewerkers vlogs maken om zo te laten zien dat het leuk is om in de ouderenzorg te werken."

Prognoses
Maar niet alleen in de ouderenzorg staan instanties te schreeuwen om mensen. Op alle vlakken binnen de zorg zitten instanties verlegen om personeel. De druk op de zorg is dan ook ontzettend hoog en dat leidt in de ergste gevallen tot wachtlijsten en opnamestops. "Die druk kan alleen maar minder worden als er meer zorgmedewerkers komt", zegt Knoups. "Bovendien is er in Limburg sprake van dubbele vergrijzing. Er stoppen meer mensen, ook in de zorg, met werken en er komen meer ouderen bij die zorgbehoevend zijn."

De prognoses tonen wat dat betreft geen rooskleurig scenario. Uit het Prognosemodel Zorg en Welzijn blijkt namelijk dat het personeelsaanbod (44.100) in Noord- en Midden-Limburg in 2020 lager is dan de arbeidsvraag (44.800). Uit de prognoses blijkt dat dit in 2030 kan oplopen tot een personeelstekort van 5900.

Vraag en aanbod 2020 - 2030 - Noord- en Midden-Limburg (24-nov 2020)

Zuid-Limburg vertoont een zelfde beeld. Daar is nu naar schatting een tekort van 800 personeelsleden in de zorg. Volgens de prognoses is er een 2030 een arbeidsvraag van 59.200 en een aanbod van 54.300. Dat zou neerkomen op een personeelstekort van 4900.

Vraag en aanbod Zuid-Limburg (24-11-20)

Werk aan de winkel
Volgens Knoups is de prognose koffiedik kijken, maar geven de voorspellingen wel aan dat er werk aan de winkel is en dat er personeel geworven moet worden. "Ziekenhuizen krijgen vacatures over het algemeen makkelijker ingevuld, maar ook daar lopen ze tegen problemen aan. Zorgbreed zijn er gewoon mensen nodig", zegt ze. "Daarom werken we samen met UWV en Gilde Opleidingen. Daarnaast werken we ook met gemeenten samen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om te scholen tot zorgpersoneel."

Coronavirus
Het coronavirus zorgt wel voor een kleine kentering. De waardering voor de zorg is door het virus gegroeid. En dat merkt Knoups ook bij omscholing. "De coronacrisis is een vreselijke periode, maar we merken dat daardoor meer mensen zich aanmelden voor opleidingen. We zijn onlangs ook een pilot gestart voor mensen die echt een carrièreswitch willen maken", zegt ze. "Veel mensen denken dat je in de zorg onderaan de ladder moet beginnen, maar dat is niet zo. Je begint weliswaar altijd bij de basis, maar wel op niveau. Met een stukje innovatie kunnen we ook effectiever werken. Bijvoorbeeld door te videobellen zijn al minder handjes aan het bed nodig, maar ondanks deze innovatieve manieren moet je er toch altijd zijn voor zorgbehoevenden."

Digitale banenmarkt en documentaire
Om personeel te werven gaat vacatureplatform Zorgnet Limburg, een samenwerkingsverband van Limburgse werkgevers, een digitale banenmarkt organiseren. Deze gaat woensdagmiddag 12:00 uur van start. Zorgnet heeft ook een documentairereeks gemaakt om te laten zien waarom zorg zo belangrijk is. Een van deze documentaires gaat over Bart Janssen uit Sevenum. Hij had een eigen supermarkt en werd tien jaar geleden getroffen door het syndroom van Devic, een ontstekingsziekte waarbij het immuunsysteem van het eigen lichaam de oogzenuw en het ruggenmerg aantast.

Video: L1

Van een 80-urige werkweek en een druk leven ging Janssen naar een leven dat hij bijna niks meer hoefde en kon doen. Hij werd in één keer afhankelijk van thuiszorg. "Ik maak me wel eens druk als ik hoor dat er veel tekorten zijn in de zorg", zegt de Sevenummer. "Je ziet dat veel mensen stoppen en dat er misschien we een moment komt dat er geen personeel meer is om mensen te helpen. Wat moet ik dan?"

Première
Juist met dit soort documentaires leg je volgens Knoups de vinger op de zere plek. "Met deze video's willen we een stukje informeren en laten zien hoe divers de zorg is en vooral wat het voor de cliënt betekent", zegt Knoups. Een van deze documentaires gaat vrijdag 27 november om 16:14 uur in première op L1 TV. Hij wordt herhaald om 18:12 uur, 19:12 uur en 22:12 uur en op zaterdag 28 november om 10:45 uur en 11:45 uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen