Overslaan en naar de inhoud gaan

Tekort aan mondkapjes in Limburg door coronavirus

Geplaatst opdonderdag 5 maart 2020 - 14:49

Vanwege de uitbraak van het coronavirus is er in Limburg een tekort aan mondkapjes.

Dat zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) donderdag tegen de Tweede Kamer in een debat over de uitbraak van het virus.

Groningen
In Groningen zijn er volgens de minister nog genoeg mondkapjes voorradig. De GGD’s gaan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tegen het coronavirus beter verspreiden, volgens Bruins.

Vrijwillig
De afspraken tussen zorgaanbieders, leveranciers en de GGD'en zijn vrijwillig, zegt Bruins. Maar mochten de tekorten echt nijpend worden, dan kan het nodig worden om wat te forceren. Daarvoor heeft de minister voorlopig genoeg bevoegdheden, denkt hij.

Nood
Ziekenhuizen krijgen niet langer automatisch voorrang. Als de nood bij huisartsen hoger is, gaan zij voor. Fabrikanten hebben volgens de minister beloofd om mee te werken aan deze nieuwe werkwijze.

Slaatje
De bewindsman gaat verder na of hij mensen kan aanpakken die een slaatje proberen te slaan uit de schaarste aan bijvoorbeeld mondkapjes. Hij vraagt zijn collega's van Justitie en Economische Zaken of het rekenen van woekerprijzen kan worden aangemerkt als economisch delict.

Export
In de Tweede Kamer gingen al stemmen op om de export van mondkapjes, handschoenen en beschermende pakken te verbieden, zoals Duitsland heeft gedaan. Of om naar Frans voorbeeld de voorraden in beslag te nemen en door de overheid te laten uitdelen. Maar daar voelt de minister niets voor.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen