Overslaan en naar de inhoud gaan

Tekort aan piloten in de luchtballonvaart

Geplaatst opdonderdag 30 mei 2019 - 6:00

Er dreigt een groot tekort aan piloten voor luchtballonnen. Vanaf volgend jaar mogen piloten van 70 jaar en ouder geen commerciële vaarten meer doen.

Dat heeft grote gevolgen want de vergrijzing onder piloten is groot en nieuwen vinden is lastig.

Te oud
Hans Pauw uit Cadier en Keer is een van de mensen die noodgedwongen moet stoppen. "Ik ben nu 75 jaar oud. Door de nieuwe regels mag ik vanaf april volgend jaar niet meer varen met gasten", zegt hij. En hij is niet de enige. "Er zijn veel collega's die moeten stoppen omdat ze te oud zijn", stelt hij. Dat is volgens hem jammer. Ook financieel, omdat de vraag naar ballonvaarten alleen maar toeneemt: "In 2017 had ik zo'n 50 vaarten. Vorig jaar 70. Dat waren zo'n 200 klanten."

Tripjes
Vorig jaar maakten zo'n 70.000 mensen in Nederland een tripje. Daarvan voeren er 8000 boven Limburg. Maar aan die groei zal een einde komen omdat er steeds minder mensen commerciële vaarten mogen uitvoeren. "We hebben nu zo'n 300 piloten", zegt René Zwarteveen van de Koninklijke Vereniging voor Luchtvaart. "Volgend jaar moeten daar 70 van stoppen omdat de regels zijn aangescherpt."

Vergrijzing
Het tekort aan piloten lijkt de komende jaren groter te worden. Want de vergrijzing onder de piloten is groot waardoor ook de komende jaren veel
ballonvaarders geen gasten meer mee mogen nemen. En de aanwas is beperkt. "Op dit moment volgen 44 piloten een opleiding", zegt Zwarteveen. "Maar die mogen niet meteen met betalende gasten de lucht in. Ze moeten eerst ervaring op doen."

Duur
In Limburg is Pauw inmiddels begonnen met een zoektocht naar een opvolger. Zo helpt hij Phillipe Kirsch. Hij was jarenlang zijn rechterhand en nu wil hij wil ook zijn brevet gaan halen. Maar de kosten vormen een groot probleem. Want een brevet halen kost zo'n 30.000 euro. "Een les kost zo'n 400 euro", rekent hij voor. "Daar heb je minstens 16 van nodig. Maar de meesten mensen zullen daar bij lange na niet genoeg aan hebben."

Gas en auto's
En als hij een brevet heeft, dan moet hij nog 50 vaarten ervaring opdoen. "Dat kost ook honderden euro's per keer", stelt hij. "Alleen het gas kost al zo'n 150 euro per vaart", vult Pauw aan. "En dan zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld de volgauto's."

Hobby
Onder begeleiding van Pauw doet Kirsch nu ervaring op. "Dat scheelt weer in kosten", stelt hij. "Ik kan nu ervaring opdoen. Daardoor hoop ik minder lessen nodig te hebben." Want zijn doel is duidelijk. "Ik wil van mijn hobby mijn beroep maken." En daar is Pauw blij mee. "Want het varen met een luchtballon is een avontuur", zegt hij. "Je stijgt op en weet nooit waar je uiteindelijk terecht komt. Je bent helemaal afhankelijk van de wind."

Daarom zal hij zijn luchtballon ook niet verkopen. "Ik mag geen betalende gasten meer meenemen. Maar ik mag wel zelf varen met bijvoorbeeld vrienden. Dat blijk ik doen, want ik geniet er nog steeds van."

Foto: Ed Leunissen (L1)
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen