Overslaan en naar de inhoud gaan

'Tekort aan studentenkamers Maastricht creatief oplossen'

Geplaatst opdinsdag 28 september 2021 - 12:40

GroenLinks in het Limburgs Parlement vindt dat met marktpartijen creatieve afspraken moeten worden gemaakt om het forse tekort aan studentenkamers in Maastricht aan te pakken.

Het provinciebestuur kan hierin een belangrijke rol spelen, aldus statenlid Odin Westen in schriftelijke vragen. Naar schatting 400 studenten zoeken op dit moment naar een kamer.

Lees ook: Universiteit overvallen door schrijnende verhalen studenten

Voormalige gevangenis
Dinsdag stemt de gemeenteraad van Maastricht over een motie om noodopvang voor studenten in de voormalige gevangenis Overmaze in Maastricht. Die is eigendom van het Rijk. De motie is ingediend door GroenLinks en de eenmansfractie Lurvink.

Zetje
GroenLinks in het Limburgs Parlement steunt die aanpak van harte. Volgens de fractie kunnen in het gebouw 400 tot 600 studenten worden gehuisvest. Bovendien zijn er gezamenlijk keukens, ruimtes met wasmachines en een sporthal en ligt Overmaze op 10 minuten fietsafstand van het centrum. "Een zetje van de provinciale overheid zou hier die stap mogelijk kunnen maken", zo stelt GroenLinks-statenlid Westen.

Meer regie
Bij creatieve afspraken met marktpartijen voor een structurele oplossing denkt hij bijvoorbeeld aan het afschalen van Overmaze bij iedere honderd nieuw gerealiseerde betaalbare kamers. Westen vindt principieel dat er meer regie van de overheid nodig is om het huisvestingsprobleem aan te pakken. "GroenLinks maakt zich grote zorgen over het welzijn van studenten zonder kamer. Zij zitten met de handen in het haar en zijn de wanhoop nabij in hun zoektocht naar een kamer", zo stelt hij. "Sommige studenten dreigen uit te vallen en/of hun studie voortijdig te beëindigen, omdat ze zich geen raad meer weten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen